MHTT
 


free counters
Mit fogtam? - Az oldalt szerkeszti: Dr. Harka Ákos, Sallai Zoltán, Nyeste Krisztián,
Dr. Molnár Kálmán, Dr. Székely Csaba és Dr. Weiperth András

Mit fogtam?

   Ez az oldal olyan fényképek és üzenetrészletek felhasználásával készül, amelyeket látogatóink küldenek be hozzánk, segítséget kérve egy-egy szokatlan megjelenésű példány vagy számukra ismeretlen hal azonosításához. Halfotóikat és kérdéseiket az haltanitarsasag@gmail.com címen várjuk. A beérkező levelekre szakembereink is e-mailben válaszolnak, de a közérdeklődésre számot tartó kérdéseket a honlapunkon is szerepeltetni fogjuk.

   Tisztelt Haltani Társaság! Egy dunántúli bányatóban ilyen sötét színű pontyok élnek. Lehetséges, hogy ez egy ritka (táj)fajta elszigetelt állománya? Vagy ez a szín kizárólag az élettér miatt jön létre? Köszönettel: J. D.


    Nem gondoljuk, hogy a tó pontyállománya (akár fajta, akár forma) genetikailag egységes lenne, mert a felső példány egy viszonylag magasabb hátú tőponty, amelynek a profilindexe (a testhossz és a testmagasság hányadosa) 2,8 és 3,5 közé esik (esetünkben kb. 3,2), az alsó viszont egy nyúlánkabb nyurgaponty, melynek a profilindexe 3,5 felett van (kb. 3,7). Szintén erre következtethetünk a következő, utólag bekért képből is, amely egy ugyanebből a tóból származó domolykót és egy ezüstkárászt mutat be.


    Jól látszik, hogy mindkét hal lényegesen sötétebb a megszokottnál, tehát a tóban a sötétebb szín általánosan jellemző. Mindebből arra lehet következtetni, hogy az erős pigmentáltság valamilyen környezeti tényező következtében alakul ki (pl. fekete a víz vagy a mederfenék, esetleg valami olyan anyag van jelen, amely fokozza a fekete színű melanin képződését). Mindenesetre egy érdekes jelenségről kaptunk hírt, köszönjük a tájékoztatást.

---------------------------------------------------------------------------------

   Segítségüket szeretném kérni a fotón látható hal meghatározásában, melyet nemrég az Által-ér,tatabányai szakaszán sikerült kifognom. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Cs. L.


    A száj viszonylag kicsi (nem éri el a szem elejének vonalát) és csúcsba nyíló. A pikkelyek aprók, számuk a kiegészített oldalvonalon 56 (a hasonlóan piros úszókkal rendelkező vörösszárnyú keszegnél maximum 44, a bodorkánál 48, a leánykoncérnál 49). Az anális úszóban az elágazó sugarak száma 9 vagy 10. Mindezek alapján a hal egy szép kis jászkeszeg (Leuciscus idus).

---------------------------------------------------------------------------------

   A Tiszából Magyarkanizsán szeptember 20-án fogott 98 kilós és 245 centiméter hosszú óriásharcsával kapcsolatban S. Cs. négy kérdéssel fordult hozzánk, melyek közül most a negyedikre válaszolunk.


   4. Az ilyen óriásharcsák visszaengedésével nem okozunk kárt?

   Az érintetlen természetben nincs olyan, hogy valami hasznos vagy káros. Ezeket a fogalmakat az ember saját szempontjai figyelembevételével alakította ki. Hogy valami hasznos vagy káros, az dönti el, hogy mi a célunk. Egy halgazdálkodó nyilván nem fog betenni egy óriásharcsát a pontyokkal sűrűn népesített tavába, mert az érdekeit sértené. Ugyanakkor azonban egy gyomhalakkal teli vízben hasznos lehetne számára. Egy Tisza-szakasz halprodukciója szempontjából veszteség egy ilyen harcsa visszaengedése, mert ez a hal még igen sok egyéb halat fog felfalni, miközben a táplálék hasznosításában már korántsem olyan hatékony, mint fiatalabb fajtársai. Emellett a harcsapaprikás kedvelői számára is veszteség, mert közel egy mázsa haltól elestek. Arról nem is beszélve, hogy amikor majd mégis elpusztul és feljön a víz színére, már csak veszélyes hulladékként lesz kezelhető. Ugyanakkor horgászati szempontból hasznos lehet a kapitális példányok visszaengedése, hiszen egy ilyen hírre olyanok is eljöhetnek és engedélyt válthatnak a vízterületre, akiknek ez eddig eszébe sem jutott. Erre a kérdésre tehát nem adható egyértelmű, általánosan érvényes válasz, a döntés joga a vízterület gazdáját illeti.
    Bár napjainkban a horgászat egyre inkább rekreációs célú szórakozássá válik, emellett sokak számára egy egészséges táplálék megszerzésére irányuló tevékenység is. Amíg a jogszabályok a fogott hal elvitelét és elfogyasztását, valamint a halak visszaengedését is megengedik, mindkét horgásztábor véleményét és tetteit tiszteletben kell tartanunk.

   A Tiszából Magyarkanizsán szeptember 20-án fogott 98 kilós és 245 centiméter hosszú óriásharcsával kapcsolatban S. Cs. négy kérdéssel fordult hozzánk, melyek közül most a harmadikra válaszolunk.


   3. Szaporodóképesek még az ilyen idős harcsák?

   Napjainkban több ragadozófajnál tapasztaltunk olyat, hogy nem termelnek rendesen ikrát, szinte üres a petefészkük, illetve a heréjük. Az ok kiderítésére már többféle vizsgálat történt, de eredménytelenül, jelenleg nehézfémvizsgálatok folynak. Ez a probléma az idősebb példányoknál feltűnő, de a fiatalabbaknál is előfordul, tehát nem feltétlenül az életkor függvénye. Az egészséges halak idős korban is képesek szaporodni, tehát ez a példány is képes lehet rá, de az optimális életkor nem az élet vége felé van. Minél idősebb ugyanis egy példány, az ivarsejtképződés során annál több genetikai hiba lép fel, ami az utódok életképességét rontja.

   A Tiszából Magyarkanizsán szeptember 20-án fogott 98 kilós és 245 centiméter hosszú óriásharcsával kapcsolatban S. Cs. négy kérdéssel fordult hozzánk, melyek közül most a másodikra válaszolunk.


   2. Hatalmas mennyiségű élelmet fogyasztanak az ilyen nagy példányok?

    A harcsa nem egy örökmozgó, fürge élőlény, áldozatára lesve szívesen elfekszik a mederfenéken. Egy százkilós állatnak azonban már az életfolyamatok fenntartásához is jelentős az energiaigénye, és ehhez az energiához a táplálékból jut. Természetes tehát, hogy nagyétkű, de talán épp ezért nem válogatós. Összekapkodja az apróságokat is, legyenek azok gerinctelenek vagy gerincesek. A tüskés törpeharcsa sem érezheti magát biztonságban a közelében, ennek bizonyságaként nyolc példánya is előkerült egy nagyobb harcsa gyomrából. No persze az ilyen mázsás példányok könnyedén elnyelik a 10 kilón felüli pontyokat és a maguknál kisebb, de termetes fajtársaikat is. Végül érdemes megemlíteni, hogy ez a példány a maga 98 kilós testtömegével és 245 centis testhosszával karcsúnak számít. Jó kondícióban lehetett volna 130-140 kilós is.

   A vajdasági Szabad Magyar Szó szeptember 21-i híre:

   "A magyarkanizsai Ozsvár Csongor mintegy félórás fárasztás után szombaton délután egy óriásharcsát fogott ki a Tiszából Magyarkanizsánál. A közösségi oldalon közzétett információkból kiderült, hogy a 98 kilós és 245 centiméter hosszú harcsát a horgásztársak segítségével sikerült a csónakba emelnie. Ozsvár Csongor a harcsát a mérlegelés után visszaengedte a folyóba."


    A kapitális fogás kapcsán S. Cs. négy kérdéssel fordult hozzánk, melyek közül most az elsőre válaszolunk:

    1. Hány éves lehet egy ekkora harcsa?

    A halak, akár a fák, életük végéig növekednek, de egyre lassuló ütemben. A tiszai harcsák növekedését Harka Ákos vizsgálta, aki az 1980-as években 140 harcsapéldány csontos mellúszósugarából készített vékony metszetet. Ezeken a fák évgyűrűihez hasonló növekedési zónák látszanak, melyek alapján az életkor meghatározható. A vizsgált halak zöme 10 évesnél fiatalabb volt, de akadt köztük két 14 éves, valamint egy 16 éves, 175 centis példány is. Az egyes életévekben elért átlagos testhosszak alapján megállapított egy matematikai összefüggést, amelynek segítségével bármilyen testhosszra meghatározható a várható életkor. Ezzel számolva ennek a harcsának az életkora 27 év, de az egyes példányok növekedése annyira különböző, hogy akár 22 vagy 32 éves is lehet.
     Harcsáink maximális mérete genetikailag 350 cm körül van. Korábban Herman Ottó és Lovassy Sándor még 200-250 kilós példányokról is beszámolt, amelyek hossza 3 méter körül lehetett, de manapság a táplálkozási és a környezeti viszonyok kedvezőtlenebbé válása, valamint a betegségek és a harcsafogások gyakoriságának növekedése miatt ezt a méretet már nem érik el. Egyébként egy 3 méteres harcsa életkora 40-50 évre tehető.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! A képen látható halat szeptember 22-én egy bányatóban fogtuk. Kérnénk a segítségüket a hal beazonosításában. Üdvözlettel: H. T. és H. T. A.


    Bizonyára nagyon fiatal, kezdő horgászok vagytok, hiszen aki csak egyszer is látott egy ilyen színes halat, az nem felejti el. De nézzük a jellemzőit! A hosszhoz képest igen magas test, hosszú hátúszó, amely hátul magasabb, mint elől, továbbá a kopoltyúfedője hátsó részén rendszerint egy fekete-piros bőrlebenyke van. Ezek a naphal (Lepomis gibbosus) fő jellegzetességei.

---------------------------------------------------------------------------------

   A váli horgásztó dicsőségtábláján találtam ezt a fotót, pontyok, amurok, csukák között. Megkérdeztem az engedélyárust, hogy ez a hal hogy kerülhetett a tóba? Ő azt mondta, hogy ez nyurga ponty. Szerintem azonban márna. Talán a Dunából úszhatott fel? Köszönöm, M. R.


    A hal természetesen márna, és bár az ivadékok olykor felúsznak a patakokban, teljesen valószínűtlen, hogy így került volna a horgásztóba, mert a Váli-víz egyes szakaszait teljesen benövi a növényzet, és az ilyen környezet még a márna ivadéka számára sem kívánatos. Minden valószínűség szerint emberi közreműködéssel jutott ez a hal a számára kedvezőtlen környezeti feltételek közé.

---------------------------------------------------------------------------------

   A Neretva torkolata közelében fogtuk ezt a halat az Adriai-tengerből. Úgy gondoljuk, hogy valamilyen gébféle lehet. Meg tudnák mondani, melyik faj? Üdvözlettel: V. F.


    Ezen a területen nem vagyunk otthon, de a tapadókoronggá összenőtt hasúszók bizonyítják, hogy a hal valóban a gébek közé tartozik, a nagy száj, a sötét harántsávozottság és a farokúszó tövén lévő fekete folt pedig kígyófejű gébre (Zosterisessor ophiocephalus) utal. A faj a folyótorkolatok édesvizében és a tengerben is megtalálható.

---------------------------------------------------------------------------------

   Most olvasom a Tisza-tó partján fekvő Poroszló történetét, melyben a 265. oldalon azt írja a szerző, hogy a poroszlói halászok, 1929 májusában egy 2,6 méteres vizát fogtak. Hihető-e ez? Üdvözlettel: K. K.


    Erről a fogási adatról nem volt tudomásunk, de teljesen hihetőnek tartjuk, hiszen a Tisza túlpartján lévő Tiszafürednél még négy évvel később, 1933-ban is kézre került egy hasonló méretű, 120 kilós viza, ami okot adott a fényképész helyszínre hívására. További érdekesség, hogy a kép bal szélén egy kerekre nyitott szájú simatok is látható.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Az egyik barátom fogta nemrég ezt a csukát. Mi lehet az oka a szokatlan színének? Köszönettel: N. I.


    A halak színe bizonyos határok között alkalmazkodik a környezethez, de ha tiszta vízből és világos helyről került elő ez a példány, akkor genetikai oka lehet a fehér pettyek és sávok nélküli külsőnek.

---------------------------------------------------------------------------------

   Ezt a halat szeptember 15-én fogtuk a Dunából, Mohácsnál. Leánykoncérnak tippeltük, de nem vagyunk benne teljesen biztosak. Kérem, erősítsék meg a tippünket. A halat természetesen visszaengedtük. Tisztelettel: D. K.


    Az alak, a félig alsó állású száj, az oldalvonalon lévő 47 pikkely, valamint a piros úszók egyértelműen bizonyítják, hogy a tippjük helyes, a hal leánykoncér (Rutilus virgo, korábban Rutilus pigus virgo).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a halat a Cuhai-Bakony-ér vinyei szakaszán sikerült fognom egy egyszerű hálóval. Mi lehet? Ebben kérem a segítségüket. A halat természetesen visszaengedtem. Tisztelettel: V. M.


    A szabályos orsóalak, a csúcsba nyíló, viszonylag nagy száj, az egy vonalban eredő hát- és hasúszó, az oldalvonalon számolható 44-45 pikkely, valamint a rövid anális úszó és a pataki élőhely alapján a hal nem lehet más, mint egy ivadék korú domolykó (Squalius cephalus, korábban Leuciscus cephalus).

---------------------------------------------------------------------------------

   Egy újabb géb azonosításához is a segítségüket kérem. Ezt a példányt Bogyiszlónál, a Sió-torkolatában fogtam, 2019. július 26-án. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: B. Cs.


    A test hátulsó részén felülről lefelé és ferdén előre haladó sötét sávok miatt a csupasztorkú géb lehetősége is fölmerült, de a test középvonalában futó vastag, szaggatott vonal az alatta is folytatódó mintázattal a Kessler-géb jellemzője. Ugyanezt erősíti meg a nagy, lapított fej és a szem alá benyúló szájszeglet. A hal tehát egy fiatal Kessler-géb lehet (Ponticola kessleri régebben Neogobius kessleri).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a halat nemrég a Balaton siófoki szakaszán sikerült fognom, úszós készséggel. Kinézete alapján egy fajhoz sem tudom sorolni. Mi lehet ez? Ebben kérem a segítségüket. Tisztelettel: V. N.


    A testforma, az oldalvonalon lévő 45 pikkely, az orron lévő duzzanat mellett is egyértelműen felső állású száj, valamint a hosszabb anális úszó egy idősebb küszre (Alburnus alburnus) utal. A fejen és az úszókon látható pigmentfoltok pedig a feketepettyes betegség tünetei, amit egy élősködő féreg átmenetileg halakon megtelepedő parányi metacerkáriái (lárvái) okoznak.

---------------------------------------------------------------------------------

   Szeptember 10-én a Keleti-főcsatorna balmazújvárosi szakaszán pergetve sikerült kifognom ezt a 36 centis vörösszárnyú keszeget. Gondoltam, beküldöm a képét, ha már az év hala. Üdvözlettel: O. J.


    Köszönjük a szép vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus) fotóját, gratulálunk a szerencsés horgászathoz!

---------------------------------------------------------------------------------

   Egy halastóban horgászva fogtam ezt a pontyot, amelyre valamiféle apró, pár milliméteres élősködők voltak rátapadva. Azt szeretném megkérdezni, hogy mik lehetnek ezek. Köszönettel: V. T.


    Szakértőnk szerint kép alapján nehéz diagnosztizálni, de úgy vélte, hogy akár pontytetvek is lehetnek. A tipp telitalálatnak tűnik, mert nagyításban egy-két helyen jól kivehető az ovális alakú élősködő rákocskát jellemző két sötét pont, ami nem más, mint a szeme, és szürkésbarna foltokként jól látszanak a korábbi szívások helyei is. A beillesztett kép sokszoros nagyításban, a hasi oldaláról nézve mutat be egy pontytetűt.

---------------------------------------------------------------------------------

   Az Ercsihez tartozó Sinatelepen, a Dunában akadt a horogra ez a hal. Nem vagyok benne biztos, hogy leánykoncér. Alsó állkapcsa rövidebb, mint a felső, tehát a szája alsó állású. Pikkelyei nagyobbak, mint a jászkeszegnek. Orra kerek, a teste kissé vaskos. Hátúszója sötét, az alsó úszói és a farokúszója pirosas. Kérem, segítsenek a beazonosításban. Előre is köszönöm, D. S.


    A fénykép, a leírás és az oldalvonalon számolható 46-47 pikkely egyaránt azt mutatja, hogy a hal leánykoncér (Rutilus virgo), tehát az azonosítás jól sikerült.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! A kérdésem az, hogy az angolna őshonos-e Magyarországon vagy esetleg inváziós? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: R. F.


    Az angolnát őshonosnak tekintjük, mert a Fekete-tengerbe betévedő példányok közül egy-egy korábban, az angolnatelepítések előtt is is feljutott a hazai Duna-szakaszra. Inváziós pedig akkor sem lehetne, ha nem lenne őshonos, mert inváziósnak csak azokat az idegenhonos fajokat tekintjük, amelyek nagy számban özönlik el vizeinket.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Augusztus 26-án Tata közelében fogtam ezt a pisztrángféle halat a Dunából, de nem tudtam eldönteni, hogy mi lehet. Esetleg galóca? Kérem, segítsenek azonosítani. Üdvözlettel: P. Cs.


    A hal feje viszonylag rövid, az orra tompa és a szája sem elég nagy ahhoz, hogy galóca legyen, tehát marad a két pisztrángfajunk. A sebes pisztrángnak vannak olyan állományai, amelyeken csak fekete pettyek vannak, mégis kizárható, mert azok farokúszója nem pettyezett. A farokúszón látható fekete pettyek alapján ez a hal csak egy fakó szivárványos pisztráng (Oncorhynchus mykiss) lehet. Pisztrángszakértőnk szerint az ezüstös szín oka talán a tiszta víz és a világos mederfenék lehet.

---------------------------------------------------------------------------------

   Segítségüket kérem egy másik gébbel kapcsolatban, melyet 2019. 07. 22-én Bogyiszlónál fogtam a Dunából. Lehet, hogy ez egy Kessler-géb? Kérem megerősítésüket vagy cáfolatukat. Üdvözlettel: B. Cs.


    A Kessler-gébnek széles és laposabb, békaszerű feje van. Ennek a halnak a rövid, lekerekített orr mellett jellemző bélyege az első hátúszón lévő fekete folt, ami alapján teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a hal kerekfejű vagy más néven feketeszájú géb (Neogobius melanostomus).

---------------------------------------------------------------------------------

   Az alábbi halat a Tisza Tiszaújvárosi szakaszán fogtam feeder módszerrel, ám nem tudtam eldönteni, hogy milyen fajhoz tartozik. Ehhez kérném segítségüket. Mivel nem tudtam azonosítani halat, természetesen visszaengedtem. Üdvözlettel: M. D.


    Két keszegfajunknál található ilyen hosszú farokalatti úszó: a laposkeszegnél és a bagolykeszegnél. Az előbbi szája felső állású, az utóbbié alsó állású. Ebből következik, hogy a hal nem lehet más, csakis bagolykeszeg (Ballerus sapa, korábban Abramis sapa).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Segítséget szeretnék kérni a képen szereplő géb meghatározásában. A fogás helye: Faddi-Holt-Duna (Fadd), a fogás ideje: 2019. 07. 25. Köszönöm előre is! Üdvözlettel: B. Cs.


    A testoldal közepén, a mellúszótól a farokúszóig egy széles, a többi mintánál sötétebb színű szaggatott vonal húzódik végig. Az alak mellett ez az a jellegzetesség, amely alapján eldönthető, hogy a hal folyami géb (Neogobius fluviatilis).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Augusztus 25-én fogtam ezt a bucót a budapesti Dunán. A hal olyan mélyen nyelte le a 6-os horgot, hogy nem láttam a végét. Így horoggal együtt dobtam vissza. A hal alsó része citromsárga volt. Azt tudom, hogy bucó, de magyar vagy német? A képet butatelefonnal csináltam, ezért nem nagy a felbontása. Segítségüket előre is köszönöm. D. T.


    A bucók legegyszerűbben az első hátúszójuk alapján különböztethetők meg. Ha tíznél több sugár számolható ebben, akkor a hal magyar bucó, ha tíznél kevesebb, akkor német bucó. Sajnos a képen ez nem látszik, ezért a faroknyelet kell szemügyre vennünk, ami esetünkben hosszú és nagyon vékony. Ez alapján eldönthető, hogy a hal német bucó (Zingel streber).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! A fényképeken látható küllő meghatározásában kérem a segítségüket. A hal kis méretű villantóra "rabolt" rá a Maroson, az erdélyi Szászrégen külvárosi szakaszán. Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel: Ö. Sz.


    A farokúszó haránt sávokba rendezett mintázata alapján első pillantásra halványfoltú küllőnek tűnt a halacska, de alaposabban szemügyre véve kiderült, hogy a sávok nagyobb pettyekből állnak, ami kétségessé tette ezt. Szerencsére kaptunk egy másik képet is, amelyen látszik, hogy a végbélnyílás közelebb esik az anális úszóhoz, mint a hasúszók tövéhez, ami a halványfoltú küllőt és a homoki küllőt is kizárja. Tovább vizsgálgatva kiderül, hogy felpillantó küllő sem lehet, mert annak a bajusza hosszú, és a faroknyele is jóval alacsonyabb, szinte hengeres. Marad tehát a fenékjáró küllő (Gobio gobio), amelytől azonban genetikai alapon két másik fajt különítettek el, de ezek külső tulajdonságok alapján sajnos nem különböztethetők meg. Nálunk a Dunában és a Dunántúlon a dunai küllő (Gobio obtusirostris), a Tiszában és mellékfolyóiban pedig a tiszai küllő (Gobio carpathicus) él. Tekintve, hogy a Maros a Tisza-vízrendszer része, ez a hal az utóbbi fajba tartozik. (Azok a kutatók, akik a faji elkülönítéssel nem értenek egyet, ma is inkább Gobio gobio complex néven foglalják össze a három csoportot.)

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a süllőt egy balatoni kikötőben fogtam, teljes testhossza meghaladta a 40 centimétert, de a súlya fél kiló sem volt. A kikötőben rengeteg számára a táplálék (sügérek, naphalak, kisebb keszegek, küszök), mégis nagyon vékony, a hasa beesett. Érdekelne hogy ez mitől lehet. Esetleg ivadékkorában nem talált megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot? Vajon egy ilyen hal kevesebb és gyengébb minőségű ikrát képes produkálni, mint egy egészségesebb társa? Sajnos elég gyakoriak az ilyen halak a Balcsin mostanában. Köszönettel: H. M.


    Nincs könnyű dolga az állategészségügyi szakembereknek, hiszen az állatok nem tudják elmondani a panaszaikat. A rossz kondíciónak számos oka lehet, a sebet ejtő lenyelt horogtól a bélférgeken és egyéb élősködőkön át a baktériumos és vírusos fertőzésekig, de hogy esetünkben mi okozza, azt ránézésre lehetetlen megállapítani. Az ivadékkori táplálékhiány a Balatonban valószínűtlen. Az viszont nyilvánvaló, hogy a rossz kondícióban lévő halak kevesebb ikrát termelnek, ha egyáltalán termelnek. A valódi ok kiderítése akkor remélhető, ha egy-egy friss példányt eljuttatnak a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságához, melynek elérhetőségei a következők:
1143 Budapest, Tábornok u. 2. Tel.: 06/1/460-6300
4031 Debrecen, Bornemissza u. 3-7. Tel.: 06/52/418-133
7400 Kaposvár, Cseri út 18. Tel.: 06/82/527-150

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Időnként fellángol a kecsege-vicsege ügyében folyó vita. Ezért kérdezem: az Önök tudása, információja szerint vizeinkbe került ebből a halfajtából, amikor tenyésztették hazánkban? Vagy egyáltalán él-e nálunk ez a halfaj? Köszönettel: J. I.


    Amikor egy termetes tokféle előkerül a Dunából, rendszerint akad valaki, aki rámondja, hogy ez nem kecsege, hanem vicsege. Vitára azonban nem kerül sor, mert érveket eddig még senki nem tudott felsorakoztatni a vicsege mellett. De mi is a vicsege? Ahogyan sokan tudják, nem faj, hanem viza anyától és kecsege apától származó hibrid. Anyjától örökli a gyors növekedést, apjától pedig az édesvízi életmódot. Képünk tanúsága szerint ránézésre olyan, mint egy kecsege, de az ajkak és a bajuszszálak a két szülőfaj közti átmenetet mutatják. Vicsegét nálunk sosem tenyésztettek, azaz halgazdálkodási célból nem állítottak elő, de az 1970-es évek elején a százhalombattai gazdaság fiatal ivadékot importált a Szovjetunióból, amelyet ketreces tartással sikerült piaci méretűvé nevelni. A további kísérletek azonban az import nehézségei miatt megszakadtak, és folytatásukra azóta sem került sor. A tokfélék azonosításához rendszerint nem elegendő egy egyszerű halfotó, még akkor sem, ha vízszintes lapra fektetve, oldalról fotózzuk a halat, hanem a fej hasi oldaláról is kell egy kép, amelyen az ajkak és a bajuszszálak jól látszanak.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Igaz, hogy nem hal, de önök talán tudják a választ. Horgászás közben akadtunk össze ezzel az élőlénnyel, és sehogy sem tudtunk rájönni, hogy mi lehet, nem láttunk még hasonlót. Ebben kérném a segítségüket. Köszönettel: S. M.


    A képen egy katonalégy lárvája látható, de hogy melyik fajba tartozik, azt a lárva alapján nem lehet eldönteni. Nevükkel ellentétben ezek a legyek nem harciasak, a kifejlett állatok nektárral és virágporral, a vízben fejlődő lárvák egysejtűekkel, kerekesférgekkel, más apró állatkákkal és szerves törmelékkel táplálkoznak. Az emberre se a lárvák, se a kifejlett rovarok nem jelentenek veszélyt.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Augusztus elsején reggel a Szentendrei-Duna felső végén fogtam egy halat, ami jásznak nézett ki első látásra. Viszont a felső ajka fölött kis dudor volt, és az oldalaránya 21/6 cm. Talán leánykoncér? Mindenesetre kétlem, hogy jász, és visszadobtam. Érdekelne a tényleges faja. Üdvözlettel: András


    A kép sajnos nem elég éles ahhoz, hogy az említett dudorról bármit is mondjunk, és az oldalarányként megadott profilindex sem segít, mert sok fajra ráillik. De való igaz, hogy jászkeszeg nem lehet a kissé alsó állású száj és az aránylag nagy pikkelyek miatt. Ezek, valamint a fehér szemgyűrű és a pirosló úszók a leánykoncér (Rutilus virgo) jellemzői, tehát a tippjével egyetértünk, jól tette, hogy visszaengedte ezt a védett halunkat.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a halat az Adriai-tenger olaszországi szakaszán sikerült fognom. Ránézésre olyan, mint a szúnyogirtó fogasponty, de arról én úgy tudtam, hogy édesvízi. Ha nem szúnyogirtó fogasponty, akkor mi lehet? Tisztelettel: V. N.


    Halunk nagyon hasonlít a guppi vad formájához, de alaposabban szemügyre véve a hát- és a farokúszó finom pettyezettsége is észrevehető, ami a szúnyogirtó fogasponty (Gambusia holbrooki) jellemzője. Ez a faj melegigényes, de a vízminőségre nem érzékeny. Főként az édesvizek lakója, Olaszországban az Alpoktól délre sokfelé megtalálható, de a tengerek partközeli, nem túl magas sótartalmú vizében sem ritka.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! A fiam fogta Tihanyban method technikával az alábbi keszeget. Jól láttuk, hogy jászkeszegről van szó? Köszönettel, J. P.


    A pikkelyek aránylag nagyok, számuk az oldalvonalon negyvenvalahány lehet, ami kizárja az apróbb pikkelyű jászkeszeget, melynek az oldalvonalán 55-60 pikkely sorakozik. Ugyanígy kizáró ok a szemgyűrűben felfedezhető narancsos szín is, amiből bodorkára és vörösszárnyú keszegre lehet következtetni. A csúcsba nyíló száj és a hátúszóval majdnem egy vonalban kezdődő hasú azonban egyértelművé teszi, hogy a hal, ha fakó is, de bodorka (Rutilus rutilus).

---------------------------------------------------------------------------------

   Ezt a furcsa, kemény testű élőlényt Szerbiában, a Tisza magyarkanizsai szakaszán emeltük ki a vízből, a zsinórra tekeredett rá. Esetleg meg tudnák mondani mi ez? Köszönöm a választ előre is. Üdvözlettel: S. Cs.


    Úgy véljük, hogy ez a gitárhúrra emlékeztető lény egy húrféreg, a színe alapján feltehetőleg a barna húrféreg (Parachordodes tolosanus). Lárvái rákok, nagyobb vízi és szárazföldi rovarok belében élősködnek, az ilyen kifejlett példányok pedig szabadon élnek a vizekben. Az emberre nem jelentenek veszélyt.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Meg szeretném kérdezni, hogy milyen fajhoz tartozik ez a hal. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Cz. Zs.


    Levélírónkat sajnos hiába kérdeztük arról, hogy mikor és hol fogta ezt a halat, de annak örülünk, hogy a fej hasi oldaláról is kaptunk fotót, mert a tokfélék legfontosabb faji bélyegei itt láthatók: 1 - az alsó ajak megszakított, 2 - az ajakvégek között a hézag kicsi, 3 - a bajuszszálak inkább a szájhoz erednek közelebb, semmint az orrhoz, 4 - a bajuszszálak kissé rojtozottak, 5 - a bajuszszálak majdnem elérik a felső ajkat. Ezek alapján megállapítható, hogy a hal kecsege (Acipenser ruthenus).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a különleges halat hálóval sikerült fognom az Adriai-tenger olaszországi partjainál, és nem tudok rájönni, hogy milyen faj lehet. Tudnak segíteni? Tisztelettel: V. M.


    Akvarista hozzászólóink észrevételeit megköszönve és elfogadva helyesbítünk. A képen nem törpe nyálkáshal, hanem pávaszemes nyálkáshal (Salaria pavo) látható.

---------------------------------------------------------------------------------

   Július 21-én éjszaka fogtam a Dunából ezt a halat,amelyre elsőre azt hittem, hogy karikakeszeg, de reggel, amikor megnéztem, láttam, hogy ez bizony nem az, és nem ugrott be egy lehetséges másik halfaj sem, csak a leánykoncér. Kérdésem, hogy az-e vagy nem. Kicsit megviselt állapotban van,de végül visszaengedtem és elúszott. Üdvözlettel: S. D.


    Nem tudjuk, miért gondolta úgy, hogy nem karikakeszeget fogott, de a leánykoncér a hosszú farokalatti úszó és a csúcsba nyíló száj miatt kizárható. Az oldalvonal pikkelyszáma (47), valamint a fölötte és alatta húzódó 8, illetve 6 hosszanti pikkelysor, továbbá a rózsaszín mell- és hasúszó mind-mind azt mutatja, hogy hal karikakeszeg (Blicca bjoerkna, korábban Abramis bjoerkna).

---------------------------------------------------------------------------------

   Kelet-Finnországban, a Saimaa-tórendszerhez tartozó egyik tó hínáros-nádas öblében spiccbottal, gilisztával és kenyérbéllel is sikerült pár érdekes példányt kifogni ezekből a halakból. Bodorka és vörösszárnyú keszeg hibridjére tippelek. Alapvetően a méret és az aranyos szín okoz zavart. Ugyanarról a helyről sok kisebb, ezüstös színű, erősen vörös szemű bodorka is fogásra került. Örülnénk, ha segítenének ebben a kérdésben. Üdvözlettel: V. F.


    A narancsszín szemgyűrű alapján valóban az említett két faj vehető számításba. Ám a bodorka szája csúcsba nyíló, a vörösszárnyú keszegé felső állású. Előbbi fajnál a hát- és hasúszó szinte egy vonalban ered, ezzel szemben utóbbinál a hátúszó sokkal hátrébb kezdődik a hasúszó tövénél. A vörösszárnyú keszeg nagyobb példányai rendszerint enyhén sárgás, aranyló színűek. A fotón látható hal jellegzetességei egyértelműen vörösszárnyú keszegre (Scardinius erythrophthalmus) utalnak, amely az idén Magyarországon az év hala.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! 2019. július 12-én sikerült Ercsinél a Dunából kifognom ezt a halat. Pontosan beazonosítani azonban nem tudtuk, ezért kérném szíves segítségüket. Egyébként épségben visszaengedtük a Dunába. Üdvözlettel: L. S.


    Nehéz dolgunk volt, mert a fej hasi oldaláról nem készült fénykép, pedig ott vannak a tokfélék fő jellegzetességei. Szerencsére kaptunk egy olyan fotót is, amelyen valamennyire látszik az alsó ajak, továbbá a fej és a hasúszók között - elmosódott szürke foltok formájában - a hasvértek is megszámolhatók. A képekről a következők állapíthatók meg: 1 - Az orr tompa, lekerekített. 2 - A bajuszszálak elérnek a szájig. 3 - A bajuszszálak kissé rojtosak. 4 - Bár az alsó ajak közepén van egy befűződés, a folytonossága nem szakad meg. 5 - A hasvértek száma 16. Mindezek alapján három szakemberünknek is az a véleménye, hogy ez a hal a nagyon ritka, védett, 50 ezer Ft természeti értékkel bíró simatok (Acipenser nudiventris ). Tekintve, hogy a Duna vízrendszerében honos simatokok állandóan édesvízben élnek, akadhat néhány példányuk ezen a folyamszakaszon, így talán természetes módon le is ívhattak. Mesterséges szaporításuk és telepítésük fontos lenne, de sajnos eddig még nem sikerült anyahalakat befogni.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Nemrég fogtam ezt a halat a Duna budapesti szakaszán, és nem tudom eldönteni, hogy milyen fajhoz tartozik. Ehhez kérném a segítségüket. A halat természetesen visszaengedtem. Tisztelettel: V. N. és T. Gy


    Egyik szakemberünk a bodorka X dévér hibrid lehetőségét is fölvetette, mert kissé hosszúnak találta az anális úszót, de sajnos az úszósugarak száma a képről nem állapítható meg. A csúcsba nyíló száj, a fölső részen kissé narancsos szemgyűrű, az oldalvonal pikkelyszáma, az oldalvonal fölött és alatt húzódó hosszanti pikkelysorok száma azonban inkább egy fakó bodorkára (Rutilus rutilus) utal.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Egy Facebook-csoportba feltettem ezt a képet, amelyen a kommentelők szerint paducok láthatók. De véleményem szerint ezek szilvaorrú keszegek. Már csak azért is ezekre gondolok, mert kicsit csúcsba nyíló porcos szájuk volt. De szeretném kikérni a véleményüket. Üdvözlettel: N. Zs. J.


    A szájállást zárt állkapcsok mellett kell megfigyelni, és ha az alsó állkapocs rövidebb, mint a felső, akkor nevezzük a szájat alsó állásúnak. Itt nyitott száj mellett is látható, hogy így van, de a paducnál is ez a helyzet. A kérdést azonban biztosan eldönti az anális úszó: a paduc farokalatti úszója rövid, a szilvaorrú keszegé hosszú. Ezen az alapon biztosan állítható, hogy ezek a halak szilvaorrú keszegek (Vimba vimba).

---------------------------------------------------------------------------------

   Ez a 93 kilós és 238 centis harcsa 2019. július 5-én a Tisza Törökkanizsa alatti szakaszán akadt horogra, a fején vagy tucatnyi, kb. 2-3 centis piócával. Miután megmérték és az élősködőktől megszabadították, visszaengedték. Kérdésem az, hogy ezek milyen piócák lehettek. Üdvözlettel: B. M.


    Helyesbítjük korábbi válaszunkat. Szakértőink szerint a harcsán nem békapiócák (Hemiclepis marginata), hanem valószínűleg lapos halpiócák (Cystobranchus respirans) vagy harcsapiócák (Cystobranchus fasciatus) láthatók. (A pontos azonosításhoz komolyabb vizsgálatra lenne szükség.) A tévedésért elnézést kérünk.

---------------------------------------------------------------------------------

   Ez a 93 kilós és 238 centis harcsa 2019. július 5-én a Tisza Törökkanizsa alatti szakaszán akadt horogra, a fején vagy tucatnyi, kb. 2-3 centis piócával. Miután megmérték és az élősködőktől megszabadították, visszaengedték. Kérdésem az, hogy ezek milyen piócák lehettek. Üdvözlettel: B. M.


    Először is gratulálunk a szerencsés horgásznak a nagyszerű fogáshoz. Szerintünk ezek a paraziták, amelyeknek egy példánya kinagyítva is látható, békapiócák (Hemiclepis marginata). Az FB-oldalunkon május 14-én már posztoltunk egy ilyen kérdést, csak akkor balinon láthattuk ezt a békákon és halakon élősködő piócafajt.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! A mellékelt képen lévő busaivadékok a Közép-Tisza árteréből kerültek elő július elején. Ezeket a tiszapüspöki kubikgödrökből fogtuk, de mindenhol ott vannak, ahol maradt kint egy kis víz. Jól gondoljuk, hogy fehér busákról van szó? Üdvözlettel: Sz. Cs.


    A halak szerintünk is a fehér busák (Hypophthalmichthys molitrix), de lehetséges, hogy van bennük némi pettyes busa-vér is (Hypophthalmichthys nobilis), mert a két faj egymással hibridizálódva gyakran kevert állományokat alkot.

---------------------------------------------------------------------------------

   Ezt a halat a Hernád folyón fogtam, spiccbottal. Szerintem a sujtásos küsz valamilyen hibridje lehet, mert nagyon fakó és az oldalvonalán sem látszik a kettős pontsor. De nem tudom, lehet hogy a szín az élőhelytől függ? Természetesen visszakerült a vízbe. Üdvözlettel: B. D


    A hal valóban nagyon fakó, és az is igaz, hogy a szín valamelyest a környezeti viszonyoktól is függ. De a jellegzetességek ennek ellenér láthatók a képen. A száj csúcsba nyíló, a test mérsékelten magas, az anális úszó hosszú, a mellúszó töve narancsszínű, és a test elején, az oldalvonal mentén a sötét pontokból álló sujtás is kivehető. Mindezek alapján az a véleményünk, hogy a hal egy fakó sujtásos küsz (Alburnoides bipunctatus).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Nemrég egy Duna-Tisza-közi horgásztavon fogtam ezt a halat, kárászozás közben. Kinézetre olyan, mint egy ponty, de egyáltalán nincs bajsza. Lehet, hogy valamilyen hibrid? Tisztelettel, V. N.


    Véleményünk szerint a hal ezüstkárász és ponty hibridje lehet. Pikkelyzete ezüstkárászra vall, mert ellentétben a ponttyal, a pikkelyei nem kontúrosak, nincs udvaruk. A fejforma és az úszók ellenben kimondottan pontyszerűek, alakra és színezetre egyaránt.

---------------------------------------------------------------------------------

   Nemrég egy kései vegyes ívást filmeztem a Tisza-tavon, drónnal. A hínármezőben keszegek, küszök, kisebb pontyok "fürödtek". Az alábbi képen szerintem ívó karikakeszegek látszanak. Ezt a páros úszók vöröses színére alapozom, de kérnék egy megerősítést vagy cáfolatot. Üdvözlettel: Sz. B.


    Gratulálunk a kitűnő felvételhez, amely arra is rámutat, hogy az ívó halak mennyire nem törődnek a közelükben úszó vadkacsákkal és a fölöttük zümmögő drónnal. Azzal pedig teljesen egyetértünk, hogy a násztáncot járó halak karikakeszegek (Blicca bjoerkna, korábban Abramis bjoerkna).

---------------------------------------------------------------------------------

   1. Ezt a halat 06. 29-én az erdősmároki horgásztavon fogtam. Kérdésem az, hogy mi okozhatja ezt a mutációt ennél a kárásznál? Növekedés vagy esetleg sérülés? Válaszukat előre is köszönöm! M. P.
   2. Csak egyszerű sporthorgász vagyok, ezért szeretném megkérdezni, hogy a képen szereplő hal egy ezüstkárász-keverék vagy valami más halfaj. Sz. R.


    Nem az első eset, hogy aberráns, azaz a tipikustól kisebb-nagyobb mértékben eltérő úszójú halakkal találkozunk, de mintha az ezüstkárászoknál gyakoribb lenne az ilyen rendellenesség, mint más halfajoknál. Június közepén egy nagy méretű farokúszóval rendelkező példányról kaptunk fotót, nemrég pedig, szinte egyszerre, a képen látható aberráns ezüstkárászokról. Ezek mutációval alakulnak ki, amit nem idézhet elő sem növekedés, sem sérülés, hanem különböző vegyi anyagok és nagy energiájú sugárzások okozhatnak. Utóbbi akár a világűrből állandóan érkező kozmikus sugárzás is lehet.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Nemrég fogtam ezt a halat a Tisza-tóból. Ránézésre valamilyen keszegféle lehet. Azt szeretném megtudni, hogy milyen fajhoz tartozik. Tisztelettel: T. Gy.


    A hal nem lehet keszegféle, mert a keszeg nevet viselő halaink (karikakeszeg, dévérkeszeg, laposkeszeg, bagolykeszeg, szilvaorrú keszeg) anális úszója hosszú. Egyedül a vörösszárnyú keszeg kivétel ez alól, de annak meg a szája felső állású, és a hátúszója sokkal hátrébb kezdődik a hasúszóknál. Esetünkben a száj csúcsba nyíló, a hátúszó majdnem egy vonalban ered a hasúszóval, az oldalvonalon pedig kb. 46 pikkely van. E jellemzők és a mérsékelten magas testforma alapján a kérdéses hal annak ellenére is bodorka (Rutilus rutilus), hogy az úszói nem narancsszínűek, és a szemgyűrűjén is alig lehet megtalálni ezt a színt. Ez utóbbiak oka a piros színű eritrofill szintézisének a zavara lehet.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Június 19-én akadt kezembe egy olyan kisponty, melyen 2 ilyen, nagyjából 7-8 mm hosszú élősködőt találtam a farokúszó felett. Elülső részük a pikkely alatt helyezkedett el, a hal bőre ezen a környéken duzzadt és gyulladt volt. Az élősködő bőr alatti része szimmetrikusan szétágazó nyúlványokból tevődött össze, ezekkel rögzíthette magát. Sajnos nem tudtam túl éles felvételt készíteni, de hátha nyújt némi támpontot. Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel: G. E


    Bármily furcsának is tűnik, ez az állatka egy evezőlábú rák (Copepoda), név szerint a lernea (Lernaea cyprinacea). Annak ellenére rák, hogy a teste nem ízelt és lábai sincsenek, ellentétben a faj hímjeivel, amelyek igazi kandicsrák (Cyclops) kinézetűek. Amit a teste végén esetleg lábnak vélnénk, az két megnyúlt petezsák. Ez a különös testfelépítés kizárólag a nőstényekre jellemző. A feji végükön lévő kitines nyúlványaikkal befúródnak a halak bőrébe, és ott tartósan megkapaszkodnak. A halakból szívott vér mennyisége nem jelentős, de a behatolásuk helye utat nyit a fertőzéseknek és elfekélyesedik. A paraziták elpusztulásuk után lehullanak a halakról, s lehetővé válik a sebek gyógyulása.

---------------------------------------------------------------------------------

   Svédországban rendszeresen Feederezünk a Vännern tóban. Hihetetlen békéshal-állománya van a tónak, compó, vörösszárnyú keszeg, dévér, karika, jász, küsz stb. van benne, de ezzel a hallal nem tudunk dűlőre jutni. Rengeteget fogunk belőle, a 30 centis sem ritka, de nem tudunk rájönni, hogy mi lehet. A segítséget előre is köszönöm. P. G. M.


    Gyakran megesik, hogy az idősebb példányokhoz szokott szem nem ismeri fel a fiatal halakat, amelyek teste általában kevésbé magas, a szemük aránylag nagy, és a színezetük is többnyire különbözik az idősebbekétől. De ha figyelembe vesszük, hogy a hal oldalvonalán a pikkelyek száma 55 és 60 között van, a szája aránylag kicsi és csúcsba nyíló, a közepesen hosszú anális úszója kifejezetten homorú, akkor nem kétséges, hogy a képen egy fiatal jászkeszeg (Leuciscus idus) látható.

---------------------------------------------------------------------------------

   Egy horgászcsoportba lett felrakva ez a halfotó, a kérdés az volt, hogy milyen fajhoz tartozik. A legtöbben valamilyen gébnek gondolják. Kérem, segítsenek a beazonosításában. Köszönöm. K. G.


    A kép leginkább lápi pócra emlékeztet, de nem lehet az, mert annak csak egy hátúszója van, ennek viszont kettő. Hasonlít a gébekhez is, de közéjük sem tartozhat, mert az igazi gébek hasúszói egymással összenőve tapadókorongot alkotnak, ennél pedig szabadon állnak. A hal az alvógébek családjának Európában egyedüliként meghonosodott képviselője, amely eredetileg az Amur folyó vidékén honos, ezért a magyar neve amurgéb (Perccottus glenii).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt MHTT! A kérdésem röviden: ez mi? Mérete, színezete, bajuszszálai, szájállása, vehemens kapása alapján Petényi-márnára tippelnénk többen. Ami furcsa, hogy snecizés közben egy gondozatlan, iszapos, telepítést nem látott kis Borsod megyei bányatóból került elő, és kimondottan nagy állományával találkoztunk. Üdvözlettel: L. A.


    Méret, színezet, bajuszok és szájállás alapján a pataki márnák (közéjük tartozik a Petényi-márna is) nem különböztethetők meg biztosan a márnától. A biztos bélyeg: a márna hátúszója elején egy fogazott csonttüske van, ami a pataki márnáknál hiányzik, ahogyan ezen a képen is látható. Húsz éve ezt a halat Petényi-márnának mondtuk volna, de közben kiderítették, hogy a pataki márnák eddig egyetlen fajnak tekintett csoportja valójában négy fajra bontható. Az FB-oldalunk borítóképe alatt van egy térkép, amely a négy faj elterjedését mutatja. Ebből látható, hogy Borsod megyében közülük egyedül a kárpáti márna (Barbus carpathicus) fordul elő, tehát a beküldött képen ez a faj látható. Az, hogy állóvízben jelentős állománya él, merőben szokatlan. Feltehetőleg valamelyik közeli vízfolyásból került bele árvíz alkalmával, és mivel a víz tiszta, oxigénben dús, a meder pedig a patakokéhoz hasonlóan kavicsos, egyelőre a szaporodásához is megfelelőnek bizonyult.

---------------------------------------------------------------------------------

   A hal az Újvidék alatti Duna-szakaszról került elő (1252. fkm), a péterváradi horgászegyesület csónakkikötőjében tartott versenyen fogták. Visszaengedték. Szerintem állasküsz, de szeretném, ha szakember mondaná ki, melyik halfajról van szó. Üdvözlettel: B. M.


   A test nyúlánk, a száj felső állású, a pikkelyek kicsik, számuk az oldalvonalon 58 és 68 között van. Az anális úszó meglehetősen hosszú, benne az osztott sugarak száma 14 és 17 közé esik (15). Ezek alapján egyetértünk a feltevéssel, a hal szerintünk is állasküsz. Ám valószínűleg nem a Duna osztrák és német vízgyűjtőjén élő és maximum 20 centisre növő Alburnus mento hanem a külsőre szinte ugyanolyan, de a Duna-deltában honos és 40 centire is megnövő Alburnus danubicus. Fénykép alapján ez a kérdés nem dönthető el, de köszönjük az érdekes hírt, az értékes adatot.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a szép példányt 2019 júniusában fogtam Szabolcs megyében. Kíváncsi lennék a hal fajára és arra, hogy mi okozhatta ezeket a méretbeli különbségeket (nagy méretű farokúszó). Előre is köszönöm! :) Szép napot kívánok! Üdvözlettel: K. K.


    2017-ben már kaptunk egy hasonló levelet, akkor ezt válaszoltuk a kérdésre: " Ha eltekintenénk e nem mindennapi hal túlméretezett úszóitól, egy szép, szabályos ezüstkárászt (Carassius gibelio) látnánk. Rendellenessége egy mutációnak, vagyis az örökítőanyagában hirtelen bekövetkező változásnak a következménye. A természetben általában eltűnnek az ilyen tulajdonságok, mert típusos példánnyal történő összeíváskor az utóbbiak domináns génjeinek a hatása érvényesül. Díszhaltenyészetekben azonban az egymással szaporított mutáns példányok utódai tovább viszik a tulajdonságot." Más fajok fátyolfarkú díszhalait is ehhez hasonló módon hozták létre a tenyésztők. A képen tehát egy fátyolfarkú ezüstkárász látható.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt MHTT! Június 7-én a Holt-Marcalon véletlenül a szákomban maradt ez a kis ivadék. Meg tudnák esetleg mondani, hogy milyen halfaj? Üdvözlettel: V. Cs.


    Egy ilyen apró ivadékról nem könnyű éles fényképet készíteni. A látottak alapján azonban úgy tűnik, hogy a hal szája felső állású, a hátúszója hátrébb kezdődik a hasúszó tövénél, és hogy az anális úszója közepesen hosszú. Ezek a vonások vörösszárnyú keszegre (Scardinius erythrophthalmus) utalnak, melynek ivadékkorban még színtelenek az úszói, csak később kezdenek színesedni. A Holt-Marcalban uralkodó környezeti viszonyok kedvezőek lehetnek a faj számára.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Nemrég fogtam a Balatonban ezt a halat. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e bagolykeszeg? Tisztelettel: V. N.


    Nehéz a halakat úgy azonosítani, hogy alig látszik belőlük valami. A fej fontos, de a test többi része is jellemző lehet, az úszókkal együtt. Sokkal jobb lett volna a hálóra fektetve készíteni róla fényképet. Szerencsére a kérdés a látottak alapján is megválaszolható. A hal nem lehet bagolykeszeg, mert annak a szája teljesen alsó állású, míg a képen látható példányé csúcsba nyíló.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Nemrég egy pontyos-kárászos tótszerdahelyi horgásztóból fogtam ezt a halat, ami első ránézésre kárásznak tűnt, de jobban megnézve mégsem olyan egyértelmű. A felső ajka felett aprócska bajuszszálai vannak, de a szája sarkában nincsenek. A pici bajuszszálat alig lehet kivenni a fotón, én is alig vettem észre, csak a fiam hívta fel rá a figyelmemet. Pirossal bekarikáztam azt a részt, ahol nagy nehezen a fotón is látni lehet azt a pici bajuszszálat, ami a pontyokra jellemző. Persze a nagy bajusz akkor is hiányzik. Ez a picike viszont a szájának mind a két oldalán ott volt. A fej formája viszont kárászra emlékeztet. Hosszát nem mértem meg, csak a súlyát, ami 1,4 kg. Hossza kb 30-34 cm lehet. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: P. G.


    A bajusztól eltekintve a hal valóban inkább az ezüstkárász jellegzetességeit mutatja, a bajuszszál azonban egyértelművé teszi, hogy hibrid. Mégpedig nagy valószínűséggel olyan hibrid, amelynek az anyja volt ezüstkárász, az apja pedig ponty, azaz ezüstkárászponty (Carassius gibelio x Cyprinus carpio).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Egy barátom fogta ezt a furcsa halat Ausztriában, az Inn folyóban. Fogalmunk sincs, hogy mi lehet, azonosításához kérem a segítségüket. Üdvözlettel T. M.


    Alakja a harcsához hasonlít, de annak a hátúszója nagyon rövid. Hasonlóan hosszú hát- és anális úszóval európai édesvízi halaink közül csak az afrikai harcsa rendelkezik, de egyrészt annak a szája körül nyolc, meglehetősen hosszú bajuszszál található, másrészt természetes vizeinkben nemigen fordul elő. Marad tehát a menyhal (Lota lota), ám annak egy különleges, ha nem is albínó, de részben festékhiányos példánya.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Meg tudnák mondani, hogy milyen hal látható a képen? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: R. F.


    Ha a hal száját és orrát nem látnánk, azt mondanánk rá, hogy balin. A szája azonban túl széles és a szeglete nem ér a szem alá. Előbbit még magyarázhatja az, hogy közelre torzít a nagy látószögű lencse, utóbbira azonban nem látunk más magyarázatot, mint hogy a hal a balinnak egy kis szájú, apró pikkelyű és pirosló alsó úszókkal rendelkező másik fajjal alkotott hibridje. Véleményünk szerint tehát a fényképen balin x jászkeszeg (Leuciscus aspius x Leuciscus idus) látható.

---------------------------------------------------------------------------------

    Május 17-én a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágban fogtam 2db dévérkeszeget, és mindkettőt elborította valami. Nemcsak a fejüket, hanem az egész testüket, ezért kézbe fogva nagyon érdes tapintásúak voltak. Én valamilyen parazitára gondolok, de megnéznék Önök is, hogy mi lehet? Üdvözlettel: B. A.


    Szerencsére nem parazita okozza az elváltozást, hanem az ivari hormonok szaporodási időszakban megemelkedő szintje miatt alakulnak ki ezek a nászkiütésnek nevezett szaruképződmények, amelyektől a hal tapintása érdessé, dorozsmássá válik. A jelenség a hím, azaz a tejes példányokat jellemzi, jelentősége pedig abban áll, hogy ha a dorozsmás hím násztánc közben a nőstényhez dörzsölődik, az érdesség elősegítheti az ikra leadását.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A honlapjuk "Mit fogtam?" rovatában Bagroides melapterus-ként azonosítottak egy idegenhonos harcsát. Nekem nem hasonlított hozzá eléggé a fotó, és egy kis kutakodás után úgy tűnik, hogy inkább Tachysurus fulvidraco lehet. Ez ráadásul egy északibb elterjedésű faj, így a természetes vizeinkben való hosszabb megmaradása nem kizárható. Üdvözlettel: V. B.


    Köszönjük az észrevételt, ugyanis akvarisztikai szakértőnkkel egyetértésben úgy véljük, önnek van igaza. A hal szerintünk is inkább Tachysurus fulvidraco, amelyet az angol nevéből magyarítva sárga harcsának nevezhetünk. Erre a fajra is igaz, hogy Magyarországon szinte beszerezhetetlen, 20-25 cm hosszt elérő akváriumi hal, amely eredetileg Laosz, Vietnám és Korea vizeiben, valamint az Amur vidékén él.

---------------------------------------------------------------------------------

   Üdvözletem! A napokban két FB-csoportban is felbukkant ez a halfaj. Állítólag mind a kettőt az Ipoly folyóban fogták. A kérdésem először is az, hogy milyen halfaj ez? Továbbá: Mit kell tudni róla? Esetleg egy akvarisztikai hiba csúszott a rendszerbe? Megélhet hosszabb távon a vizeinkben? És ha igen, életmódját ismerve, mennyire lehetne ráaggatni az invazív kifejezést? A választ előre is köszönöm. P. G.


    Akvarisztikai szakértőnk szerint ez egy nálunk rendkívül ritka és igen drága díszhal, amelyhez azonban Szlovákiában állítólag könnyebben hozzá lehet jutni. Tudományos neve Bagroides melapterus, egy megjelenés előtt álló szakcikk harlekin huszárharcsa néven említi. Jellegzetessége a sárgás-márványos színezet, az egy pár hosszú bajuszszál, a viszonylag meredeken emelkedő hát és a hasoldal mentén futó hosszanti, vékony sárgás csík. A faj Szumátra és Borneó, illetve Thaiföld vizeiben őshonos, mérete 30-35 cm lehet. Mivel trópusi faj, meglepő, hogy az Ipolyból előkerült. Várhatóan télen elpusztulnak a természetes vizekbe került példányai, ezért inváziója valószínűtlen.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Kérem, segítsenek a fotón látható hal azonosításában. 2019. május 13-án reggel fogtam a Sajóból egy nagy csokor gilisztával. Valamiféle jászhibrid lehet? Köszönöm szépen a válaszukat, F. Zs. H.


    Véleményünk szerint a hal nem hibrid, hanem egy olyan jászkeszeg (Leuciscus idus), amelynél a vörös színű festékanyag, az eritrofill képzése zavart szenvedett. Az úszók jellegzetes pirosas-vörhenyes színe ezért nem tudott kialakulni.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt MHTT! A fotón szereplő halacskát a Nagyteveli-víztározóban fogtam, de nem vagyok biztos a fajában, mert látok benne bodorkát és karikakeszeget is. Segítségüket előre is köszönöm, K. L.


    A hal egyik szülője kétségtelenül bodorka, és az is lehet, hogy a másik karikakeszeg, de a dévérkeszeg sem zárható ki. A garatcsontján lévő fogak esetleg eldönthették volna a kérdést. Ha két sort alkotnak, akkor biztosan karikakeszeg a másik szülő, ugyanis annál a garatfogak két sorban állnak, míg a dévérkeszegnél egy sorban.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Tisztelt Haltani Társaság! A képeken látható élősködők meghatározásában kérném a segítségüket. Egy dunai balinon voltak. Köszönettel: Zs. M.


    A féreg testének a végén jól fejlett tapadókorong van, ami a piócákra jellemző. A test elején látható szívókorong kisebb, kevésbé különül el a testtől. A képen látható faj a békapióca (Hemiclepis marginata), amely onnan kapta a nevét, hogy halak és békák vérével táplálkozik. Ha teleszívta magát, leválik a halról, s köveken, vízinövényeken tapad meg. A farokúszón látható piros foltok a korábbi szívások helyei, ugyanis a szíváskor ejtett sebekből a pióca nyálából belekerült alvadásgátló anyag miatt egy ideig még szivárog a vér.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt MHTT! A Balaton partján készült a kép, sajnos nem sikerült jobb minőségben fényképezni. Milyen hal van a sikló szájában? Üdvözlettel: A. Sz.


    Bár a szokásos szín és mintázat nem látszik a fekete nászruha miatt, de a testformából, a felső állású szájból, a második hátúszó hátrafelé csökkenő magasságából megállapítható, hogy a hal egy hím folyami géb (Neogobius fluviatilis). Ami pedig elragadta, egy kockás sikló (Natrix tessellata).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Magyar Haltani társaság! Kérem, segítsenek a fotón látható hal azonosításában. Április 21-én fogtam az Inn folyóban, ami a Duna egyik mellékága Németországban. Én és a szomszédom dunai galócára tippeltünk. Üdvözlettel: F. J.


    A galóca kissé karcsúbb, szájszeglete ennyire nem nyúlik túl a szem hátsó vonalán, és az oldalán sok-sok apró fekete petty van. Ennek a halnak hatalmas a szája, a hátát sárgás színű hullámos rajzolat hálózza be, és alsó úszói az első sugaraknál fehérek. Ezek alapján az állapítható meg, hogy a hal pataki szajbling (Salvelinus fontinalis).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Nemrég horgásztunk a Tisza-tavon, és a haverom fogott egy halat, amit mi koncérnak vélünk. Kérem segítségüket a beazonosításban. Köszönettel: Sz. V.


    A hal fehéres szemgyűrűje alapján fölmerülhet a leánykoncér gyanúja, a csúcsba nyíló száj azonban, amely zárt állkapcsok mellett még jobban látszana, kizárja ezt. A háti pikkelyek kékes árnyalata, továbbá a rajtuk látható sötét foltok és a sötét farokúszó arra vall, hogy a hal egy méretes, idős bodorka (Rutilus rutilus).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! A minap fogtam egy bányatóban a képen szereplő halat. Én bodorkának mondanám, de a szája és az alakja inkább dévéres. Lehetséges, hogy valamiféle összeívás/hibrid lenne? Üdvözlettel: K. G.


    A hal nagy valószínűséggel hibrid, és az is bizonyosnak tűnik, hogy az egyik szülő bodorka. A másik szülő tekintetében azonban megoszlanak a vélemények. Összkép és ívási idő alapján inkább dévérkeszeg lehet, de az anális úszónak a bodorkáénál alig nagyobb sugárszámát, valamint a pikkelyek kékes színét és viszonylag nagy méretét tekintve a karikakeszeg is számításba jöhet. A hal külső jellemzői alapján ennél többet sajnos nem tudunk mondani.

---------------------------------------------------------------------------------

   A ráckevei Balabán-csatornából egy emelőhálós személy ezüstkárászok mellett fogta ezt a halat. Én a széles kárász és az ezüstkárász hibridjére tippelek. Megerősítik vagy cáfolják ezt? Egyébként a halat szabadon engedtük. Üdvözlettel: Sz. B.


    A testmagasság széles kárászra utal, de se a hátúszó, se az anális úszó szegélye nem mondható egyértelműen domborúnak. A sötétszürke úszók az ezüstkárász jellemzői, és bár ritkán, de közöttük is előfordulnak magas hátú egyedek. Ha éppen egy ilyen ívott össze egy széles kárásszal, akkor elképzelhető ennyire magas hátú hibrid is, de ennek kicsi az esélye. Ha ismernénk a hátúszó elején lévő csontos úszósugár hátsó oldalán lévő fogak számát (széles kárász: 25-30, ezüstkárász: 10-20), ha ismernénk az első kopoltyúíven lévő tüskék számát, továbbá a garatcsont alakját és a hashártya színét, akkor állást tudnánk foglalni a kérdésben. Így azonban csak azt mondhatjuk, hogy az egyik lehetőség sem zárható ki teljes biztonsággal.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Magyar Haltani Társaság! 2019. április 9-én a Mosoni-Dunán fogtam ezt a keszegfélét. Számomra nem volt egyértelmű hogy milyen halat fogtam,remélem tudnak segíteni. Üdvözlettel: Sch. R.


    A félig vagy teljesen alsó állású száj, a világos szemgyűrű, az oldalvonal pikkelyszáma és a pirosló úszók egyértelművé teszik, hogy a hal leánykoncér (Rutilus virgo).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Kérem segítsenek a csatolt képen látható halfaj azonosításában, mert számomra nem egyértelmű, és nagyon kíváncsi lennék szakértő válaszukra. Köszönettel: D. N.


    Nagy kár, hogy fényképezés előtt nem vette ki a horgot a hal szájából, mert úgy még a hét fotója pályázatra is benyújthatta volna ezt a kitűnő felvételt. No meg az is jobban látszana, hogy a viszonylag kis száj csúcsba nyíló. Ez, valamint az oldalvonal pikkelyszáma és a vörhenyes úszók egyértelművé teszik, hogy a hal jászkeszeg (Leuciscus idus).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! A képen látható halat április elején a Nyugati-övcsatornán fogtam. Mivel leánykoncérra tippeltem, visszaengedtem. Utólag a képet nézegetve, az oldalvonalon lévő pikkelyeket megszámolva elbizonytalanodtam, ezért a segítségüket kérném a hal meghatározásában. Üdvözlettel: K. Á.


    A hal szája valóban leánykoncérosnak, félig alsó állásúnak tűnik, de ez adódhat abból, hogy nyitva van, illetve oka lehet a horog által okozott sérülés is. Egyéb jellegzetességei alapján azonban kijelenthető, hogy bodorka (Rutilus rutilus).

---------------------------------------------------------------------------------

   Üdvözlöm Önöket! Április 5-én a rokonom fogott egy halat a Felső-Tiszából, Vásárosnaménynál. Pontosan megmondani nem tudtuk, hogy kecsege vagy valamilyen tokfaj. Ebben kérem a segítségüket. A kép nem a legtökéletesebb, de egyedül sajnos más képet nem tudott készíteni.Üdvözlettel: D. M.


    A tokfélék biztos azonosításához, egy-két kivételtől eltekintve, ismerni kell a száj méretét, az ajkak alakját, a bajuszszálak sima vagy rojtozott voltát, az eredési helyüket és a hosszukat. Mivel ezekből semmi sem látható, csak tippelni tudunk. A farokúszó nagy felső lebenye lénai tokra emlékeztet, a tompa orr pedig vágótokra. De hogy valójában melyik tokfaj lehet, annak eldöntésére nem vállalkozunk. Máskor a fej alsó oldalát kell lefotózni.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt MHTT! Az alábbi képet egy Facebook-csoportban találtam, a következő leírással együtt: "Ez a ponty a szomszéd stég előtt a víz felszínén úszkált, szenvedett. Kiemeltem, és nehezen, de sikerült megszabadítanom a békától, és hála Istennek elúszott." Találkoztak már ilyen esettel? Van rá magyarázat? Üdvözlettel: P. J.


    Tavasszal a barna varangyok szaporodás céljából a vizekhez vonulnak. A párzás úgy zajlik le, hogy a hím a nőstény hátán megkapaszkodva szorosan átkarolja a párját, és amikor az kibocsátja testéből a kocsonyás anyagba ágyazott, zsinórszerű petefüzért, akkor ő is ráengedi a spermáját. Nász idején az "elvakult" hímekben olyan erős az átkaroló ösztön, hogy mindenféle mozgó tárgyra képesek rácsimpaszkodni, olykor még a sekély vízben gázoló kutató gumicsizmájának orrával is megpróbálkoznak. Jelen esetben ez a szegény ponty rosszkor volt, rossz helyen. Habár a béka előbb-utóbb magától is elengedte volna, a ponty bizonyára örült a megszabadításnak, mert nem lehetett kellemes számára a szemét szorító békaláb.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Ennyiből ki lehet deríteni, hogy melyik ingoláról készült a kép? Az egyik sporttárs találta Zalában, a Murába ömlő Kerka patakban, kevéssel a Cserta betorkollása fölött. Előre is köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel: Sz. Cs.


    Az ingolákat a kifejlett példányok szája alapján lehet megkülönböztetni. Ez ugyan már kifejlett példánynak tűnik, de a tölcsérszáj szarufogai csak akkor látszanának, ha úgy készítenénk róla egy részletgazdag fényképet, amikor az akvárium üvegén megtapad. Az előfordulási hely alapján a tiszai ingola kizárható, mert az csak a Tisza vízrendszerében és a Temesben él. A Mura és Dráva vízgyűjtőjén azonban a dunai ingola (Eudontomyzon mariae) és a Vladikov-ingola (Eudontomyzon vladykovi) is előfordul, ezért a faj pontosan nem határozható meg.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Sajnos üzenetben nem lehet a Facebookon képet csatolni önöknek, így ide teszem fel a tegnapi harcsám. Sajnos nem az első, amin ilyen elváltozás van... Mi lehet ez? Üdvözlettel: Sz. Z.


    Az ilyen és hasonló képeket a "Mit fogtam?" oldalunkon megadott e-mail címen várjuk, csatolmányként. Szakértőnk szerint valószínűleg vírus okozta daganatról van szó, de ezt csak virológiai vizsgálattal lehetne kideríteni. Ha lenne még ilyen hal, akkor az Állatorvos-tudományi Intézetbe kellene eljuttatni.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! A közelmúltban fogtam ezt a halat a Pécs határában eredő Pécsi-víz nevű patakból. Arra lennék kíváncsi, hogy ez valóban egy nyúldomolykó-e. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelttel: F. T.


    A hal hátúszójában egy-két sugárral több van, mint amit a hazai nyúldomolykóknál megszoktunk, de ez még belefér a fajon belüli változatosságba. Az sem megszokott, hogy a farokúszója alul és felül kissé vörhenyes, de tudjuk, hogy a szín nem igazán stabil bélyeg. A nyúlánk test, a félig alsó állású, kissé a nyusziéra emlékeztető száj, továbbá az oldalvonalon sorakozó kb. 50 pikkely, valamint az oldalvonal fölött és alatt húzódó hosszanti pikkelysorok száma alapján azonban egyértelműen megállapítható, hogy a hal valóban nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Nemrég fogtam ezt a halat egy Szigetvárhoz közeli horgásztavon. Véleményem szerint amurnövendék, pár ismerősöm szerint viszont domolykó látható a képen. A hal azonosításában kérném a segítségüket. Üdvözlettel: K. E.


    Egy fiatal amur és egy fakó domolykó meglehetősen hasonló, de a meglévő különbségek alapján a fajok elkülöníthetők. Az amur szája félig alsó állású, a domolykóé csúcsba nyíló. Az amur faroknyele (az anális úszó és a farokúszó közötti rész) aránylag rövidebb és magasabb, mint a domolykóé. Az amur orrán egy haránt irányú barázda van, a domolykóén nincs. Végül pedig a legjellegzetesebb különbség: az amur anális úszója szürke és homorú szegélyű, a domolykóé általában pirosas és domború. Ezek alapján a hal egyértelműen amur (Ctenopharyngodon idella).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tiszteletem! Több ilyen, Dunából fogott balinról kaptam információt mostanában. Szerintem ez nem dorozsma, de akkor mi lehet? Ha esetleg lehet tudni valamit a jelenségről, köszönettel veszem. Üdvözlettel: S. N.


    Szakértőnk szerint ez a kórkép hasonlít a pontyhimlő (CyHV1) külső tünetére, de szeretnének friss állapotban hozzájutni egy ilyen halhoz, mert balinból még nincs leírva ilyen betegség. Tájékoztatásul elmondjuk, hogy az Állatorvos-tudományi Intézet már kapcsolatba lépett a képet beküldő horgásszal, így újabb beteg balin fogása esetén mód nyílhat a betegség tanulmányozására.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Halastavunkban ezt a halat találtuk. Szeretném megkérdezni, hogy ez milyen halfaj. Együttműködésüket előre is köszönöm. Válaszukat nagyon várom. Üdvözlettel: K. Sz. K.


    A hal szája ugyan majdnem lemaradt a képről, de felső állásúnak tűnik. A pikkelyek hátulsó szélének sötét színe, valamint a hal mérete és a testoldal hosszában végigfutó sötétszürke-feketés sáv alapján megállapítható, hogy a hal egy fiatal razbóra (Pseudorasbora parva).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt MHTT! Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy mi lehet a képen látható hal. Mi először angolnára tippeltünk, bár még soha nem láttunk angolnát élőben, de most már inkább réticsíkra gondolunk. A halat Szarvas határában, egy csatorna kotrásánál, a kidobott iszapban találtuk a napokban.Válaszukat előre is köszönjük. L. J.


    A kép sajnos nagyon életlen, a jellegzetességek kevéssé látszanak rajta. A hal testhosszhoz viszonyított testmagassága azonban lényegesen nagyobb, mint az angolna esetében, emellett az oldalán hosszában húzódó barnásfekete sávok is azt mutatják, hogy a hal réticsík (Misgurnus fossilis), tehát az utóbbi tippjük volt helyes.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! A mellékelt fotón látható Lupa-tavi hibrid halról nem tudjuk eldönteni a hovatartozását. Kérem szíves segítségüket a beazonosításban. Köszönöm. Üdvözlettel: E. J.


    Az oldalvonalon lévő 39 pikkely, az anális úszót támasztó 12 elágazó úszósugár, valamint a hasúszónál hátrébb eredő hátúszó a vörösszárnyú keszeg jellemzője. A szája a fotón nincs zárt állapotban, ezért nem tűnik egyértelműen felső állásúnak, de mintha az alsó állkapocs hosszabb lenne a felsőnél. Az elmondottak, továbbá a halványsárgás szem és az élénkpiros úszók alapján szerintünk a hal nem hibrid, hanem vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Van-e megmagyarázható oka annak, hogy a fogassüllő tudományos nevét többször is megváltoztatták? Én még Lucioperca sandra névvel ismertem meg. Üdvözlettel: F. D.


    A névváltozásnak többféle oka is lehet. Ezek egyike az elsőbbségi szabály, amely kimondja, érvényesnek az a latin név számít, amelyet az első leírója adott a fajnak. E tekintetben azonban egy Linné által írt korszakalkotó mű, a Természet rendszere 1758. évi megjelenése számít a kezdő évszámnak, ennél korábbi leírókat nem vesz figyelembe a modern tudomány. Ebből következően sok-sok más fajjal együtt a süllő első tudományos leírójának és rendszerbe foglalójának is Linnét tekintjük, akitől e szép halunk a Perca lucioperca nevet kapta. Magyarul ez kb. annyit jelent, hogy a sügér (Perca) nembe tartozó fényessügér (lucioperca). Később több kutató is arra a következtetésre jutott, hogy a süllő nagyon kilóg a sügér nemből, ezért többen is a Perca nem helyett egy újonnan alkotott nembe sorolták. Ezek közül a szakemberekből álló nemzetközi bizottság a legkorábban leírt nemi nevet fogadta el érvényesnek, így lett a süllő Sander lucioperca.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság ! Augusztusban fogtam a Tisza-tavon ezt a halat, és azt mondta egy horgász, hogy magyar bucó. De kételkedni kezdtem, ugyanis szerintem sokkal jobban hasonlít egy gébre, mint egy bucóra. Sajnos nagyon rossz lett a kép. Mi az igazság? Tisztelettel: V. N.


    Kételkedése jogos. A hasúszókból kialakult tapadókorong bizonyítja, hogy a hal a gébek közé tartozik. A második hátúszóban az úszósugarak hátrafelé haladva rövidülnek, a testoldal közepén pedig a rövid, fekete sávok egy hosszanti szaggatott vonalat alkotnak. Ezek alapján a hal folyami géb (Neogobius fluviatilis).

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Az alábbi fotót egy külföldi oldalon találtam. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a hal a csapó sügér és pisztrángsügér hibridje lehet? Vagy esetleg manipulált a fotó? Köszönöm a válaszukat. B. N.


    A hal alakja, úszóinak formája és színe, valamint az első hátúszón lévő sötét folt egyaránt arra vall, hogy a hal sügér (Perca fluviatilis). Az oldalán látható sötét sáv valamilyen genetikai hiba következménye lehet.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt MHTT! A Facebook-oldalukra érkezett hozzászólások azt mutatják, hogy a pisztrángsügér és/vagy feketesügér név használatának kérdésében megoszlanak a vélemények. Az egyik hozzászóló szerint az önök állásfoglalása hibás, mert Amerikában az összes Microptereus fajt fekete sügérnek hívják, így az alábbi képen látható Largemouth bass és Smallmouth bass nevű halfajt is, melyek közül önök a felsőt pisztrángsügérnek, az alsót fekete sügérnek neveznek. Mi erről a véleményük? Üdvözlettel: V. J.


    E két faj szempontjából kicsi a jelentősége annak, hogy Amerikában milyen összefoglaló halnevet használnak rájuk. Ha ott élnénk, nyilván mi is Largemouth bass-nak és Smallmouth bass-nak neveznénk ezeket a halakat. Ha onnan kerültek volna hazánkba, akkor talán nálunk is szélesszájú (fekete)sügér és kisszájú (fekete)sügér lenne a magyar nevük. Amerikából azonban ez a két faj 1883-ban nem hozzánk, hanem Németországba érkezett, ahol a Micropterus salmoides a Forellenbarsch, a Microptrus dolomieu pedig a Schwarzbarsch nevet kapta. Hozzánk német nyelvterületről kerültek ezek a fajok, ezért a magyar nevük a német nevek tükörfordításaként lett pisztrángsügér és feketesügér (összevonva, feketesügérként talán helyesebb írni, mert nem a sügérfélékhez, hanem a naphal- vagy díszsügérfélékhez tartozik). Az Uránia Állatvilág könyvsorozat Halak, kétéltűek, hüllők kötetében már 1974-ben ilyen magyar nevekkel szerepelt ez a két faj, és az alábbi kép bizonyítja, hogy ugyanígy találjuk meg Terofal Édesvízi halak című könyvének a 177. oldalán is.
---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Az amerikai eredetű, díszsügérek közé tartozó halunkat hol fekete sügérnek, hol pisztrángsügérnek mondják. Mi ezzel a helyzet, mindkét név helyes? V. J.


    Sokan vélik úgy, hogy mindkét név helyes, ez azonban tévedés, mert két fajról van szó. Vizeinkben azonban csak az egyik, a Micropterus salmoides fordul elő. A latin salmoides szó jelentése pisztrángszerű, ebből következik, hogy ennek a fajnak a helyes magyar neve pisztrángsügér. Ahogyan a Wikipédiából átvett rajzok is mutatják, a hozzá nagyon hasonló fekete sügér (Micropterus dolomieu) abban különbözik tőle, hogy az oldalát kisebb-nagyobb haránt sávok díszítik. Ez utóbbi faj ugyancsak Amerikából származik, és bár néhány európai országban is meghonosították, nálunk nem él.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság. Ezt a bodorkát a Fekete-Körös holtágán fogtam, és szokatlan módon teljesen pikkelytelen volt. Vajon mi okozhatta e különös jelenséget? Tisztelettel: U. G.


    Első ránézésre tényleg úgy néz ki a hal, mintha pikkelytelen lenne. Alaposabban szemügyre véve azonban feltűnik a testén látható hálózatos rajzolat, ami azt bizonyítja, hogy vannak pikkelyei, még a sötétebbnek látszó területeken is. A különös jelenség oka a gyöngyház színű guanin részbeni, a sötétebb területeken pedig majdnem teljes hiánya. Ennek következménye, hogy az utóbbi helyeken átüt a kopoltyú, illetve az izmok színe. A festékképződés hiányát genetikai rendellenességek okozzák.

---------------------------------------------------------------------------------

   Csatoltan küldöm az alábbi fotót egy 13 kilós pontyról. Az a kérdésem vele kapcsolatban, hogy a faroktőig számított mérete lehet-e 70 cm alatt? A képen szereplő hibátlan példány véleményem szerint rendelkezik nyurgaponty-jegyekkel is. Továbbá megállapítható-e a fotóról, hogy a kérdéses hal él-e? Mert úgy látszik, mintha levegőt venne. Megállapítható-e továbbá, hogy a hal mennyi idős? Üdvözlettel: T. I.


    Vegyük sorra a kérdéseket. (1): A képen jól látszik a horgász jobb kezének három ujja, melyeknek az együttes szélessége kb. 6 cm. A hal hossza valamivel több, mint ennek a 12-szerese, azaz kb. 74 cm lehet. (2): A tőpontyok profilindexe (Pi: testhossz osztva a testmagassággal) 2,8 és 3,5 között változik, a nyurgapontyoké 3,5-nél nagyobb. Ennek a halnak a profilindexe 3,2, tehát közelebb esik a nyurgákhoz, mint a nemespontyokhoz, de ettől még tőponty. (3): Az élő halak tátognak, a szemgolyójuk lefelé fordul. A képen lévő halnak tátva van a szája, ami az élettelen halakra nem jellemző, de hogy tátog-e, vagy kifeszített szájjal állt be a merevség, az nem állapítható meg. A szemgolyó kissé lefelé fordult helyzetben van, de kevésbé, mint az erejük teljében lévő halaknál. Ezek alapján arra lehet következtetni, hogy a hal még valószínűleg él, de feltehetőleg már nem tudna elúszni. (4): Az életkort a kép alapján nem lehet megállapítani, a testhossz és a testtömeg is csak némi támpontot ad. Harka Ákos 1990-ben a Tisza-tó különböző pontyformáinak növekedését vizsgálva azt állapította meg, hogy a nyurga-, a tő- és a nemesponty hossznövekedése alig különbözik, de testtömegük a növekvő testmagasságnak megfelelően jelentősen eltér. A 10 éves tőpontyok átlagos testhossza 67,5 cm, az átlagos testtömegük pedig 7,16 kg volt. Idősebb példányok sajnos nem álltak elegendő számban rendelkezésre a vizsgálathoz, ezért csak annyit mondhatunk, hogy ez a hal 10 évnél biztosan idősebb volt, akár 15 év felettire is becsülhetjük az életkorát.

---------------------------------------------------------------------------------

   Elnézést, hogy levelemmel zavarom Önöket, de egy olyan kérdésre szeretnék választ kapni aminek a megválaszolásban leginkább Önöket tekintem hiteles forrásnak. A kérdés egy baráti beszélgetésből fakad, mégpedig az, hogy a Sander lucioperca fajnak mi a hivatalos magyar elnevezése? Régi horgászemlékeimből úgy tűnik, hogy simán csak süllőnek hívjuk (a másfél kilósnál nagyobb példányait pedig fogasnak), míg a barátom fogassüllőnek ismeri (így, egybeírva). Meglepődtem, hogy az interneten is több helyen ilyen néven hivatkoznak rá. Érdeklődnék, hogy én emlékszem rosszul, és a fenti halnak soha nem volt a tisztességes neve egyszerűen csak süllő? Vagy esetleg csak később kapta fogas előtagot? Köszönettel: V. R.


    Köszönjük a megtisztelő bizalmat, de a kérdésre nem egyszerű válaszolni. Sokan emlékezhetünk úgy, hogy a kicsiket süllőnek, a másfél kg fölöttieket fogasnak nevezik, főként a Balatonnál. A képre nézve az is nyilvánvaló, hogy miért pont fogasnak. Egyébként a faj német neve (Zander) magyarul fogas. A 18. század neves pedagógusa, Comenius Ámos János 1728-ban egyszerűen süllőként írta le ezt a halfajt, Herman Ottó (1887) és Lovassy Sándor (1927) viszont, a kettős nevezéktant alkalmazva, elé teszi a fogas jelzőt, így a faj neve náluk fogas süllő. A Halak elnevezése című 1974. évi országos szabvány szerint a faj neve hivatalosan: süllő. Sajnos nem tudjuk, hogy érvényben van-e még ez a szabvány, de az igazság az, hogy a szakírók korábban sem nagyon ragaszkodtak a szabványnevekhez. Mindenesetre a halgazdálkodás és a halvédelem szabályairól szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben nem ez, hanem a fogassüllő név szerepel. Ismereteink szerint a fogas, a fogas süllő és a fogassüllő névváltozatokat főként a Balatonnál és Dunántúlon használják, míg a Tisza mentén és a Tiszántúlon inkább a süllő név terjedt el. Véleményünk szerint az említett nevek mindegyike elfogadható, mert mind azt a fajt jelenti, amelyet a tudomány jelenleg Sander lucioperca néven tart számon.

---------------------------------------------------------------------------------

   A mellékelt fotón lévő durbincs beazonosításában kérem a segítségüket. A hátúszó hátsó részének hegyesszögű lejtése miatt inkább vágódurbincsnak vélem. A hal este jött, ezért a vakus fotón nem látszanak igazán a színei, mindenesetre igen apró (nem összefüggő, sávokba sem rendeződő) sötét foltocskákkal volt tele. Egy dunai öbölben, április elején került horogra (onnan meg vissza a vízbe), hastájéka ivarterméktől duzzadt. Tisztelettel: Ö. M.


    A beküldött jellemzéshez nincs mit hozzátennünk, mert kiválóan felsorolja azokat a bélyegeket, amelyek alapján a vágódurbincs (Gymnocephalus cernua) megkülönböztethető a rokonaitól. Gratulálunk az azonosításhoz.

---------------------------------------------------------------------------------

   Algyő mellett, az Atkai-holtágon sodorta partra a víz ezt az elpusztult, fej nélküli rákot, még 2017-ben. Szeretném megtudni, hogy melyik faj lehet, és hogy őshonos-e nálunk, vagy valamiféle idegenhonos faj példánya lehet-e. A mérete kb. 5x2 cm volt. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: F. Z.


    Az alsó kép potrohszelvényein lévő vöröses elszíneződés cifrarákra utal (Orconectes limosus), a felső képen látható potrohlábak hossza alapján pedig a szakértőnk nőstényként azonosította ezt a példányt. Az Amerikából származó és vizeinkben jelenleg is terjedő cifrarák veszélyes idegenhonos faj, mert az őshonos rákjainkra veszélyes rákpestist terjeszti.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Nem tudom csatolni a kép forrását, egy fórumon láttam. Nem szerkesztett a fotó, a madárfészek természetes módon került a hal torkába. Vajon milyen madár lehet? Üdvözlettel: E. Á.


    Nem mindenki kedveli a kiszegezett trófeákat, de amint látható, a mumifikálódott csukafej félelmetes fogakkal védett torkában költő szürke légykapónak kapóra jött.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! A Wikipédia "Fejes domolykó" szócikkéhez tartozó fényképen feltűnt, hogy a két, egymáshoz tényleg nagyon hasonló halon az egyiknek mintha homorú lenne az anális úszója. Lehet, hogy ez nyúldomolykó? A kép alatt "Fejes domolykók a Vízalatti Moldva című prágai kiállításon" felirat olvasható. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: B. J.


    Jó szemmel vette észre, hogy a két, látszatra nagyon hasonló hal nem tartozhat egyazon fajhoz, de a kép alapján mi sem tudunk biztosat mondani. Kétségtelen, hogy az alsó példány anális úszójának a szegélye homorú, nyúldomolykó mégsem lehet. Főként azért, mert annak az oldalvonalán legföljebb 53 pikkely lehet, míg ezen a halon 62 számolható. Emiatt jászkeszeg sem lehet, mert annál a maximum 60. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy az anális úszó első sugarának a hossza több mint háromszorosa az utolsó sugárénak, ami a balint jellemzi. Ám balin se lehet, mert annak az oldalvonalán a pikkelyek száma legalább 65, és az anális úszója is hosszabb. Az elmondottak, továbbá az orr formája, a kontúros pikkelyek, az úszók színe, a száj mérete és állása alapján úgy véljük, hogy az alsó hal a domolykó és a balin hibridje lehet (Squalius cephalus x Leuciscus aspius).

---------------------------------------------------------------------------------

   Az idei nyáron sikerült fogni egy 30 kilós, majd 160 centis harcsát. Az lenne a kérdésem, vajon hány éves lehet egy ekkora hal? Nyilván van szórás stb., de egy standard vagy átlagos életkor érdekelne. Köszönettel: D. J.


    Mindössze egyetlen hasonló méretű harcsáról van konkrét adatunk. Az a 160 centis és 34 kilós tiszafüredi példány a mellúszó csontsugarából készített metszet évgyűrűi szerint 14 éves volt. Ennek alapján a képen látható harcsa is kb. 14 évesre becsülhető.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! A képen látható halat a Tisza-tó sarudi szakaszán fogtam. Szerintem halványfoltú küllő lehet. Szeretném az Önök segítségét kérni a halfaj pontos meghatározásában. Köszönettel: H. P.


    A hazai lassú folyású és állóvizekben se a felpillantó küllő, se a homoki küllő nem fordul elő, és az erősen pettyezett hát- és farokúszójú fenékjáró (dunai, tiszai) küllő is rendkívül ritka. Megerősítjük tehát, hogy ez a hal halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi, régebben Gobio albipinnatus).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A Duna-kanyarnál, a folyam pilismaróti mellékágán készítettem ezt a fényképet. Meg tudnák mondani, hogy micsoda ez a csoda? Válaszukat remélve: I. Cs.


    A képen egy Amerikából akvarisztikai célból behozott édesvízi mohaállatka-telep látható, amely inváziószerűen terjed természetes vizeinkben. A mindössze néhány milliméteres állatkák kisebb-nagyobb, kocsonyás állagú, helyhez kötött telepeket alkotnak. A mohaállatok a vízből tapogatóikkal gyűjtik össze a táplálékul szolgáló szerves törmeléket és a még náluk is kisebb élőlényeket.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A képen látható halat a Hortobágyi Halgazdaságban, egy halastavi lehalászáson szúrtam ki. Véleményem szerint a vörösszárnyú keszeg és a karikakeszeg hibridje lehet. Kérem szíves megerősítésüket. Üdvözlettel: P. P.


    Alakra karikakeszeg (Blicca bjoerkna), úszóinak színét nézve vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus). A pikkelyszám, a hát- és a hasúszó egymáshoz viszonyított helyzete mindkettőnek megfelel. A száj állása és az anális úszó hossza átmenetet képez a két faj között, tehát a hal szerintünk is a vörösszárnyú keszeg és a karikakeszeg hibridje (Scardinius erythrophthalmus x Blicca bjoerkna). De hogy melyik az apa és melyik az anya, annak eldöntésére a fotó alapján nem vállalkozunk.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A képen látható halakat a Tisza-tóból fogtam, a Poroszló és Újlőrincfalva közötti szakaszon. A fölső halat széles durbincsnak nézem (hacsak nem valami hibrid), az alsót vágó durbincsnak. Szeretném az önök segítségét kérni a két hal pontos meghatározásában. Köszönettel: H. P.


    Valójában nincs is szükség a mi segítségünkre, hiszen a szabálytalan, de azért jól látható harántsávok a széles durbincs (Gymnocephalus baloni) jellemzői, míg az elszórt, kisebb sötét foltok a vágó durbincs (Gymnocephalus cernua) jellegzetességei. Az előbbi faj védett, de az utóbbi sem fogható.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A mai napon került a kezembe ez az apró hal, én fiatal vörösszárnyú keszegnek nézem, míg édesapám razbórának gondolja. Kérem segítsenek a hal azonosításában. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: D. B.


    A vörösszárnyú keszegnek a hátúszója a hasúszó tövénél jóval hátrébb ered, a razbóra pedig sokkal nyúlánkabb, továbbá mindkettőnek felső állású a szája, tehát egyik sem lehet. Ezen a képen a száj csúcsba nyíló,az oldalvonalon 42 pikkely sorakozik, a hát- és a hasúszó közel egy függőleges vonalban ered. Ezek alapján a hal bodorka (Rutilus rutilus) - annak ellenére, hogy se a szemgyűrűje, se az alsó úszói nem narancsszínűek. A fiatal példányoknál ez elég gyakori jelenség.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A mellékelt képen látható halacskát 2018. 7. 22-én fogtam egy tóból. Hossza 4-5 cm volt. Jellegzetes színezete és mintázata alapján úgy gondolom, hogy naphal lehet, de valahogy furcsa és nem minden stimmel. Kérem megerősítésüket, köszönöm. Üdvözlettel: K. T.


    Az idős halak és az ivadékaik között kisebb nagyobb különbségek mutatkoznak. A fiataloknak aránylag nagyobb a szeme, általában nyúlánkabbak, de szín és mintázatbeli különbségek is előfordulnak. Ez a fiatal példány is ezért tűnhet furcsának, de a számokkal kifejezhető jellegzetességei, így például a hátúszó és az anális úszó sugarainak száma egyértelművé teszi, hogy naphalról (Lepomis gibbosus) van szó. Erre utal a kopoltyúfedő felső részén lévő bőrfüggelék fekete foltja, amely mellett idővel majd a piros szín is megjelenik.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! 2018. 11. 03-án Budapesten, a Margit hídnál fogtam ezt a kis keszeget, melynek fajtáját nem igazán tudtam meghatározni. Lapos- vagy bagolykeszegre gondoltam. A feje elég jellegzetes, de nem szilvaorrú, és nem sikerült beazonosítani otthon sem. Sérülésre is gondoltam, de látszólag ép volt a hal orra. Esetleg két keszegfaj összeívásának az eredménye lehet, vagy esetleg valami sérülés/genetikai hiba, netán egy általam nem ismert keszegféle? Köszönöm válaszukat és munkájukat a horgásztársadalom nevében is! Üdvözlettel: H. B.


    Sajnos a képen szinte semmi nem látszik a rendkívül hosszú anális (farok alatti) úszóból, pedig ennek a sugárszáma fontos ismertetőjegy lenne. A laposkeszeg szája azonban felső állású, tehát így is kizárható. A bagolykeszeg (Ballerus sapa, korábban Abramis sapa) azonban jó tipp volt. Valószínűleg az zavarta meg, hogy ennek a fajnak a szája ugyanúgy, harmonikaszerűen kiölthető, mint pl. a dévérkeszegé vagy a pontyé, és olyankor megváltozik a fej formája.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A domonyvölgyi 3-as számú víztározón fogtam ezt a kis gébet. Szeretném tudni pontosan melyik fajhoz tartozhat. Úszói mintázata alapján Kessler-gébre gondolnék, de nem egyértelmű. A test mintázata és a szája más. Talán azért, mert fiatal? Várom megtisztelő válaszukat. Köszönettel: F. P.


    A test mintázata és a hal szája valóban más, mint a Kessler-gébé. Nem azért, mert fiatal a példány, a Kessler-gébeknek már fiatalon is nagy, széles szája van, hasonló a békákéhoz (a másik nevük emiatt békafejű géb). Ennek a halnak a feje sem olyan lapos, mint a békáknak, és alaposan szemügyre véve a felső állkapcsán felfedezhető két kis kitüremkedés, amely vízzel megtelve két kis csövecskévé alakul. Ez pedig gébjeink közül egyedül a tarka gébet (Proterorhinus semilunaris, korábban Proterorhinus marmoratus) jellemzi.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a halat 2018. 09. 28-án Visegrádon, az élő Dunából fogtam. Elsőre balinnak gondoltam, de a narancsos úszok miatt egy picit elbizonytalanodtam, hogy esetleg egy másik halfajhoz tartozik vagy valami hibrid hal lehet. Remélem önök tudnak segíteni a kérdésben, előre is köszönöm. Üdvözlettel: P. Z.


    Tiszta, átlátszó vízben a balinok pikkelyei többnyire ezüstfehérek, alsó úszóik narancsos vagy piros színűek. A sötétebb, zavaros vízben élő idősebb példányok pikkelyei sötétebbek, alsó úszóik is sok esetben szürkék, de egy kis vörhenyes árnyalat ezeken is van. A szín tehát változhat, de biztos bélyeg az anális úszó esetében, hogy az úszó elején lévő sugarak sokkal hosszabbak, mint a hátrébb lévők, ezért az úszó szegélye mélyen beöblösödik. A hal tehát, ahogyan gondolta is, balin (Leuciscus aspius, korábban Aspius aspius).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Egy Facebook-csoportban közzétett videóban egy csapósügér húsában férgek láthatók. Milyen férgek ezek? Fogyasztható- e a hal? Megtisztelő válaszukat megköszönve, üdvözlettel: Ú. Cs.


    A halakban sok, egymáshoz hasonló parazita fordulhat elő, amelyeket egy-egy életlen fotó alapján lehetetlen azonosítani. Szakértőnk most is csak annyit tud mondani, hogy valószínűleg fonálféreg-lárvák láthatók a képen. A halakban előforduló paraziták hőkezelés hatására elpusztulnak, tehát ha kellőképpen megfőzzük vagy megsütjük a halhúst, akkor az nem okozhat bajt. Persze ha undort keltő, úgysem fogyasztjuk el, de az esetleg rejtve maradó parazitáktól nem kell félnünk.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A mellékelt képen látható halacskát 2018. 10. 20-án este Budafoknál fogtam a Dunából egy gilisztacsokorral. Hossza 18 cm volt. Természetesen azonnal visszaengedtem a vízbe. A jellegzetes hosszanti csíkjai miatt úgy gondolom, hogy selymes durbincs lehet, de még nem láttam eddig ilyen halat. Kérem megerősítésüket: K. A.


    Az azonosítás kiváló, a testen végigfutó hosszanti csíkok valóban egyetlen durbincsfajunk, a selymes durbincs (Gymnocephalus schraetzer) jellemzői. Ezt a fajt törvényeink védik, a természetvédelmi értéke egyedenként 50 000 Ft.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A következő kérdéseket szeretném feltenni. Ahol eddig horgásztam a Dunán Budafokon, igen kezdett "elgébesedni", az eddigi paducok és szilvaorrú keszegek helyett már csak a feketeszájú gébek jönnek az utóbbi időben, sőt még éjszaka is. Az itthoni halfajok visszaszorulása fog még folytatódni ezekkel a halakkal szemben? A gébféléknek olyan mennyisége lesz, mint néhány helyen a fekete törpeharcsának, vagy valamikor elérni a maximumát a térhódításuk? Az lehetséges-e, hogy valamelyik itthoni ragadozó halfaj rájuk szokik? Válaszukat köszönöm előre is: K. A.


    Az említett kérdésekre csak ökológiai vizsgálatok sokaságát követően lehetne választ adni. Azonban az általános ökológiai tapasztalat az, hogy egy adott élőhelyre újonnan bekerülő inváziós faj egyedsűrűsége előbb fokozatosan növekszik, majd egy bizonyos szint után hirtelen visszazuhan, s egy, a korábbi maximumnál alacsonyabb értéken stabilizálódik. A kérdésben említett fekete törpeharcsa esetén pl. számos vízterületen megfigyelhető volt, hogy miután az adott populáció túlszaporodott, egy vírusos betegség gyors elterjedése visszavetette az állománynagyságot.
   Ezenfelül a gébfélék nemcsak az őshonos halfajokkal szemben, hanem egymással is versengésben állnak. Példa erre a Tisza vízrendszeréhez tartozó Nagykunsági-főcsatorna esete is, ahol korábban a folyami gébnek élt viszonylag nagy populációja, azonban az újonnan bekerült, nagyobbra növő és agresszívebb feketeszájú géb folyamatosan visszaszorítja azt.
   Az utolsó kérdésre a válaszunk abszolút igen. Egyrészről egy adott élőhelyre az újonnan bekerülő inváziós fajok szintén a táplálékhálózat részévé válnak. Másrészről többek közt a horgásztapasztalatok is alátámasztják, hogy az őshonos ragadozóhalaink közül elsősorban a süllő egyre gyakrabban fogyasztja a nagy tömegben jelenlévő és könnyebben elkapható, azonos élettérben élő gébfajokat.


---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt MHTT! A Mit fogtam? rovatukat olvasva láttam a barna törpeharcsáról szóló bejegyzést. A képen látható halat Rétimajorban fogtam még régebben. A kérdésem az lenne, hogy barna vagy fekete törpeharcsa-e? Köszönettel: B.N.


    A has fehéres színe ugyan inkább a barna törpeharcsa jellemzője, de a testoldalán lévő sárgás színezet, a farokúszó előtt látható függőleges világos sáv, valamint az úszóhártyákhoz képest jelentősen világosabb úszósugarak arra utalnak, hogy a képen egy fekete törpeharcsa (Ameiurus melas) látható.

---------------------------------------------------------------------------------

    Jó napot! A képen látható 60 cm hosszú és 2 kg tömegű halat a Dunán fogtam. Több ilyet is sikerült fogni, hasonló nagysággal. Jegyei a leánykoncérra utalnak, de nem tudom eldönteni mi lehet ez. A válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: O.T.


    Az oldalvonalon számolható 45 pikkely, a félig alsó állású száj, a fehéres szemgyűrű, valamint a narancsos színű alsó úszók alapján eldönthető, hogy a képen a Duna vízrendszerének bennszülött hala, a leánykoncér (Rutilus virgo, korábban Rutilus pigus virgo) látható. Örvendetes, hogy ez a védett halunk egyre többször kerül elő vizeinkből.

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a küllőt 2018. október 13-án fogtam a Dunából, de nem tudom megállapítani, hogy milyen küllő lehet. Homokira vagy fenékjáróra gondoltam. Tudnának nekem segíteni ebben, mert nagyon kíváncsi lennék a kilétére. Válaszukat előre is köszönöm, T. Á.


    A homoki küllő lényegesen karcsúbb és a hátúszóját 8 elágazó sugár merevíti, tehát kizárható (vigyázat: az utolsó sugár kettős sugár). A fenékjáró (újabban dunai és tiszai) küllő ugyancsak kizárható, mert annak a hát- és farokúszója erősen pettyezett. Alak, mintázat és a kettős oldalvonal alapján marad tehát közepes és nagyobb folyóink leggyakoribb küllőfaja, a halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi, régebben Gobio albipinnatus).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! 2018. október 11-én a délutáni-esti órákban fogtam ezeket a halakat Szolnokon, a Tisza városi szakaszán. Úgy gondolom, hogy szilvaorrú keszegek. Egyetértenek ezzel? Üdvözlettel: V. D.


    A felső képen jól láthatók a jellemző bélyegek, köztük a hosszú anális úszó és a jellegzetesen előrenyúló orr is, tehát a tippje nem kétséges. Az alsó képen a harmonikaszerűen kiöltött száj miatt az orr kevésbé feltűnő, ennek ellenére ez a hal is szilvaorrú keszeg (Vimba vimba).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! 2018. 10. 08-án a Balatonban fogtam a képen látható halat, melyet fényképezés után visszaengedtem. Jellemzője: nagy szem, nagy mellúszók, hosszú farok, apró pikkelyek, felfelé nyíló száj. Legyenek szívesek beazonosítani, mert nekem csak kb. sikerült. Várom válaszukat. Tisztelettel: B. Cs.


    Kitűnően írta le a hal jellemzőit, melyekhez még a nagyon hátul elhelyezkedő hátúszót lehetett volna hozzátenni. Ha pedig fürdetés után készült volna a fénykép, akkor a kanyargós oldalvonal is látható lenne, amely önmagában is eldöntené, hogy a hal csak garda (Pelecus cultratus) lehet.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Azt kérdezi egy látogató a Budapest halai oldalon, hogy ezek a piros pöttyök vajon valamiféle fertőzés jelei-e ezen a balinon. Tudnának ebben segíteni? Köszönettel: Sz. B.


    Halegészségügyi szakértőnk szerint ilyen apró kivörösödések általában a rákélősködők megtapadása nyomán alakulnak ki, de itt ilyenek nem látszanak. Hasonló tünetek azonban jelentkezhetnek a pontytetű csípéseinek a helyén is, ahol baktériumok szaporodnak el. Pontosabb diagnózishoz a valóságban kellene látni a halat.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! 2018. 09. 29-én éjszaka Budapesten, a Duna belvárosi szakaszán fogtuk a képen látható halat. Az, hogy bucó, nem kérdéses számunkra, viszont a mélyre nyelt horog miatt a fotózás után gyorsan visszaengedtük, ezért nem volt mód hosszabb vizsgálatra. Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel: V. I.


    A német bucó teste karcsú, faroknyele vékony, és a mintázatát határozott ferde sávok alkotják. Ez a hal vaskosabb, a mintázata pedig - egy ferde sávtól eltekintve - szabálytalan sötét foltokból áll, tehát csak magyar bucó (Zingel zingel) lehet. Egyébként a két faj megkülönböztetése nagyon egyszerű. A nagyobb termetű magyar bucó első hátúszójában 10-nél több sugár van, a kisebbre növő német bucóéban 10-nél kevesebb.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! 2018. szeptember 26-án délután a Duna budapesti, közelebbről albertfalvai szakaszán, egy sóderes, húzós részen apró domolykókat fogtam, kis wobblerrel, pergetve. Ám az egyik hal szerintem nem fejes domolykó, hanem sokkal inkább nyúldomolykó, vagy valamilyen hibrid. A farokalatti úszóban túl sok a sugár a nyúldomolykóhoz, de minden más bélyeg stimmelni látszik. Jól tippeltem, ez egy általam még sosem fogott/látott nyúldomolykó? Üdvözlettel: N. T.


    A hazai szakirodalomban olvashatunk olyat, hogy nyúldomolykó anális úszójában az elágazó sugarak száma "rendszerint" vagy "általában" 8-9, ami a hazai populációkra többnyire igaz is. Az idézőjeles szavak azonban azt is megengedik, hogy esetenként ettől valamelyest eltérően, 7 és 11 között legyen. Jelen esetben ez utóbbival állunk szemben: az elágazó vagy másként osztott sugarak száma 10 vagy 11. A pontos szám az úszóvégi sugarak összetapadása miatt nem állapítható meg a képről teljes biztonsággal, ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy az utolsó úszósugár valójában két, egymáshoz közeli sugárból áll, melyek közül a hátulsó csökevényes. Mindezek figyelembevételével tehát a hal szabályos nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus). A budapesti előkerülése örvendetes, mert a Duna-kanyartól lefelé igazi ritkaság a folyamban.

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a furcsa képet R. B. készítette, de Sz. Cs. küldte be a társaságunkhoz, mint különös érdekességet. Annyit tudott a halról, hogy a Balatonon fogták. Véleménye szerint a "joker" szájat egy horog által okozott régi sérülés okozhatta.


    Hogy horog okozta-e a felső állkapocs hiányát, arról nem vagyunk meggyőződve, de köszönjük az érdekes fotót, amely a csuka fantasztikus alkalmazkodó- és túlélőképességét mutatja.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt MHTT! Ezt a halat a Dunán fogtam, és ezzel egy kiskorom óta dédelgetett vágyam teljesült. Én egyből kecsegének mondtam, de azóta bogarat ültettek a fülembe, hogy vicsege lehet. Tudom, a kecsege átlagos méretű példányai nyurgábbak, de a fogott halam súlyából és méretéből adódóan én továbbra is egy megtermett kecsegére tippelek. A hal súlya 4,80 kg volt. Önök szerint kecsege vagy vicsege a kifogott hal? Válaszukat köszönöm! Tisztelettel: K. K.


    Kérjük, hogy a tokfélék azonosításához mindig a fej alsó, azaz hasi oldaláról készítsenek fényképet, mert biztonsággal a száj és a bajusz helyzete, formája, mérete alapján lehet őket megkülönböztetni.

   Ahányszor csak előkerül vizeinkből egy nagyobb kecsege, szinte mindig szóba kerül, hogy az vicsege. Köztudott, hogy a vicsege a viza és a kecsege hibridje. Mi a valószínűsége annak, hogy egy ilyen hibrid előkerüljön vizeinkből? Gyakorlatilag semmi, hiszen viza már nincs a vizeinkben, és mesterséges hibridizálásukkal sem foglalkoznak halgazdaságaink. Emellett a képen látható hal azért sem lehet vicsege, mert ahhoz nem elég nagy a szája, és az alsó ajkán lévő megszakítás nem elég hosszú. Szerintünk ilyen méretű szájjal és az alsó ajak ilyen rövid megszakításával a hal csakis kecsege (Acipenser ruthenus) lehet.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a Tahitótfalunál szeptember 9-én, pergetve fogott dunai halat leginkább "jászlinnak", azaz a jász és a balin hibridjének gondolom. Jól sejtem? Köszönettel: N. T.


    A hal szerintünk is a jászkeszeg (Leuciscus idus) és a balin (Leuciscus aspius) hibridje, mert a szája nagyobb, mint a jászé, de kisebb, mint a baliné, emellett oldalvonalának pikkelyszáma (62) ugyancsak a jász maximuma (60) és a balin minimuma (65) közé esik. Hasonlóképpen köztes helyet foglal el az anális úszó alakja (szegélyének homorúsága) és sugárszáma is. Küllemre azonban a balinra hasonlít jobban (az anyja lehetett balin), ezért inkább balinjásznak neveznénk.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt MHTT! Ezt a halat augusztus 30-án pergetve fogtam a Duna fővárosi szakaszán. Egy horgászcsoportban már megvitattuk témát, de az ötletek elég megoszlóak. Van aki domolykójász hibridre és van aki leánykoncérra tippel. Kíváncsi vagyok az Önök szakvéleményére is. Üdvözlettel: H. G.


    A leánykoncér anális úszójának a szegélye homorú, tehát kizárható, hibridre utaló kevert tulajdonságokat pedig nem látunk. Az oldalvonalon lévő 46 pikkely, a pikkelyek kontúros szegélye, a csúcsba nyíló száj (ez horog nélkül jobban látszana), melynek szeglete eléri a szem elejének vonalát, valamint a domború szegélyű anális úszó alapján a képen látható hal véleményünk szerint domolykó (Squalius cephalus, korábban Leuciscus cephalus).

---------------------------------------------------------------------------------

    A képen látható kishalat szeptember 3-án fogtam kisméretű villantóval a Marosban, az erdélyi Sárpatak nevű település mellett. Szélhajtó küszre vagy sujtásos küszre gondolok, de az oldalán levő sötét foltok megzavartak, ezért segítségért folyamodok önökhöz. Válaszukat előre is köszönöm, Ö. Sz.


    Valóban, a két küszfaj egyikéről lehet szó, a farokúszó lebenyeinek elkülönülése csak sérülés. A mellúszó tövének narancsos színe biztos jele annak, hogy a hal sujtásos küsz (Alburnoides bipunctatus), annak ellenére, hogy az oldalvonalát nem kíséri a megszokott kettős pontsor. Halegészségügyi szakértőink szerint elképzelhető, hogy a sötét foltok egy része metacerkáriának nevezett féreglárvát jelez, de a többség inkább csak szokatlan pigmentfelhamozódás a hal bőrében.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A Ceredi-Tarnából, Siroknál fogtunk ilyen apró pettyes halakat. A kérdésem az lenne, hogy mik lehetnek? Esetleg pisztrángivadékok? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: B. Cs.


    A halacska valóban ivadék, de pisztrángféle nem lehet, mert azoknak az anális úszója rövid, ennek viszont hosszú. A kattintással kinagyítható képen látható fekete pontok melaninfelhalmozódások, amelyek a kezdetben színtelen ivadék bőrének színsejtjeiben most vannak kialakulóban. Ahol sűrűbbé válnak (főként a háton), ott majd sötétebb lesz a hal színe. A hal faji hovatartozása tekintetében megoszlik a szakemberek véleménye. Egy részük a hosszú anális úszó, a csúcsba nyílónak tűnő száj, a testoldal felső részén hosszában végighaladó fénylő vonal alatt húzódó kékes sáv, valamint a mellúszó tövének rózsaszín árnyalata miatt a sujtásos küsz (Alburnoides bipunctatus) mellett érvel. Más részük a hosszú anális úszó, valamint az úszó fölött húzódó fekete pontsor és a szemgyűrű fekete pettyei alapján kurta baingként (Leucaspius delineatus) azonosítja. Kézben tartva a halat nem jelentene gondot a faj meghatározása, de a képről csak találgatni lehet, hogy hány pikkelyre terjed ki az oldalvonala (a baingé maximum 12-re), vagy hogy valójában milyen a száj állása (a baingé felső), és hogy húzódik-e a hátán egy fekete vonal, ami sujtásos küsz ivadékait jellemzi. Ráadásul Siroknál mindkét faj előfordul a Tarnában, így egyiket sem tudjuk kizárni.


    Tarnából származó baingfotóinkkal összevetve azt állapítottuk meg, hogy a fenti képen is kurta baing (Leucaspius delineatus) látható.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Augusztus 25-én sikerült fognom egy eldugott kis tóban az alábbi kárászt. Kérdésem az lenne, hogy széles kárászt vagy csak ezüstkárászt sikerült fognom. Köszönettel, L. Z.


    A hal színezete valóban hasonló a széles kárászokéhoz, de a hátúszó és az anális úszó szegélye kifejezetten homorú, továbbá az oldalvonal pikkelyszáma (31) sem éri el a széles kárászra jellemző értéket (32-35), és a faroknyeléről is hiányzik a fekete gyűrű vagy folt. Ezek alapján tehát a hal ezüstkárász (Carassius gibelio).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A Duna dunakeszi szakaszán fogtam a csatolt képen látható halat. A teste alapján balinra hasonlít, de a feje inkább jász. Tudnának segíteni, milyen hal lehet? Esetleg hibrid? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat, T. Z.


    Nekünk is az említett két faj jutott eszünkbe a kép láttán, de a hal teste magasabb a balinénál, a szája viszont nagyobb a jászkeszegénél. Az oldalvonalán 61 pikkely van, ami több a jászénál (55-60), de kevesebb a balinra jellemzőnél (65-75), és ugyancsak köztes értéket mutat az anális úszó elágazó sugarainak száma is (11). Mindezek alapján a halat a jászkeszeg (Leuciscus idus) és a balin (Leuciscus aspius) hibridjének tartjuk.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Az egyik Facebook-oldalon találkoztam a mellékelt képpel. Természetesen sok tipp van a hal fajára, a jásztól a domolykón és leánykoncéron át a küllőig. Nem tudom, hogy aki fogta, a tanácsokat megfogadva beküldte-e Önöknek a képet, ezért beküldöm én. Kíváncsian várom válaszukat. Annyit tudunk még, hogy a hal a bősi erőmű alatt került elő a Dunából, de a pontosabb helyszínt nem ismerjük. Köszönettel: H. M.


    Nem csodálkozunk a sokféle tippen, mert ez a faj nálunk különleges ritkaság. Az a fényképről is megállapítható, hogy a teste vaskos, de rövidebbnek látszik, mint valójában, mert a farokrész hátrahajlik. Az orr tompa, a száj kicsi, és bár csúcsba nyílónak tűnik, ha csukva lenne és nem húzná a horog, akkor félig alsó állásúnak mondanánk. Az anális úszóban az elágazó sugarak száma 10, és az úszó elején sokkal hosszabbak, mint a végén. Az oldalvonal sajnos nem látható végig, de rajta minimum 63, valószínűbb azonban, hogy 65 pikkely van. Mindezek alapján a hal szerintünk gyöngyös koncér (Rutilus meidingeri). Mégpedig egy nászidőszak táján fogott hím példány, melynek ilyenkor halványvörösre színeződnek az alsó úszói.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Nem tudtam beazonosítani ezt a halat, amely a Duna fővárosi szakaszán, éjjel akadt horogra. Külsőre nagyon hasonlít a jászra, de az oldalvonalán 50-nél kevesebb pikkelyt számoltam. A domolykót a lapossága és a nagy hasa miatt kiejteném, leánykoncérhoz pedig túl nagynak találom a fejét. Köszönettel: F. K.


    Jobb lenne, ha a kép nem a hal hasát mutatná, hanem az oldalát, de így is látszik, hogy szájszeglete eléri a szem elejének vonalát. Ezen túlmenően a kontúros pikkelyek, az oldalvonal pikkelyszáma (45), a színes alsó úszók és az anális úszó domború szegélye egyaránt domolykót (Squalius cephalus, korábban Leuciscus cephalus) mutat. A nagy hasat valószínűleg bélférgek okozzák, és ez magyarázhatja a rossz kondícióból adódó viszonylagos laposságot is.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Néhány napja Sopron közelében, a Kardos-ér lövői szakaszán merítettem a képen látható 6-7 cm hosszú halat. Úgy gondolom csík lehet, de azt nem tudom, hogy milyen. Szeretném a segítségüket kérni! Köszönettel: Sz.K.


    A többi csíkfajunk oldalát vagy folytonos hosszanti csíkok (réticsík), vagy kisebb-nagyobb foltokból összeálló hosszanti sávok díszítik (vágócsík, törpecsíkok). Egyetlen csíkfajunk van, amelynek az oldalán finom rajzolatokból vagy kisebb-nagyobb foltokból álló szabálytalan márványozás van. Erre tekintettel ez a hal egy kövicsík (Barbatula barbatula). A faj további jellegzetessége, hogy a teste hengeres, míg az előzőeké inkább szalagszerű.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Kedves barátomtól kaptam az alábbi képet, a kifogott hal faja érdekelne bennünket. Éjjel, földigilisztával fogta a Zala folyón, 2018. 08. 15-én. Véleményünk szerint valamilyen géb lehet, de a pontos azonosításhoz egy kis segítséget kérnénk. Köszönjük! Tisztelettel: G. Cs. és M. Zs.


    A fej formája, a száj mérete, a hátrafelé haladva egyre alacsonyabb második hátúszó, valamint kevéssel a képzeletbeli oldalvonal alatt húzódó foltsor alapján a hal folyami géb (Neogobius fluviatilis).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt MHTT! Ez a halivadék a Tisza-tónál került merítőhálóba. Nem tudom, hogy ilyen fiatal hal azonosítására van-e lehetőség, nekem nem sikerült. Esetleg Önök meg tudják mondani, milyen halról van szó? Köszönettel S. Zs.


    A hal egy küszhöz hasonlít, de a szája nagyobb (a külön megküldött fejfotón jól látszik, hogy szeglete a szem alatt van), a pikkelyei apróbbak (számuk az oldalvonalon 65 fölött van), és bár az anális úszó nincs kifeszítve, így is látszik, hogy mélyen beöblösödő. Ezek alapján a hal egy fiatal balin (Leuciscus aspius, korábban Aspius aspius).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Az alábbi keszeget csalihalas hálóval fogtam a Dél-Dunántúlon, egy horgásztavakkal körülhatárolt patakban. Belefér ez a dévérkeszeg változatosságába, vagy esetleg egy másik keszegfaj fiatal példányáról lenne szó? Köszönettel: K. Á.


    A félig alsó állású száj, az oldalvonaltól fölfelé haladva erőteljesen csökkenő pikkelyméret, az anális úszó elágazó sugarainak 23-28 közötti száma (ez esetben 27), valamint a szürke tövű mellúszók egyaránt arra vallanak, hogy a hal dévérkeszeg (Abramis brama).

---------------------------------------------------------------------------------

    2018. augusztus 8-án fogtam ezt a halat a Tisza-tóból. Azt tudom, hogy törpeharcsa, de az oldala foltosságát és a fehér hasát látva fölmerült bennem a gyanú, hogy ez talán a ma már nagyon ritka barna törpeharcsa lehet. Önöknek mi a véleménye? Üdvözlettel: V. J.


    A fehér has és a foltos oldal valóban barna törpeharcsára utal, de a has felső részén, az anális úszó fölött, a fej alsó részén pedig igen határozottan megjelenik a fekete törpeharcsára jellemző sárga szín. A fafokúszó világos úszósugarai és köztük a sokkal sötétebb úszóhártya ugyancsak az utóbbi faj jellemzője, miként a farokúszó előtt függőlegesen húzódó világos sáv is, ezért mi inkább fekete törpeharcsára (Ameiurus melas) gondolunk, bár nem zárjuk ki a két faj hibridjének lehetőségét sem.

---------------------------------------------------------------------------------

    A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. honlapján láttam ezt a képet és a Facebookon is olvastam, hogy június elsején Tiszafürednél egy 241 centiméteres, 85 kilós harcsát fogtak a Tiszából. Ennek kapcsán vitáztunk a barátaimmal arról, hogy mekkorára nőhet vizeinkben a harcsa. Szerintünk a 3 méteres testhosszt is elérheti. Önöknek mi a véleménye? Üdvözlettel: V. J.


    Nagytestű halaink, hasonlóan a fákhoz, életük végéig növekednek, de az idő előrehaladtával egyre kisebb az évenkénti gyarapodásuk. Magyarországon Harka Ákos vizsgálta a harcsa (Silurus glanis) növekedését az 1980-as években. Ehhez 142 tiszai példány mellúszójának az első, csontos sugarából készített metszetet. A csontmetszeteken a fák évgyűrűihez hasonló növekedési zónák vannak, melyek alapján az életkor meghatározható. Az évenkénti testhosszgyarapodás fokozatos csökkenéséből kiszámítható az úgynevezett aszimptotikus testhossz, amelynél a növekedés nullára csökken. A vizsgálat szerint a tiszai harcsáknál ez 357 centiméternél következne be, tehát elvileg ez lenne a felső mérethatár. Ám ezt sosem érik el, mert vagy előbb kifogják őket, vagy valamilyen betegségben hamarabb elpusztulnak. A gyakorlatban már a 250 centimétert meghaladó példányok is ritkaságnak számítanak.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Testvérem a Duna újpesti szakaszán fogta a képen látható halat, és mivel nem tudjuk, milyen fajta volt, visszaengedtük. Sajnos csak ez a két kép van róla, remélem elég lesz a azonosításhoz. Mi bucóra vagy süllőre gondoltunk, remélem Önöknek menni fog. Válaszukat előre is köszönöm, B. E.


    Ha nem horgon lógó, kifeszített alsó állkapcsú halról készült volna a felvétel (amelyet csak a helykihasználás miatt forgattunk vízszintesre), akkor látható lenne, hogy a száj csúcsba nyíló. Bucóról tehát szó sem lehet, mert annak a szája alsó állású. Ugyanezt mutatja a test sávozottsága is, ugyanis a bucóknál a sávok két-háromszor ilyen szélesek, emellett ferde lefutásúak. Marad tehát az a kérdés, hogy a hal süllő vagy kősüllő. Ugyancsak a horog miatt sajnos az sem látszik, hogy vannak-e az állkapcsain a többi közül kiemelkedő ebfogak vagy másként kapófogak. Az sem látszik, hogy szájszeglete a szem közepe vagy a szem hátsó széle alatt van-e. Ezek hiányában a mintázatra kell hagyatkoznunk, ami alapján azt mondhatjuk, hogy a hal valószínűleg kősüllő (Sander volgensis).

---------------------------------------------------------------------------------

    2018. július 25-én Szigetújfalunál, a Dunából fogtam ezt a két halat. Egy horgásztárs azt mondta, hogy leánykoncérok. Sajnos én még soha nem láttam élőben leánykoncért, ezért örülnék, ha megerősítenék. Úgy számoltam, hogy 44-45 pikkely van az oldalvonalán, de ezeken a pikkelyeken van egy kis fekete pötty, amit egy korábban beküldött és önök által azonosított leánykoncéron nem látok. Üdvözlettel: B. Cs.


    Az oldalvonal pikkelyein látható "fekete pöttyök" valójában kis lyukacskák. Ezeken keresztül jut be a víz a bőr alsó rétegében húzódó csatornába, ahol csillós idegsejtek érzékelik az áramlás irányát. A megvilágítástól függően olykor jobban, máskor kevésbé jól látható a lyukacskák sorából álló oldalvonal, de ennek nincs komoly jelentősége a faj meghatározása szempontjából. A 45-ös pikkelyszám már fontosabb, de más fajoknál is előfordul, ezért önmagában kevés az azonosításhoz. Figyelembe kellett volna venni a farokalatti úszót is, amely ez esetben sokkal hosszabb, mint a leánykoncéré. A halak magasan ívelt háta, az oldalvonal fölött húzódó 8-10 pikkelysor, a fölfelé haladva alig csökkenő pikkelyméret és a színes páros úszók alapján az állapítható meg, hogy a halak karikakeszegek (Blicca bjoerkna, korábban Abramis bjoerkna).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Társaság! Ezt a fotót egy Facebook-csoportban találtam, amely a fővárosi Duna-szakasz horgászatára orientálódott, ennek megfelelően a hal is onnan került horogra. Kisebb, barátságos vita alakult ki a faj mivoltát illetően. A kifogója szerint cifra kölönte, ám én Kessler-gébre gyanakszom. A csoport többi tagjánál is megoszlik a vélemény, hogy gébről vagy kölöntéről van-e szó. Ezért úgy döntöttem kikérem a szakértők véleményét. Tisztelettel: S.R.J.


    Hazánk mai területén nem él a cifra kölönte, tehát kizárható. Rokona, a botos kölönte néhol nálunk is előfordul, de azoknak van igaza, akik szerint ez a hal Kessler-géb (Ponticola kessleri, korábban Neogobius kessleri), mert a kölöntéknél szélesebb a feje, rövidebb az első hátúszója, és a háta kevésbé tarka. A cáfolhatatlan bizonyíték azonban az, hogy ez a hal pikkelyes (a képre kattintást követően nagyításban jól látható), míg a kölönték pikkelytelenek.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Egy kis segítségre lenne szükségem. Régi horgászként találkoztam már pár halfajjal, viszont ma meglepődtem. Pergető módszerrel fogtam a képen látható halat, ami véleményem szerint sügér, de a durbincsokra jellemző pöttyökkel. A kérdésem az lenne, hogy vajon mit fogtam? Esetleg valamilyen parazita lehet a dologban? Üdvözlettel: J. R.


    A két különálló hátúszó, valamint az alsó úszók pirosas színe egyértelművé teszi, hogy a képen látható hal sügér (Perca fluviatilis). A parazitákkal kapcsolatos gyanakvás nem alaptalan, ugyanis a halon látható fekete foltok nem a túlzott pigmentáltság, hanem az úgynevezett feketepettyes betegség jelei. Ebben az esetben valószínűsíthető, hogy a jelenséget a sügérfélék családjára specifikus élősködő, az Apophallus donicus nevű mételyféreg metacerkáriának nevezett apró lárvái okozzák. Az élősködő végső gazdái a madarak, de a másodlagos köztigazda (halak) esetén is veszélyesek lehetnek, ugyanis az általuk okozott sebeken keresztül vírusok, baktériumok, gombák által okozott fertőzések érhetik a gazdaállatot.

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt az aranyszínű ezüstkárász-változatot 2018. július 15-én fogtam a Rábca folyó felső szakaszán, nem messze a Csíkos éger nevű, szigorúan védett erdőtől. Bolognai bottal, kukoricával, sok ezüstkárász között. A természet csodája, hogy vad vízben így megmaradt. A súlya 80 dkg körül volt. B. J.


    Egyetértünk abban, hogy ez a hal az ezüstkárász aranyszínű, azaz xantorisztikus változata, melynek színét a xantofillnak nevezett festékanyag túlsúlya adja. Lehet, hogy színes halként került a folyóba, de mivel ez a tulajdonság nem domináns, az utódai már aligha lesznek ilyenek. Olykor azonban - egy ritka génkombináció eredményeként - a szokásos színű halak állományában is képződnek xantorisztikus egyedek.

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a halat egy ismerősöm fogta a Tiszán. Én laposkeszegre gondoltam, de nem vagyok benne biztos. Kérem, segítsenek megállapítani a hal faját. A súlya 1,64 kg volt. Előre is köszönettel: M. D.


    A laposkeszeg alsó állkapcsa előrébb nyúlik a felsőnél, tehát a szája felső állású, a farokalatti úszója pedig nagyon hosszú. Sajnos ez utóbbi nem látszik a képen, de az oldalvonal fölött húzódó kb. 12 hosszanti pikkelysor, továbbá a fölfelé haladva erősen csökkenő méretű pikkelyek, a félig alsó állású száj, valamint a hát ívének a tarkótájékon mutatkozó jellegzetes törése alapján eldönthető, hogy a hal dévérkeszeg (Abramis brama). Erre utal a testtömeg is, amely nagyobb a laposkeszeg 1996-ban fogott 1,48 kilogrammos rekordjánál.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Lelkes amatőrként érdeklődnék, hogy mi lehet a kifogott hal betegsége. Üdvözlettel: É. I.


    Betegség helyett inkább rendellenességről beszélhetünk, ugyanis a bőrpontyoknál és a tükörpontyoknál nem ritka ez a kép, amely lényegében ugyanaz, mint az embernél a seprűvéna. Oka rendszerint a kis vénák falának örökletes gyengesége. Ebből adódnak a jól látható hajszáleres bevérzések, amelyek azonban nem veszélyesek. Ennél a tükörpontynál azonban egy másik rendellenesség, részleges pigmenthiány is társul hozzá, ami miatt különösen feltűnőek a bevérzések. A festékanyagok hiánya ugyancsak genetikai rendellenesség, betegségnek azonban ez sem tekinthető.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Az alábbi halat július 15-én fogtam a Dunából, Nagybajcsnál. A szákolás pillanatában paducnak gondoltam, ám közelebbről megnézve ezt gyorsan el is vetettem. Mivel a hal faját nem tudtam teljes bizonyossággal meghatározni, gyors fotózás után visszaengedtem. A fotók alapján nyúldomolykóra tippelek. Kérem, erősítsék vagy cáfolják meg a vélekedésem! Köszönettel: B. R.


    Nem csodálkozunk rajta, hogy gondja akadt az azonosítással, mert mi is bizonytalanok vagyunk. Az biztos, hogy a hal nem nyúldomolykó, mert annak, a farokalatti úszója sokkal rövidebb. Az ilyen hosszú és kevéssé homorú szegélyű anális úszó, valamint az előrenyúló lekerekített orr és a hátrafelé lefelé ívelő száj szilvaorrú keszegre utal. Azonban szilvaorrú sem lehet, mert annak a pikkelyei apróbbak, számuk az oldalvonalon lényegesen több ennél. A páros úszók enyhén piros és a farokúszó szürke színe domolykós, ennek megfelel a pikkelyzet is, de a hosszú anális úszó miatt domolykó sem lehet. Mivel halunk részben a szilvaorrú keszeg (Vimba vimba), részben a domolykó (Squalius cephalus, korábban Leuciscus cephalus) jegyeit viseli, leginkább e két faj hibridjének tűnik. Úgy gondoljuk, hogy a leghelyesebben járt el akkor, mikor a kifogott egyedet sértetlenül visszaengedte, ugyanis ez a teendő, mikor valaki egy számára ismeretlen halat fog.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Tibor barátommal ellátogatunk Gönyű térségébe, az élő Dunára horgászni. Tibornak sikerült egy 10.85 kg súlyú tokfélét a partra segítenie. Segítségüket szeretnénk kérni a melléleten látható hal azonosításában. Köszönettel: K. Á. és K. T.


    Több képet is kaptunk, de sajnos egyetlen egy sem készült a fej hasi oldaláról, pedig a tokfélék elkülönítésében a száj és a bajuszszálak hordozzák a legfontosabb megkülönböztető jegyeket. A kapott képek alapján a következőket lehetett megállapítani:
1/ az orr rövid és lekerekített,
2/ a bajuszszálak az orrcsúcshoz közel erednek,
3/ ha a száj nem lenne kiöltve, akkor a bajuszszálak hátrasimítva valószínűleg nem érnének el a felső ajakig,
4/ a bajuszszálak simának tűnnek,
5/ a felső ajak közepén mintha egy kis bemélyedés (nyereg) látszana.
   Mindezek alapján valószínű, hogy a hal egy jól fejlett vágótok (Acipenser gueldenstaedtii). Az 50 000 forint természetvédelmi értékű példány sértetlenül visszakerült a Dunába.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Ha már a compó különböző színváltozatainál tartunk, én is küldök egy fotót, igaz 2007-ből származik, de érdekes. A helyszín a szerecsenyi Patkó-tó (akkoriban fizetős volt). Tisztelettel: K. L.


    Köszönjük a képet, amelyen egy nagyon érdekes fehér compó látható. Albínónak is mondhatnánk, hiszen az albinizmus szó szerint fehérséget jelent, de szakmai szempontból ez a rendellenesség a festékanyagok teljes hiányát feltételezi, ami erről a halról nem mondható el. Ugyanis teste a gyöngyházfényű guanintól fehér, úszói pedig a melanintól sötétlenek. Részlegesen albínónak azonban talán mondhatjuk. Kíváncsiak lennénk rá, hogy más halfajoknál tapasztaltak-e ilyet, várjuk fényképeiket.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Panni lányom június közepén több compót is fogott egy Pesthez közeli kis horgásztavon. Az egyik példány (kép csatolva) nagyon szokatlan színű volt, én a neten kutatva sem találtam hasonlót. Ránézésre egészséges volt, ugyanolyan vehemensen védekezett, mint a többiek. Fotózás után egyébként ment is vissza a tóba. Találkoztak már ilyennel? Ez egy színváltozat, vagy valami egyéb körülmény hatására változott ilyenné a színe? Köszönöm, ha megnézik és válaszolnak. Üdvözlettel: Sz. Cs.


    A halakban négyféle festékanyag fordul elő: a gyöngyházfényű guanin, a barnásfekete melanin, a narancssárga xantofill és a piros eritrofill. A compókra általában jellemző zöld vagy a jelen esetben tapasztalt kék szín azonban ezekből nem keverhető ki. Ezeket a test felszínén és a bőr egyes rétegeinek határán megtörő, valamint az onnan visszaverődő fénysugarak alakítják ki, hasonlóan a víztócsa felszínén szétterülő olajcsepp színeihez. Úgy véljük, hogy ennél a példánynál a szokásostól kissé eltérő lehet a bőr szerkezete, aminek következtében más a visszavert fénysugarak hullámhossza és színe.

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a halat nem én fogtam, de a kérdésem az lenne, hogy ezt nevezik-e cigánypontynak. Ha igen, akkor ez csak egy népies elnevezés? Már én is többször fogtam ehhez hasonló, majdnem koromfekete, de általában kisebb testű, maximum 1-2 kg-os pontyokat. Vajon valamiféle hibridek, esetleg koiponttyal elívott egyedek? A válaszukat előre is köszönöm, V. T.


    A halak színe - az örökletes adottságoktól, a környezeti viszonyoktól, valamint az élettani állapottól függően - egyazon fajon belül is változatos lehet. A kitenyésztett koipontyok színváltozatai egyenesen fantasztikusak, de a természetes állományokban is előfordulnak világos és sötét példányok. A cigánypontyok olyan pontyok, amelyek bőrében több a melaninnak nevezett, fekete színű pigment, és ettől sötétebbek. Nem hibridekről van tehát szó, hanem színváltozatokról. A tiszafüredi halászok a harcsák körében is megkülönböztették egymástól a világos árnyalatú szőke harcsát, az átmenetet képező szürke harcsát és a fekete színű köviharcsát, de ezek is egyazon faj képviselői.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tiszteletem! A képen látható halakat (1,2-1,3 kg) egy kis szlovákiai folyóban, a Bodrogot tápláló Latorcában fogtam, ahol a 2-3 kg közöttiek sem ritkák. A helyiek jászkeszegnek titulálják, de ahogy az oldalukat olvasgattam, a pikkelyszám (ha jó helyen számolom) kizárja ezt. Bodorka sem nagyon lehet, mert Önök azt mondják, hogy annak a szemgyűrűje (szeme fehérje) narancsszínű. Akkor ez most leánykoncér? Ha igen, akkor mekkorára nő? Köszönöm válaszukat, L. L.


    Örülünk, hogy a honlapunk információit felhasználva sikerült helyreigazítania e halak tévesen használt nevét. Az oldalvonal pikkelyein egy-egy pici lyuk van, ez alapján lehet azokat megkülönböztetni a többitől. Bizonyára a számukat is jól állapította meg, kizárva a jászkeszeget, amelynek az oldalvonalán 55-60 pikkelynek kellene lennie. Jól zárta ki a bodorkát is, amelynél csak elvétve fordul elő fehér szemgyűrű. Ezek a halak tehát, ahogyan gondolta is, leánykoncérok (Rutilus virgo, korábban Rutilus pigus virgo). Hogy mekkorára nőhet, arra vonatkozóan nincs adatunk, de a 3 kg körüliek már nagyon komoly méretűek, hiszen a magyarországi horgászrekord 3,21 kg. Egyébként a leánykoncér a Duna és mellékfolyói vízrendszerének bennszülött faja, ezért Magyarországon védett, a fogott példányokat vissza kell engedni.

---------------------------------------------------------------------------------

    Köszönöm gyors válaszukat, egyúttal szeretnék beküldeni még egy képet. Ezt a halat még tavasszal fogtam, több bodorka fogása után a Sümeg melletti Holczer-tóból. Először ezt is bodorkának néztem, kézbe véve viszont már furcsa volt. Dévér és bodorka hibridje lehet? Esetleg egy szokatlan formájú karikakeszeg? Üdvözlettel: H. M.


    Leginkább karikakeszegnek (Blicca bjoerkna, korábban Abramis bjoerkna) tűnik a hal, mert az oldalvonalán a pikkelyek száma 45-50 között van, és az oldalvonal fölötti hosszanti pikkelysorok száma is a karikakeszegre jellemző (8-10). Erre enged következtetni a háti pikkelyek kékes árnyalata és a páros úszók enyhe rózsaszíne is. De valóban van benne furcsaság. Így pl. az alsó állkapcsa, amely talán a horog húzása miatt kissé előbbre nyúlik, bár a szája ettől még elmegy csúcsba nyílónak. Méretéhez képest a háta is viszonylag alacsony, de ez sem rendkívüli ritkaság a fajon belül. A farokúszója is nagyobb a megszokottnál, ráadásul az alsó lebenye jóval fejlettebb a felsőnél, ami inkább a dévérekre jellemző. Úgy véljük azonban, hogy mindez még valószínűleg belefér az egyedi változatosságba, de kétségtelen, hogy a hal esetleges hibrid volta sem zárható ki. Ez utóbbi eldöntése azonban egy fotó alapján túlságosan nagy merészség lenne.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Június 28-án megfogtam életem első olyan márnáját, amelyet el is hoztam. A halat megpucolva viszont kicsit letörtem, mert a bélrendszere tele volt ilyen sárga, kukacszerű parazitával. A kérdésem az, hogy mik ezek, illetve hogy fogyasztható-e a hal, bár úgy sejtem, hogy erre a válasz: nem. A halat a Duna fővárosi szakaszán fogtam. Üdvözlettel: H. M.


    Ez az élősködő a buzogányfejű férgek egyik legelterjedtebb faja, a Pomphothynchus laevis, amely különösen a márnában, domolykóban és jászkeszegben gyakori. Feji végén az elvékonyodó nyak egy apró tüskékkel ellátott buzogányban végződik, amely a bélfalba fúródva lehorgonyozza a bél üregében élősködő állatot. Egy-egy halban akár tömegesen is megtelepedhet, ami súlyos kondícióromlást idéz elő. Halegészségügyi szakértőnk szerint a buzogányfejű féreggel fertőzött halak nyugodtan elfogyaszthatók, az emberre nem jelentenek veszélyt.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Az alábbi halat június 23-án fogtam a szlovákiai Fekete-víz (Cierna voda) alsó szakaszának egyik mellékpatakjában. Sajnos őt sem sikerült beazonosítanom, de megköszönném, ha ebben is tudnának segíteni. Üdvözlettel: H. R.


    A hal nyúlánk, vaskos, pikkelyei jól kontúrozottak, számuk az oldalvonalon 44 vagy 45. Szája csúcsba nyíló, viszonylag nagy, ha csukva tartaná, szeglete elérné a szem elejének a vonalát. Enyhén vörhenyes anális úszójának az alapja rövid, a szegélye domború. Ezek alapján a hal domolykó (Squalius cephalus, korábban Leuciscus cephalus).

---------------------------------------------------------------------------------

    Érdeklődni szeretnék, hátha tudnak segíteni. Az elmúlt időszakban pecáztam egy tavon, ahol szép a víz, több friss forrása is van, tiszta, nincs dög semmi. De egyre több pontyon láttam egy vagy több ilyen sebet. Mi okozhatja? K. T.


    Halegészségügyi szakértőnk szerint ez egy bakteriális fertőzésnek tűnik. Pontosabb diagnózist csak akkor tudnának mondani, ha kitenyésztenék a kórokozót.

---------------------------------------------------------------------------------

    Szép napot! A képen látható halat június 19-én este 7 óra körül fogtam egy szlovákiai kis folyócskából. Azt szeretném megtudni, hogy dévérkeszeg vagy laposkeszeg-e. Esetleg valami másféle hal? Válaszukat előre is köszönöm, H. R.


    A dévérkeszeg oldalvonala és hátúszója között 11-13 hosszanti pikkelysor húzódik, a laposkeszegnél pedig még ennél is sokkal több. Mivel a képen csupán 9 ilyen sor számolható, az említett fajok egyike sem lehet a hal. A 9 (8-10) pikkelysor a karikakeszeg (Blicca bjoerkna, korábban Abramis bjoerkna) jellemzője, és erre vall a páros úszók rózsaszín árnyalata is, amely a nagyobbacska példányok jellegzetessége.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Meg tudnák mondani, hogy mik lehetnek a videón látható apróságok, amelyek ellepik a kárászokat? Szép napot kívánok! Üdvözlettel: K. J.


    A felvételen részint még szabadon úszó, részint már a halon megtapadt, pár milliméter nagyságú pontytetvek (Argulus) láthatók. Ezek az alacsonyrendű rákocskák közé tartozó élősködők szinte minden halfajon előfordulhatnak. Szájszervükkel szúrt sebet ejtenek a bőrükön, majd a vérüket szívják. Természetesen ez is károsítja a halakat, de ennél is nagyobb gond, hogy a leválásuk után maradó seb elfekélyesedhet, illetve ezen keresztül különböző bakteriális fertőzések érhetik a gazdaállatokat.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A kisöcsém 2018. június 1-jén Komáromnál fogta ezt a gyönyörű halat a Dunából. Sajnos nem vagyok benne biztos, hogy az-e, amire gondolok. Önök szerint milyen faj? Üdvözlettel: B. Zs.


    Nem tudjuk, hogy mire gondolt, de a félig alsó állású száj, az oldalvonalon sorakozó 45 pikkely, a színes úszók, valamint a test jellegzetes formája alapján a hal szerintünk leánykoncér (Rutilus virgo, korábban Rutilus pigus virgo).

---------------------------------------------------------------------------------

    Hódmezővásárhely határában, a Tiszán fogtam ezt a halacskát, süllőcsali- azaz snecifogás közben, 2018. május 2-án. Azt tudom, hogy kárász, de különleges. Nagyon rég horgászom már, de ilyen furcsa kárászt még nem láttam. Gyorsan vissza is engedtem a szép kis jószágot. Önök mit szólnak hozzá? Üdvözlettel: E. Á.


    A hal szerintünk is kárász, de széles kárász nem lehet, mert ilyen kis méretnél azoknak a faroknyelét egy szurokfekete gyűrű díszíti. Az oldalvonalán legföljebb 30-31 pikkely számolható, ami ugyancsak az ezüstkárász (Carassius gibelio, régebben Carassius auratus gibelio) jellemzője. Különleges színezete, valamint a farokúszó viszonylag hosszú és hegyes lebenyei alapján azonban elképzelhetőnek tartjuk, hogy némi díszhalgéneket is hordoz magában.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Az Élővíz-csatorna Gyula és Békéscsaba közötti szakaszán 2018. május 27-én akadt horogra ez a számomra ismeretlen hal. Fenéken, két szem piros csontira. Szeretném megtudni, milyen fajhoz tartozik. Én Petényi-márnára gondoltam, de talán egy küllő is lehet. Segítenének azonosítani? B. P.


    A hal oldalán a tükröződés miatt nem látszanak a nagy, sötétebb foltok, de a kékes alapszín is elárulja, hogy nem márnaféle, csakis küllő lehet. Három olyan küllőféle él nálunk, amelynek a farokúszóját nagyobb pettyek helyett csupán kis, sötét vonalkák díszítik. Ezek közül a gyors vízfolyások homokos, sóderes mederszakaszain élő homoki küllő lényegesen nyurgább, a háta alacsonyabb. Másik ilyen faj a felpillantó küllő, de az csak a nagyon erős sodrású folyószakaszokon él (Felső-Tisza). Ez a faj a halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi, régebben Gobio albipinnatus), amely a legelterjedtebb vizeinkben. Amellett, hogy magas hátú, jellemzője az is, hogy hátának íve a hátúszó kezdetéig domború, ettől kezdve azonban homorú vonalúra vált át.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A Hármas-Körös szarvasi szakaszán, a duzzasztó fölötti részen fogtam ezt a halat 2018. április 28-án. Nagyon rácsodálkoztam, mert ilyet még soha nem láttam. Mi a véleményük róla? Üdvözlettel: L. J.


    Mi is rácsodálkoztunk, mert ilyet még mi sem láttunk. Úgy véljük, hogy ezt a kősüllőt (Sander volgensis) az egyedfejlődés korai szakaszában, még az ikraburokban érhette valami olyan ártalom, amely ezt a színhibát kialakította. Öröklődését nem tartjuk valószínűnek.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Ha már napirendre került az országos horgász rekordlista kérdése, akkor felhívnám a figyelmet az amur rekordjára is, ami a kép alapján fekete amurnak látszik (Mylopharyngodon piceus). A hal színe nagyon jellegzetes, sötét úszók, feketés-lilás szín, a faroknyél vastagsága és a pikkelyek körüli kontúrok is fekete amurra utalnak, sőt a mérete is. A feje is elég jellegzetes, de az torzult a felakasztástól, végül ami szerintem egyértelmű, az a hátúszó formája, amely a fehér amurnál lekerekítettebb, sosem ilyen hegyes, balinszerű. Üdvözlettel: V. E.


    Kollégáimmal együtt mi is úgy véljük, hogy ez a hal valószínűleg fekete amur, de a jelzett vonások alapján ezt teljes biztonsággal állítani nem lehet. A test és az úszók színe ugyanis erősen függ a környezettől, és a faroknyél magassága is jócskán átfed a két fajnál. A fehér amurnál a faroknyél magassága a standard hossz 11-14%-a, a fekete amurnál 10,3-12,2%. A pikkelyek körüli kontúrok erőssége ugyancsak a színnel együtt változhat, a fej alakja pedig felakasztva tényleg nem mérvadó. A méret sem perdöntő, mivel a fehér amur is meghaladhatja a 120 centis testhosszt és a 30 kilós testtömeget. Végül, miként az alábbi fotó mutatja, a hátúszó is különböző alakot vehet fel, attól függően, hogy mennyire van kifeszítve és hogy milyen szögből fényképezik. Minden kétséget kizáró bizonyíték híján tehát nem állítjuk, hogy ez a hal fekete amur, de az összbenyomás alapján valószínűnek tartjuk.


Fekete és fehér amur

---------------------------------------------------------------------------------

    Nemrég már szóvá tettem a vörösszárnyú keszeg horgászfogásának hivatalos rekordját, amelyről kiderült, hogy egy leánykoncér alapján állapították meg. Találtam azonban egy másik problémás rekordot is, a bodorkáét. Önök szerint ez bodorka? Ha úgy van, ahogy gondolom, vagyis nem bodorka, akkor nem kellene rendet tenniük a hivatalos rekordlistán? Üdvözlettel: V. J.


    A bodorka oldalvonalán általában 40-46, maximum 48 pikkely lehet. A kapott kép meglehetősen életlen, de az nyilvánvaló, hogy a hal oldalvonalán ennél több pikkely van, mi 55-öt számoltunk. Ez alapján, továbbá tekintettel a viszonylag kicsi, csúcsba nyíló szájra, a halat jászkeszegként (Leuciscus idus) azonosítottuk. A rekordlistát nagyon is időszerű lenne rendbe tenni, hiszen tévedéseit már egy romániai internetes oldal is közreadta. Társaságunk a segítségét is fölajánlja ehhez, de a módosítására nem vagyunk jogosultak.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Szerkesztőség! Május 9-én a 17. kerületi Szilas-tározón (Naplás-tó) pecáztam, és ott fogtam csontival ezt a kis méretű halacskát, amit nem tudok azonosítani! Első blikkre balinnak néztem, de nagyon pici a szája, így ezt elvetve továbbra sem tudom mi lehetett. Kérem önöket, ha tudják, azonosítsák! A fotó sajnos nem túl jó, mert a kezemben tartom az apróságot, de nem akartam se letenni, se tovább tartani a levegőn. Igyekeztem mielőbb visszaengedni, nehogy megviselje az éppen nagy melegbe átcsapó, változékony időjárás. Tisztelettel: Sz. G.


    A kíméletes bánásmódot értékeljük, de a sietség miatt sajnos nagyon kevés jellegzetesség látszik a halon. Az kivehető, hogy a szája kicsi, de hogy felső állású, inkább csak zárt állkapcsok mellett látszana jól, a gyűrűs- és kisujjától pedig inkább csak sejthető, hogy az anális úszója hosszú. Ezek lennének a legjellemzőbb bélyegei a halnak, amely az összbenyomás alapján egy termetes küsz (Alburnus alburnus).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Két halfotót küldök. Az első 2016 őszén készült egy Tisza-tóból fogott kapitális pontyról, melyet a szerencsés horgász a helyszínen visszaengedett (ezt videofelvétel bizonyítja). A másodikat a Tisza-tótól sok kilométerre, egy horgásztónál készítették 2018 tavaszán. Az internetre fölkerült fényképek alapján többekben fölmerült a gyanú, hogy valaki újra kifogta a halat a Tisza-tóból, majd élve eladta a horgásztó tulajdonosának, de mások kétlik, hogy ugyanarról a halról készült volna a két kép. Önöknek mi a véleménye? Válaszukat előre is köszönjük. A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. nevében: Sz. I.


    A fotókon szereplő két halpéldány azonosságának eldöntésénél a következő sajátosságokat vettük figyelembe:
1.) Mindkettő oldalvonalán 36 normál méretű + a feji és farki végen 1-1 kis pikkely van.
2.) A fejtől a piros vonallal jelzett rendellenesen nagy pikkelyig mindkét halon 26 pikkely számolható.
   Ezen túlmenően kinagyítottuk a hal farokrészét, amelyen további részletek figyelhetők meg:


3.) A rendellenesen nagy pikkely bal felső fele a benne lévő guanintól fényes.
4.) Ugyanezen pikkely jobb alsó feléből a guanin hiányzik, ezért áttetsző, ami miatt az alatta lévő testszövetek sötétebb színe érvényesül.
5.) Az ugyanezen pikkelytől jobbra lévő, a korábban készült felső képen sebfelületnek látszó pikkelymentes terület mérete és meglehetősen bonyolult alakja gyakorlatilag azonos a két felvételen.
6.) A rendellenesen nagy pikkellyel szomszédos, azt körbevevő 10 db pikkelynek az alakja, az egymáshoz viszonyított helyzete és mérete azonos.
7.) Az előbbi 10 pikkelyen kívül eső második övezet 20-nál több pikkelye esetében ugyancsak azonos az alak, az egymáshoz viszonyított helyzet és méret.
8.) A farokúszó piros vonallal jelzett tövénél további rendellenesség látható: az úszó alsó lebenyél a pikkelyekkel fedett faroknyél nem nyúlik annyira hátra, mint az úszó felső lebenyénél (mintha az itt lévő világos folt egy korábbi sérülés nyoma lenne).
9.) E feltételezett sérülés alsó és fölső szélén két olyan úszósugár látható, amelynek a testhez közeli szakasza görbe. A piros vonal egy kezdeti szakaszán fölfelé görbülő sugárra mutat, mellyel szemben, kissé lejjebb egy világos tövű, lefelé görbülő sugár helyezkedik el.
   Mindezek alapján, ha a csodáktól eltekintünk, a két hal azonossága biztosra vehető.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A fotón látható hal a megakasztó horgász és mások szerint is széles kárász (aranykárász). Feltehetőleg a szín és a magas hát alapján gondolják így, mivel a két legfontosabb bélyeg, a hátúszó domború szegélye, illetve a bognártüske sűrű fogazottsága nem látható. Nekem azonban kétségeim vannak. Hajlok rá, hogy a hal ezüstkárász, mert az oldalvonalán csupán 32 pikkelyt számoltam, és a farokúszó tövénél sem látható a széles kárászt jellemző sötét folt. Kérem segítségüket a hal pontos beazonosításához. Köszönettel: N. A.


    Az alakon és a színen túl további érv a széles kárász mellett a páros úszók barnás színe, továbbá az is, hogy mi (a hiányzó pikkelyeket is figyelembe véve) 34 pikkelyt számoltunk az oldalvonalon (az ezüstkárásznál maximum 33 lehet). A farokúszó tövénél valóban nincs sötét folt, de az idősebb példányoknál ez elhalványul, sőt teljesen el is tűnhet. A hal tehát szerintünk széles kárász (Carassius carassius).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a számomra ismeretlen halat Csíksomlyótól 4-5 kilométerre, a Csíkdelne határában lévő Tordafalvi-tóból fogtam. Szeretném kerni a segítségüket, hogy megtudjam, melyik faj képviselője. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: J. R.


    Ez a kistestű hal a Távol-Keletről importált amur- és busafajokkal véletlenül behurcolt kínai razbóra, rövidebben csak razbóra (Pseudorasbora parva). Inváziós faj, ezért nem öröm a megjelenése. Formája, úszóinak alakja és helyzete mellett felső állású szájáról, továbbá a pikkelyek hátsó szélének sötétebb színéből adódó mintázatáról ismerhető fel. Ez utóbbiról gyöngyös razbórának is nevezik. A fiatalok és a nőstények oldalán rendszerint egy sötét csík húzódik végig.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A képen látható bucót a Duna fővárosi szakaszán fogtam, és abban kérem a segítségüket, hogy a hal magyar avagy német bucó? A halat természetesen visszaengedtem. Üdvözlettel: Ó. O.


    A magyar bucó (Zingel zingel) első hátúszóját 10-nél több, a német bucóét (Zingel streber) 10-nél kevesebb úszósugár támasztja. Ennek ismeretében már mindenki maga döntheti el, hogy mit lát a képen.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltanai Társaság! A vörösszárnyú keszeg magyarországi fogásának 2013-ban megállapított hivatalos horgászrekordja 2,10 kg. A rekordméretű halról a csatolt képet találtam az egyik internetes oldalon, de nekem kétségeim vannak a faj azonosításával kapcsolatban. Önök szerint vörösszárnyú keszeg? Válaszukat előre is köszönöm, V. J.


    Ha valóban a képen látható hal alapján állapították meg a rekordot, akkor tévedés történt. A vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus) szája felső állású, és a hátúszója a hasúszóknál lényegesen hátrébb kezdődik. Ez a hal valójában egy leánykoncér (Rutilus virgo, korábban Rutilus pigus virgo).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Egy Pest megyei egyesületi tóban pergetve fogtam ezt a csukát, melyen elég fura sebek voltak. Horgásztársaim ugyanekkor hasonlóan sebesült csukák fogásáról számoltak be. Ezeket más halak vagy madarak okozhatták? Esetleg valamilyen betegség jelei lehetnek? Köszönettel: J. P.


    Halegészségügyi szakértőnk szerint ezek mechanikai sérülések lehetnek, mert nincs olyan halbetegség, amely ilyen sebekkel járna. Fénykép alapján nehéz állást foglalni, de a ragadozóhalak által okozott sérülések határvonala általában nem ilyen éles, ezért inkább arra gyanakszunk, hogy kárókatonák garázdálkodtak a tavon.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Április 21-én, pergetés közben sikerült fognom ezt a gyönyörű halat, a Mosoni-Duna kimlei szakaszán. Mivel a barátaimmal nem jutottunk dűlőre, hogy dunai galócát avagy sebes pisztrángot fogtam, ezért gondoltam, önökhöz fordulok! Előre is köszönöm a segítséget! Üdvözlettel: V. B.


    A hal testmagassága nagyobb, mint a galócáé, a szája ellenben kisebb. A galóca testét apró, rendszerint félhold alakú fekete foltok díszítik, ezen a példányon azonban a foltok nagyobbak, és világos udvar veszi őket körül. Ezek alapján a hal nem galóca, hanem a sebes pisztráng (Salmo trutta) piros pettyek nélküli változata.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Szakértők! A mellékletben szereplő gyönyörű halacskát tegnap fogtuk ki a Törökbálinti-tóból. A bodorka egy természetes mutációja lehet (erre gyanakszom), netán valamiféle hibrid, vagy a jászkeszeg arany változata? Tisztelettel: K. Sz.


    Ennél a halnál az oldalvonal pikkelyeinek száma 42 körül van, ezért a jászkeszeg xantorisztikus (sárga) színváltozata kizárható (annak az oldalvonalán 55-60 pikkely van). A pikkelyszám, a csúcsba nyíló száj és a narancsos szemgyűrű alapján a hal egyértelműen bodorka (Rutilus rutilus), de annak egy olyan változata, amely a szokásosnál több xantofillt, azaz sárga pigmentet termel.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a halat a Tisza szegedi szakaszán, a Huszár Mátyás rakparton fogtam. Eddig úgy tudtam, hogy ilyen halak (véleményem szerint gébek) nem élnek a Tiszában. Az első kérdésem az, hogy ezt rosszul tudtam-e, vagy csak mostanában szaporodtak el. A második kérdésem az lenne, hogy ez pontosan milyen géb. Végül a harmadik kérdésem: mi okból jönnek ki a partra, és próbálnak egyre messzebb menni a víztől? Válaszukat előre is köszönöm, B. M.


    Az összenőtt hasúszókból kialakult tapadókorong ugyan nem látható jól, de a testalkat, továbbá a hosszú hát- és anális úszó elárulja, hogy a fogott hal (ellentétben az amurgébbel) a valódi gébek közé tartozik. A fényképen szereplő faj csakugyan mostanában jelent meg és szaporodott el a Tiszában, de a tarka géb, a folyami géb és a kaukázusi törpegéb már korábban is jelen volt. Sajnos az sem látszik, hogy a hal első hátúszóját egy fekete folt díszíti, de a lekerekített orr és a test mintázata alapján megállapítható, hogy ez a példány egy feketeszájú vagy másként kerekfejű géb (Neogobius melanostomus). A harmadik kérdésre nincs válaszunk, és abban is kétkedünk, hogy ezek a halak önszántukból mennének ki a partra. A világ más tájain akadnak ugyan olyan gébfajok, amelyek alkalmanként kimásznak a vízből, de tudomásunk szerint Európában ilyen faj nem él. Ha netán ilyet tapasztalna valaki, feltétlenül készítsen róla videofelvételt.

---------------------------------------------------------------------------------

    A képen látható halat Belgrád közelében fogták, egy olyan tározótóból, melyet a Száva vize táplál. A horgászok először dunai nagyheringnek vélték, de a vitából végül az állasküsz került ki győztesen. A Magyar Haltani Társaságnak mi a véleménye? Üdvözlettel: B. M.


    A kép sajnos nem teszi lehetővé a részletek pontos megfigyelését, ráadásul az anális úszó, amely fontos azonosítóbélyeg lenne, takarásban van, ezért csak azt mondhatjuk, hogy a hal szerintünk is valószínűleg állasküsz. A Duna-medencében két állasküszfaj honos. Egyikük a tavi állasküsz (Alburnus mento, korábban Chalcalburnus chalcoides mento), amely Németország és Ausztria szubalpin tavaiban él. Ezzel szemben az al-dunai állasküsz (amelyet jelenleg még Alburnus sarmaticus néven említenek) a Száva vízgyűjtőjének ritka, de stabil faja. Ebből következően a képen látható hal is Alburnus sarmaticus lehet. Erről a fajról azonban Halasi-Kovács Béla kollégánk kimutatta, hogy azonos azzal a kihaltnak vélt fajjal, amely korábban Alburnus danubicus néven volt ismert a Duna alsó szakaszáról. Az ezt bizonyító, 2017-ben publikált dolgozat a Magyar Haltani Társaság honlapján elérhető. Véleményünk szerint tehát a hal nagy valószínűséggel al-dunai állasküsz, melynek a tudományos neve helyesen: Alburnus danubicus.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság, reménykedem benne, hogy egy ritka dunai galócához volt szerencsém. Dunakilitinél, az ágrendszerben fogtam. Előre is köszönöm a választ. S. K.


    Vélekedését megerősítjük, valóban egy fiatal galócát (Hucho hucho) sikerült fognia. Ausztriában és Szlovákiában mesterségesen szaporítják és a természetes vizekbe rendszeresen telepítik ezt a nálunk fokozottan védett fajt, ennek köszönhetően olykor a mi Duna-szakaszunkon is megjelenik egy-egy példány.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! A mellékletben látható halakat 2018. 04. 03-án fogtam Fegyverneken, az Alsóréti-Holt-Tiszában. Segítségüket szeretném kérni a halak meghatározásában. Az első képen lévő halat én széles kárásznak gondolom, a súlya 73 dkg, a hossza pedig 26 cm volt az orrától a farokúszó tövéig. A második képen szereplő hal szerintem ezüstkárász, a súlya 1,06 kg volt, a hossza pedig 33 cm. Kérem erősítsék meg határozásom helyességét vagy javítsanak ki, ha tévedtem. Válaszukat előre is köszönöm, M. B.


    Magas háta és többé-kevésbé domború szegélyű hátúszója alapján mi is úgy gondoljuk, hogy a felső hal a tipikustól eltérő színezete ellenére is széles kárász (Carassius carassius), a nyúlánkabb és homorú hátúszószegélyű másik hal pedig ezüstkárász (Carassius gibelio). Az előbbi nem kifogható, az utóbbi nem visszatehető.

---------------------------------------------------------------------------------

    Azt olvastam valahol, hogy a halak nem éreznek fájdalmat, mert "a halaknál hiányzik az új agykéreg (neocortex) - az agyi struktúra, amely az embernél fájdalomérzet létrejöttéért felelős -, s így a fájdalominger feldolgozása során nem jön létre az a sajátos érzés, melyet fájdalomnak nevezünk, a kérdéses viselkedést inkább szabaduló/elkerülő viselkedésként kell értelmezni, nem pedig fájdalomviselkedésként." Önöknek mi erről a véleménye? Üdvözlettel: R. F.


    Hogy a fájdalomingerek feldolgozása során mit éreznek a halak, csak akkor tudnánk biztosan megmondani, ha egy időre hallá tudnánk változni, ez azonban még egyetlen kutatónak sem sikerült. Ezért alakulhatott ki az a helyzet, hogy a különböző szakemberek egymással ellentétes nézeteket vallanak.
   Szerintünk a fájdalomérzékelést tagadóknak igaza van abban, hogy a halaknál nem jön létre az a sajátos érzés, amely az agykéreggel rendelkező embernél fájdalomérzetként tudatosul (bár ez is sokféle lehet: tompa, zsibbasztó, sajgó, szúró, hasító, égető stb.). Mi azonban inkább Lynne Sneddonnal és híveivel értünk egyet, akik szerint a halak is éreznek fájdalmat, ha nem is abban a formában, mint mi, emberek. Mert ha a fájdalomingerek nem keltenének bennük negatív érzést, nem okoznának szenvedést, akkor nem igyekeznének attól mielőbb megszabadulni. Nevezhetjük ezt elkerülőviselkedésnek is, de nézetünk szerint ez nem más, mint a halak fájdalomviselkedése.
   Messzemenően ellenezzük ezért a távol-keleti konyha azon gasztronómiai célzatú módszerét, melynek során élő halakat a fejüknél fogva, forró olajba mártva sütnek meg, és ugyanígy helytelenítjük őseink konyhabeli szokását, akik a csíkokat élve zúdították be a zubogva forró vízbe. Ám ha nem fedték le azonnal a fazekat, a csíkok a konyha minden zugát beterítve fröccsentek szét belőle. Ha nem éreztek volna valamiféle elviselhetetlen kínt, akkor nem lett volna ilyen pillanatszerű a reakciójuk. Végül megjegyezzük, hogy az élő kishalak horogra tűzésének sem vagyunk hívei, hiszen helyettük élettelen hal és halszelet is megteszi, nem beszélve a kiváló műcsalikról, és azt is helytelenítjük, ha a halakat a szemüregükbe nyúlva fogják meg. Az etikusan viselkedő horgász tisztelettel viseltetik a halak iránt, kíméletesen bánik velük, és kerüli, hogy fölösleges szenvedést okozzon nekik.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Nem ugyanaz az egyed, de szerintem ugyanaz a faj, esetleg hibrid. A fogás helye: Ráckevei-Soroksári-Duna, Cseke-sziget, Áporka. Köszönöm válaszukat, B. Á.


    A beküldött fényképek közül egyedül ez alkalmas a halfaj azonosítására, a másik kettőről lemaradt a hal orra, illetve a harmadik a hal hasát mutatja. Sajnos ennek a szájában is benne maradt a horog és a csali, ezért a szájállás nem állapítható meg. A dévér-, lapos- és bagolykeszegéhez képest rövid anális úszó, az oldalvonaltól fölfelé haladva alig változó pikkelyméret, a rózsaszín páros úszók és a kékes hát alapján azonban eldönthető, hogy halunk egy fiatal karikakeszeg (Blicca bjoerkna, korábban Abramis bjoerkna), és nagy valószínűséggel a másik kettő is az.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! A mellékelt képen szereplő halat tavaly nyáron fogtam a Dunán. A súlyát nem tudtam megmérni, de a teljes hossza a farokúszóval együtt 62 cm volt. Fotózás után visszaengedtem, de a baráti társaságban fejtörést okozott a halfaj azonosítása. Kérem segítsenek a meghatározásában. Előre is köszönöm, T. S.


    A hal oldalvonalán 46 pikkely sorakozik, ezért jászkeszeg nem lehet, mert annál ez a szám 55-60 lenne. A pikkelyszám, valamint a színes alsó úszók alapján a vörösszárnyú keszeg, a bodorka és a leánykoncér jöhet számításba. A szája kicsi, de a szájállás nem látszik, ezért ennek alapján nem dönthető el a kérdés. A vörösszárnyú keszeg azonban könnyen kizárható, mert annál a hátúszó a hasúszóknál jóval hátrébb kezdődik. Marad tehát a bodorka és a leánykoncér. A bodorka szemgyűrűje azonban általában narancsos, emellett nem nő ekkorára. A fehér szemgyűrű és a méret alapján a döntésünk tehát az, hogy a hal leánykoncér (Rutilus virgo, korábban Rutilus pigus virgo). A has elejének erős kidomborodása azonban nem természetes, betegségre utal.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a halacskát a Hárosi-Dunából fogtam. Szerintem halványfoltú küllő, de szeretném, ha megerősítenék. Előre is köszönettel: V. M.


    Alakját tekintve egy fiatal márnához hasonló a hal, de kékes színe és az oldalán sorakozó nagyobb foltok nyilvánvalóvá teszik, hogy küllő. A farokúszóját nem fekete pettyek, hanem csak vékony vonalkák díszítik, ezért küllőink közül csak a halványfoltú, a homoki és a felpillantó küllő jöhet szóba. A homoki azonban nyúlánkabb, alacsonyabb hátú, a felpillantó farokúszója előtt pedig fölül és alul is egy-egy világos foltnak kellene lennie. Maradt tehát a halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi, régebben Gobio albipinnatus), amelynek jellemzője, hogy magas, elől domborúan ívelt háta a hátúszó alatt homorúvá válik. (Mindhárom fajnak vannak fontosabb és stabilabb jellemzői az említetteknél, például a végbélnyílás helyzete vagy a faroknyél vastagsága, de azokra nem hivatkozunk, mert a fényképen nem láthatók.).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Cím! Kérem, segítsenek meghatározni ennek a halnak a "hovatartozását"! A Hárosi-öbölben akadt horogra, fotózás után azonnal visszakerült a vízbe. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: V. M.


    A hal kissé furcsa, de nagyítva is megnéztük a képet, amelyen a következőket láttuk: a teste karcsú, a szája nagy (zárt állkapcsok mellett a szeglete elérheti a szem hátsó vonalát), az alsó és felső állkapcsa elején kiemelkedő ebfogak vannak, a mintázatát pedig (ellentétben a kősüllő erőteljes sávjaival) elszórt sötét foltok alkotják. Ezek alapján a hal szerintünk egy fiatal süllő (Sander lucioperca).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a halacskát egy Sümeg melletti tavon fogtam, merítőhálóval. Kérem segítsenek a fajának meghatározásában, mert nem tudom eldönteni, melyik csíkfajhoz tartozik. Köszönettel: H. M.


    Nagyon egyszerű ennek a halnak az azonosítása, ugyanis egyetlen olyan csíkfajunk van, amelyet közvetlenül a farokúszó előtt egy jól látható fekete folt díszít: a vágócsík (Cobitis elongatoides). A többi csíkfajnál vagy hiányzik ez a folt, vagy alatta egy másik is van. Egyébként jó tudni, hogy valamennyi csíkfajunk védett.

---------------------------------------------------------------------------------

    Érdekes pisztrángot fogtam a Székesfehérvárhoz közeli Sárvíz-Malom-Gaja vízrendszeren, domolykózás közepette. Nem tudom jól beazonosítani, és ráadásul sötétedett, nem akartuk sokat nyektetni, valamint a telefonom sem tökéletes fotók készítésére. Olyan 25-30 centis lehetett, nagyon síkos, izgága volt, szürkületben jött, erős színű wobblerre. Segítenének megmondani, mi lehet pontosan? Előre is köszönöm, Sz. I.


    Szakértőnk szerint ez a hal a sebes pisztráng (Salmo trutta) piros pettyek nélküli, kizárólag fekete pettyekkel díszített változata, amelyet rendszeresen telepítenek a Gaja-patakba. Jellemzője a szem hátsó vonala tájékáig hátranyúló felső állkapocs és a fekete pettyek körül látható világos udvar. Máskor érdemes figyelni rá, hogy a hal farokúszója se maradjon le a képről, mert az is jellemző lehet.

---------------------------------------------------------------------------------

    A Duna-parton fotóztam minap ezt a halcsontvázat, amelynek megmozdításakor a hasúszók kissé előrecsúsztak. A száját nézve szerintem egy hatalmas balin lehetett. Önök szerint is? Előre is köszönöm válaszukat. T. T.


    Az oldalról fotózott csontváz önmagában is balint sejtetett, a szájról készített fénykép pedig minden kétséget kizárva bizonyítja, hogy a hal egy balin (Leuciscus aspius, korábban Aspius aspius) volt. Pontyféléink közül ugyanis egyedül a balinra jellemző, hogy az alsó állkapcsa kampós, és hogy ezzel a kampóval szemben a felső állkapcson egy bemélyedés van.

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a csíkot a a Duna egyik mellékpatakjából fogtam. Balkáni csíknak néz ki, mert az oldalán csak egy nagyobb foltokból álló sor van, a vágócsíknál pedig kettőnek kellene lennie, de kissé furcsa. Szeretném kikérni a véleményüket. Üdvözlettel: Sz. B.


    Ami a kérdéses halon feltűnik, az a soványsága (horpadt has) és a szokatlan mintázata. Ez utóbbi valóban hasonlít a balkáni csíkéhoz, de elől az oldalán, a nagy foltok fölött egy másik foltsor kezdeménye is feltűnik (vonal mutat rá). Ez a kisebb foltokból álló sor a vágócsík jellemzője, miként az is, hogy közvetlenül a farokúszó előtt (ellentétben a balkáni csíkkal) csak egy fekete foltja van (másik vonal jelzi). Ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy a vágócsík mintázata nagyon változatos lehet, akkor ezt a példányt is közéjük soroljuk. Teljes biztonsággal azonban az sem zárható ki, hogy a hal a vágócsík és a balkáni csík hibridje.

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a halat Nagyszeben közelében zsákmányolta a vidra az Olt folyóból, és fölmerült a gyanú, hogy esetleg kősüllő lehet. Ez az egyetlen felvétel róla, és sajnos a legfontosabb jellegzetességek, a száj és a kopoltyúfedő nem látszik rajta. Kérem, segítsenek azonosítani. Köszönettel: A. T.


    Valóban kevés jellegzetesség látható a képen, de a kifeszített farokalatti vagy másként anális úszó lehetővé teszi az azonosítást.


   A kősüllőnél az úszósugárképlet II/9-10, más formában 2/9-10, ami azt jelenti, hogy 2 el nem ágazó úszósugarat 9 vagy 10 elágazó sugár követ. A süllő anális úszója ezzel szemben a II-III/11-13 vagy 2-3/11-13 képlettel jellemezhető. Esetünkben a kinagyított anális úszón jól látszik, hogy az elején három el nem ágazó (osztatlan) sugár van, és ezt 11 osztott sugár követi, tehát a hal nem kősüllő, hanem süllő (Sander lucioperca).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság, újra a segítségüket kérjük egy múzeumi példány meghatározásához. A képen a felső hal domolykó, de az alatta lévőnek inkább félig alsó állású a szája, és a farokúszója is sokkal hegyesebb. Ez mi lehet? Üdvözlettel: N. T.


    Az alsó hal szája azért tűnik félig alsó állásúnak, mert szorosra vannak zárva az állkapcsai, és emiatt a felső ajka kissé előretolódik. A farokúszó lebenyei pedig azért látszanak hegyesebbnek, mert az úszó nincs kifeszülve, a szélső úszósugarai nem távolodtak el egymástól eléggé. Egyéb jellemzői alapján ez a hal is domolykó (Squalius cephalus, korábban Leuciscus cephalus).

---------------------------------------------------------------------------------

    A halgyűjteményünk faj tekintetében azonosítatlan halait próbáljuk meghatározni és oktatási célra megmenteni. A csatolt képen látható azonos fajú halakat fejes domolykóknak mondanám, de nem vagyok benne biztos. Ebben kérném a segítségüket. Üdvözlettel: N. T.


    A vaskosnak látszó test, a viszonylag hosszú fej, a domború orr és a felül lévő halnál félig alsó állásúnak tűnő száj alapján nyúldomolykóra vagy vaskos csabakra is gondolhatnánk. Az alsó példányon azonban jól látszik, hogy a száj valójában nem alsó állású, és a farokalatti úszó szegélye sem homorú, tehát a nyúldomolykó kizárható. Az oldalvonalon sorakozó pikkelyek száma - bár pontosan nem állapítható meg - körülbelül 46, ezért vaskos csabak sem lehet, mert annak a pikkelyei aprók, számuk az oldalvonalon 56 körül van. Mindezek alapján mi is úgy látjuk, hogy ezek a halak domolykók (Squalius cephalus, korábban Leuciscus cephalus).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a halat 2018. január 27-én fogtam a Szávából, Belgrádnál. Nem vagyok benne biztos, de úgy gondolom, hogy leánykoncér. Önök szerint is? Válaszukat előre is köszönöm, M. O.


    A karcsú test, az oldalvonalon lévő pikkelyek száma és a félig alsó állású száj alapján nyúldomolykóra is lehetne gondolni, a hosszabbnak tűnő farokalatti úszó, a kékes hát és a narancsos szegélyű hasúszó alapján azonban mi is úgy véljük, hogy a hal egy fiatal leánykoncér (Rutilus virgo, korábban Rutilus pigus virgo). Biztosat akkor tudnánk mondani, ha a farokalatti úszó sugarainak a száma látható lenne. Ezt mindig érdemes kifeszített állapotban, külön is lefényképezni.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Az a kérdésem, hogy a mellékelt képeken szereplő hal mi lehet? Bizonytalan vagyok, mert a víz alapján (Duna-Tisza-csatorna) gébnek kéne lennie, de az eddig itt fogott gébek sokkal világosabbak voltak, és mindegyik hátúszója tövén volt egy sötét folt. Azért nem tudok tippelni, mert kézbe fogva több dolog is eltért a megszokott gébektől. Elsőre a tapadókorong hiánya, emellett pikkelyek sem voltak rajta érezhetőek. Tisztelettel: K. Á.


    Először azt kell tisztázni, hogy a hal géb-e, amire a pikkelyes test és az összenőtt hasúszókból kialakuló tapadókorong ad választ. A fölső képen a hal farokrészén jól kivehetők a ferdén futó pikkelysorok, bár ahhoz, hogy az apró pikkelyeket is jól lássuk, nagyító szükséges. Ezen a képen a hasúszók összenövésével kialakult tapadókorong nem nagyon tűnik szembe, de az alsó képen jól kivehető, tehát a hal biztosan géb. Az, hogy az első hátúszón nincs sötét folt, azt is elárulja, hogy nem feketeszájú vagy másként kerekfejű géb, de a Duna hazai szakaszán még további négy gébfaj él: a folyami, a Kessler-, a csupasztorkú és a tarka géb. Közülük azonban egyedül a csupasztorkú gébre jellemző, hogy oldalán a sötét foltok fölülről lefelé haladva ferdén előre tartó sávokat alkotnak. Ez alapján tehát a hal csupasztorkú géb (Babka gymnotrachelus, korábban Neogobius gymnotrachelus). Ez a faj eddig nálunk csak a Dunából és a dunántúli vizekből volt ismert, ezért minden olyan észlelés érdekel bennünket, amely ettől keletre esik, mert szeretnénk nyomon követni a terjedését.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a kis halat a Hévízi-tó csatornájából fogtam. Kérem, segítsenek a faj meghatározásában. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: H. M.


    A hal oldalán lévő három nagyobb, sötét folt, a testen elszórva elhelyezkedő, metálkéken irizáló pettyek alapján a képen hazánk egyik legújabb, törvényszegő módon betelepített halfaja, a bíborsügér (Hemichromis guttatus) látható. Nevét onnan kapta, hogy szaporodás idején az alapszíne élénkvörösre változik. A faj önfenntartó populációját 2014-ben írták le a Hévízi-tó csatornájából.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Az év haláról több olyan híradást is találtam a neten, amely ezt a képet mellékeli illusztrációként, de ez szerintem nem balin. Önöknek mi a véleménye? Üdvözlettel: V. J.


    Észrevételével teljes mértékben egyetértünk. Annak ellenére, hogy a Wikimedia eredeti fotója is balinként tünteti fel a halat, az nem balin. Teljes biztonsággal nem tudjuk azonosítani, de leginkább a nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus) jellegzetességei fedezhetők fel rajta: szája félig alsó állású és a balinénál kisebb, oldalvonalán 52-53 pikkely számolható, a teste kissé vaskos, a farokalatti úszója rövid és homorú, a mell- és hasúszói enyhén színesek.

---------------------------------------------------------------------------------

    A mai napon (2017. december 17.) csak ezt a kis aranyost adta a Rába-Marcal összefolyása, de nem tudom pontosan meghatározni a kis aranyost. Előre is köszönöm a segítséget. N. A.


    Az orsószerű, hengeres forma, a bajusz és a test oldalán sorakozó nagyobb foltok elárulják, hogy egy küllőt sikerült fognia. A nagyobb fekete pettyek nélküli farokúszó, valamint a magas hát és a viszonylag ugyancsak magas faroknyél alapján pedig az is megállapítható, hogy a hal egy védett halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi, korábban Gobio albipinnatus). A farokúszón elszórtan látható fekete pettyek nem a hal jellegzetességei, hanem egy parazita mételyféreg betokozódott lárvái.

---------------------------------------------------------------------------------

    A Rákos-patak kőbányai szakaszán fogtam ezt a kishalat, amit nem tudok meghatározni. Esetleg nyúldomolykó lenne? Ebben kérem a segítségüket. Üdvözlettel: Sz. B.


    A szája kétségtelenül alsó állású, de nyúldomolykó nem lehet, mert ehhez túl hosszú a farokalatti úszója, és 53-nál több (58) pikkely van az oldalvonalán. Mivel a hosszú anális úszó és a hátranyúló szájszeglet miatt paduc sem lehet, marad a szilvaorrú keszeg (Vimba vimba). Megjegyezzük, hogy az ivadékok szeme lényegesen nagyobb, mint az ivarérett egyedeké.

---------------------------------------------------------------------------------

    Dusnokon, a Vajas-fok csatornán a merítőszákommal próbáltam visszaszerezni a leszakadt végszerelékem, amikor ezt a halat láttam meg a hálóban, amelyet fényképezés után visszaengedtem. Közben találtam hasonló fotókat, és rájöttem, hogy a hal valószínűleg amurgéb volt, amit nem kellett volna visszaengedni. Jól gondolom? Üdvözlettel: K. L.


    Jól gondolja, a két hátúszó biztosan jelzi, hogy a hálóba nem lápi póc, hanem amurgéb (Perccottus glenii) került, amelyet - mivel inváziós faj - nem szabad visszaengedni. De a kérdését köszönjük, mert így egy újabb adathoz jutottunk a Kelet-Magyarországon már mindenfelé megtalálható halfaj Duna menti, nyugati irányú terjedéséről.

---------------------------------------------------------------------------------

    Idén augusztusban fogtam ezt a különleges halat Lillafüreden, a Garadna patak Hámori-tó fölötti szakaszán. Nem sokan láthattak még ilyet, ezért érdemes lenne közreadni a "Mit fogtam?" rovatban. Üdvözlettel: S. Z.


    Valóban ritka különlegesség ez a mintázata miatt tigrispisztrángnak nevezett hibrid (Salvelinus fontinalis x Salmo trutta m. fario), amely a közeli pisztrángtelepen születhetett, a pataki szajbling és a sebes pisztráng keresztezése eredményeként.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A lakóhelyemhez közel, egy kis csatornán fogtam a képen látható teljesen színtelen, szürkés sügért. Egy év alatt ugyanitt 7-8 példány is horogra akadt ebből a fekete-fehér változatból. Mi okozhatja ezt az elváltozást? Mennyire terjedhet el? Üdvözlettel: P. P.


    A színek ideiglenes megfakulása gyakran a világosszürke, zavaros vízhez történő alkalmazkodás következménye, de ha átlátszó, tiszta vízben is ilyenek maradnak a halak, akkor feltehetőleg genetikai változás, mutáció áll a jelenség hátterében. Ha a fakó szín vagy az esetlegesen vele járó egyéb tulajdonság (pl. a bőr szerkezetének a megváltozása) valamilyen szempontból előnyt jelent az ilyen egyedek számára, akkor elszaporodhatnak a populációban, ha előnytelen, akkor a szelekció hatására megfogyatkoznak, esetleg el is tűnnek. Újabb mutáció eredményeként azonban később ismételten kialakulhatnak.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a legalább 35 centis halat Rajkánál fogtam a Dunán. Az én tippem német bucó. A hal fényképezés után azonnal visszakerült élőhelyére. Segítségüket előre is köszönöm. Tisztelettel: E. K.


    A hal valóban bucó, de nem német, hanem magyar bucó (Zingel zingel). A német bucó ugyanis nemigen nő nagyobbra 20 centinél, másrészt sokkal karcsúbb, különösen a farokrésze. Kifogva könnyű a két fajt megkülönböztetni: meg kell számolni, hogy az első hátúszót hány sugár merevíti. Ha 10-nél kevesebb, akkor német, ha több, akkor magyar bucó a hal. Egyébként mindkettő fokozottan védett, természetvédelmi értékük darabonként 100 ezer forint.

---------------------------------------------------------------------------------

    Ismét az előző tükörpontyról: Facebook-oldalunk látogatói hívták fel a figyelmünket arra, hogy a hal farkán lévő "valamire" vonatkozó kérdés nem a nagy és szabálytalan pikkelyekre, hanem "az erősen kirajzolódó hajszálerekre vonatkozott". Utólag magunk is így véljük, bár ezek nem a hal farkán, hanem a törzsén láthatók. Most erre válaszolunk.


    Amit látunk a halon, az a bőr felszínéhez közeli erecskék hálózata. A vénák vékony falú erek, s ha gyengék, a vér nyomásától erősen kitágulhatnak. A tágult érfalon keresztül a vörösvérsejtek kijutnak a környező szövetekbe, vörösre festik azt, emiatt válik láthatóvá az érhálózat. Az érfalak erőssége és rugalmassága örökletes tulajdonság, az értágulat kialakulásához se a kondíció, se a megerőltetés, se egyéb tényező érdemben nem járul hozzá. A kitágult erecskék nem veszélyeztetik a halakat, és a halhús élvezeti értékét sem befolyásolják.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt MHTT! Kérdésem ez esetben nem a halfaj meghatározásra vonatkozik, hiszen a tükörponty felismeréséhez horgászvizsgával sem kell rendelkezni. Arra lennék kíváncsi, hogy mi az, ami ennek a halnak a farkán látható. Mi ennek az oka, és miért nem látható ez minden hasonló kondícióban, korban lévő halon, még azonos élőhelyen belül sem? A kialakulása köthető esetleg valamilyen megerőltetéshez, vagy telepítéskori sérüléshez? Köszönettel: J. B.


    A hal farkán két nagyméretű pikkely látható, ami a tükörpontyoknál gyakori. Ez egy genetikai adottság, amely élőhelyi viszonyoktól, megerőltetéstől és sérüléstől függetlenül alakul ki, leggyakrabban a farokrészen, de olykor másutt is.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Egy Szeged közeli kis kezeletlen tóban fogtam ezt a szép "aranyhalat". Az úszók szegélye lekerekített, ami nem az aranyhal jellemzője, és a szerintem a szeme is előrébb van. Valami hibrid lehet? Üdvözlettel: T. L.


    A kérdésre nem tudunk biztos választ adni. Nem kizárt, hogy a zsákmány az aranyhal és a koiponty hibridje, de magának az aranyhalnak is számtalan szín- és formaváltozata létezik. A kitenyésztett törzseknél az úszók is rendkívül változatos alakúak lehetnek (pl. fátyolfarkú variánsok), ezért nem tekinthetők faji bélyegnek, miként a fejforma sem.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Azt szeretném önöktől megkérdezni, hogy meg lehet-e becsülni a képen látható, orrhegytől faroktőig mérve 68 cm-es, kb. 5kg-os süllő életkorát, esetleg ivarát? A halat október 19-én sikerült megfogni a Hármas-Körösön, pergető módszerrel, fényképezés után visszaengedtem. Köszönettel: T. A.


    Méret alapján nehéz megbecsülni az életkort, de némi támpontot jelenthet egy Tiszából fogott, szintén 68 centis süllő, amely 6 éves volt. Ám egy ugyanott fogott, 3 centivel kisebb példány 7 évesnek bizonyult. A fényképen látható hal inkább ikrás lehet, mert tapasztalataink szerint a tejes példányok nyúlánkabbak.

---------------------------------------------------------------------------------

    Üdvözletem! A Duna Visegrád feletti szakaszán akadt horgomra ez a hal. Jásznak vélem, de ismerőseim között van, aki másnak gondolja. Milyen hal látható a képen? Tisztelettel: T. Sz.


    A hal nem lehet jászkeszeg, mert annak a pikkelyei apróbbak, 55-60 sorakozik belőlük az oldalvonalon, míg a képen csak 43 számolható. A pikkelyszám mellett a narancsos szemgyűrű is arról árulkodik, hogy a zsákmány egy idősebb, szépen fejlett bodorka (Rutilus rutilus), amelynek a testmagassága már aránylag nagy. Végül mindenkinek azt javasoljuk, hogy a horogtól mielőbb szabadítsa meg a fogott halat, úgy készítsen róla fényképet. Ez - amellett, hogy így etikus - azzal az előnnyel is jár, hogy jobban látható lesz a száj állása, ami fontos lehet a faj azonosításában.

---------------------------------------------------------------------------------

    A képen látható halat 2017. október 22-én fogtam a Tisza-tó sarudi szakaszán. Hossza 25 cm, súlya 40 dkg volt. Első ránézésre bodorkának tűnt, de a pikkely mérete és sűrűsége megzavart. Habitusa dévérre emlékeztetett. Úgy gyanítom, hogy talán bodorka és dévér hibridje lehet. Szeretném az Önök segítségét kérni a halfaj pontos meghatározásában. Köszönettel: H. P.


    Az oldalvonal pikkelyszáma, valamint a fölötte és alatta húzódó pikkelysorok száma is karikakeszegre utal, ám ugyanezek a számok előfordulhatnak a bodorka-dévérkeszeg hibridjénél is. A hal hibrid volta mellett szól a bodorkaszerűen narancsos szemgyűrű, a test és az úszók sötétebb színe, továbbá az, hogy a farokalatti úszóban, amelyet külön képen is megkaptunk, eggyel kevesebb úszósugár van annál, mint ami a karikakeszegre jellemző. Ilyen eltérés igen ritkán fordul elő. A kérdést könnyen eldönthette volna a garatcsont. Ha rajta a fogak két sort alkotnak, akkor a hal karikakeszeg (Blicca bjoerkna), ha egy sorban állnak, akkor bodorka és dévérkeszeg hibridje (Rutilus rutilus x Abramis brama).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A mellékelt fotón látható gébet október 20-án fogtam a Tiszán, Tiszalök alatt, gumihalazás közben, szabályos rávágással, és a szájában megakadt horoggal. A mérete meglepően nagy, ekkorával még sohasem találkoztam. Arra meg nem volt eddig példa, hogy pergetés során találkozzam vele. Ám nem ezért fordulok Önökhöz segítségül, hanem azért, mert nem tudom, milyen gébről van szó? Akármilyen fajta is legyen, most is a Tiszában úszkál. Válaszukat várva, üdvözlettel: T. N.


    A viszonylag kis fej, a relatíve ugyancsak kis száj, a testoldal középvonalában húzódó sötét foltsor, továbbá a második hátúszó hátrafelé haladva rövidülő sugarai alapján a hal folyami géb (Neogobius fluviatilis). Spontán betelepült idegenhonos faj vizeinkben, amely jelenleg is terjed, helyenként igen sűrű állományai alakulnak ki.

---------------------------------------------------------------------------------

    Üdvözletem! Szeretném megkérdezni a mellékelt fotón láthatóan hal faját, amelyet nemrég fogtam a Gyáli-patakban. Nyúldomolykóra tippelek, de itt, a Gyáli-patakban nem valószínű. Tisztelettel: B. B.


    A nyúldomolykó jellegzetessége az oldalvonal pikkelyszámán túl az alsó vagy félig alsó állású száj, valamint a viszonylag rövid farokalatti úszó, amelynek a szegélye homorú. Ez utóbbinak sajnos se a hossza, se a szegélye nem látszik a felvételen, ennek ellenére megerősítjük, hogy a hal nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus). Ez a faj leginkább kisvízfolyásokban él, így a patak, ha nem nagyon szennyezett, megfelelő élőhely számára.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A képen látható hal a keszthelyi öbölben akadt a horgomra. Tudnának segíteni az azonosításában? Én karikakeszegre, esetleg leánykoncérra tippelnék. Elnézést a gyengébb képminőségért, remélem, hogy ennek ellenére is felismerhető. Üdvözlettel: T. J.


    A karikakeszeg farokalatti úszója hosszabb, a leánykoncér szemgyűrűje fehér lenne. A csúcsba nyíló száj, a narancssárgás szemgyűrű és az enyhén színes úszók, az egy vonalban eredő hát- és hasúszó, továbbá a viszonylag rövid farokalatti úszó sugárszáma egyaránt arra mutat, hogy a hal bodorka (Rutilus rutilus). A színe ugyan kissé fakó, de ilyenek előfordulnak. Ez már egy idősebb példány, melyeknek a testhosszhoz viszonyított testmagassága lényegesen nagyobb, mint a fiataloké.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A honlapjukon olvastam egy 2012-ben megjelent cikket, melynek a címe: HÁNY HALFAJ ÉL MAGYARORSZÁGON? A MAGYAR HALFAUNA ZOOGEOGRÁFIAI ÉS TAXONÓMIAI ÁTTEKINTÉSE, ÉRTÉKELÉSE. Ebben a kis termetű márnák közül egyedül a kárpáti márnát találtam meg, a Petényi-márnát nem. Utóbbi miért nem szerepel a fajlistában? Üdvözlettel: Sz. E.


    A Kárpát-medencében élő kis termetű pataki márnákat, bárhol találtak is rájuk, másfél évszázadon át egyazon fajba sorolva, Petényi-márnaként vették nyilvántartásba. A 21. század genetikai módszereivel azonban kiderítették, hogy valójában négy fajról van szó. A térképen jól látszik, hogy a Petényi-márna jelenlegi határainkon belül nem fordul elő, ezért nem szerepel az említett cikkben. Továbbá nincs benne a bihari márna se, mert azt a dr. Antal László által vezetett kutatócsoport csak négy évvel később, 2016-ban írta le.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A Duna gönyűi szakaszán, márnázás közben sikerült kifognom a képen látható halat. Kevés horgásztapasztalatom miatt csak tippelni tudom, hogy egy leánykoncért sikerült horogra csalnom. Sajnos a képről a hal szája lemaradt, de ha így is azonosítani lehet, kérem, erősítsék meg! Üdvözlettel: H. G.


    Mindig érdemes több képet készíteni a problémás halról, akkor nagyobb eséllyel akad köztük olyan, amelyikről nem marad le valamilyen fontos részlet. Jelen esetben a szájállás fontos támpont lenne, de ennek híján is meg tudjuk erősíteni a tippjét: a hal leánykoncér (Rutilus virgo, korábban R. pigus virgo).

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt az 50 centiméteres jászkeszeget (a teljes hossza 60 cm) 2017. szeptember 20-án hajnalban fogtam a Duna fővárosi részén, pergetve. Sajnos mérleg nélkül csak tippelni tudtam a súlyát. Kérdésem az lenne, hogy kb. milyen súlyú egy ekkora jászkeszeg. A választ előre is köszönöm. Üdvözlettel: S. R.


    Vizeinkben a jászkeszeg (Leuciscus idus) 50 centis testhossza már közel áll a maximumhoz. A faj 1995-ben fogott hazai horgászrekordja 3,86 kg, de annak a példánynak a testhosszáról és a kondíciójáról nincs adatunk. Talán nem tévedünk sokat, ha feltételezzük, hogy ehhez hasonló méretű lehetett, s ha így van, akkor ennek a jászkeszegnek a tömege is a megadott értékhez közel állhat.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Kérem szíves megerősítésüket abban, hogy a képen látható hal egy jászkeszeg. Sajnos a kép nem sikerült túl élesre. 2017. 09. 15-én fogtam az újpesti öbölben, 0-s körforgó villantóval. Korábban egy ennél kisebb példány is horogra akadt. Üdvözlettel: T. T.


    Tippjét nem tudjuk megerősíteni, mert ennek a halnak a szája nagy (horog nélkül, zárt állkapcsokkal látni lehetne, hogy szájszeglete a szem alá nyúlik), a testmagassága kisebb a hasonló méretű jászkeszegénél, és az oldalvonalán is 60-nál több pikkely sorakozik. Ezek alapján hal egy balin (Leuciscus aspius, régebben Aspius aspius).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Ennek a gébnek meghatározásában szeretném a segítségüket kérni. A Duna újpesti szakaszán fogtam. Ahogy a régi bejegyzéseiket megnéztem, Kessler-gébre tippelnék. Megerősítő válaszukat előre is köszönöm. B. D.


    Kitűnően tippelt. A hal feje a kimeresztett kopoltyúbőr-sugarak miatt kevésbé tűnik lapítottnak, mint a békáké, de a nagy száj, a testoldal mintázata, a szinte kerek farokúszó, továbbá a második hátúszó hátrafelé haladva se rövidülő úszósugarai békafejű vagy másként Kessler-gébre (Ponticola kessleri, régebben Neogobius kessleri) utalnak.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A képen látható harcsát a Duna újpesti szakaszán fogtam. A kép sajnos nem adja úgy vissza, de a fejrész és a test eleje szokatlanul sárga volt. A fiatalsága miatt ilyen színű? Milyen idős lehet? A halat a méretei miatt természetesen visszaengedtem. Válaszukat előre is köszönöm, B. D.


    A harcsa igen változatos színekben tud megjelenni, de ez nem az életkortól, hanem a génektől és a környezettől függ. Színváltozatait a régi halászok külön névvel illették Tiszafüred környékén. A világos, de sötéttel márványozott példányok neve tőkés harcsa volt, a feketéké köviharcsa, a világos, esetenként kissé sárgás színűeké pedig szőke harcsa. A képen látható hal az utóbbiak közé illik, sárgás színét a bőr mélyebb rétegében termelődő xantofill okozza. A harcsa életkorát nehéz megbecsülni, mert a testhossz és a testtömeg nagymértékben függ a táplálék mennyiségétől és minőségétől. A Tisza tiszafüredi szakaszán szerzett tapasztalatok alapján ez a hal vagy egy igen jól fejlődő másodnyaras, vagy egy lassabb növésű harmadnyaras példány lehet.

---------------------------------------------------------------------------------

    Erdélyben, Marosludason, kisméretű villantóval fogtam ezt a keszegfélét a Marosból, és szeretném tudni, hogy mi lehet. Szilvaorrú keszegre gyanakszom. Üdvözlettel: Ö. Sz.


    Gyanúját a hal jellegzetes orra, alsó állású, ívelt szája és viszonylag hosszú farokalatti úszója alapján megerősítjük.

---------------------------------------------------------------------------------

    Nemrégiben fogtam ezt a példányt egy Szlovákiai folyóban. Véleményem szerint kárászféle lehet, de az orrát nézve nem tudom, mi lehet. Üdvözlettel: H. R.


    Forma és színezet alapján biztosak lehetünk abban, hogy egy ponty (Cyprinus carpio) akadt horogra, a rozmárszerűen lefittyenő orr csak valamiféle rendellenesség lehet. Hogy sérülés vagy más ok következtében alakult-e ki, arra nem tudunk válaszolni.

---------------------------------------------------------------------------------

    Nagyon rövid e-mailt küldött a címünkre H. A., csupán ennyiből állt: "Mit fogtam?" Ha azt is megírja, hogy mikor és hol fogta a halat, talán egy eddig nem ismert lelőhelyről értesültünk volna. Kérdését azonban így se hagyjuk válasz nélkül.


    Bár méretéhez képest elég kicsinek tűnik a hal magassága, a félig alsó állású száj, az oldalvonal pikkelyszáma, a pirosló úszók és a közepes hosszúságú farokalatti úszó alapján eldönthető, hogy egy szép, védett leánykoncért (Rutilus virgo, korábban R. pigus virgo) sikerült fognia.

---------------------------------------------------------------------------------

    Karaš? (vagyis: kárász?) - kérdezi M. O. K., aki még 2011-ben fogta ezt a halat a szerbiai Csentánál (Čenta), feltehetően a Dunából.


    A kárászok hátúszója hosszú, farokalatti úszója rövid. Ennél a halnál éppen fordított a helyzet, tehát nem lehet kárász. A hosszú farokalatti úszó, a rózsaszín mellúszó és az oldalvonaltól a hátúszó felé haladva alig csökkenő pikkelyméret alapján ez a hal egy karikakeszeg, szerbül krupatka vagy krupatica (Blicca bjoerkna).

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a halat a Balaton közepén fogtuk pinkivel, elsőre fenékjáró küllőnek mondanánk. Megerősítik vagy cáfolják a tippünket. Válaszukat előre is köszönöm, P. Gy.


    Megközelítésnek jó, hogy halunk egy küllő, de a fenékjáró küllő hát- és farokúszója erősen pettyezett (ugyanígy a belőle elkülönített utódfajoké, a dunai és a tiszai küllőé is), és ezek ma már inkább csak a hegy- és dombvidéki vízfolyásainkban élnek. A Balatonnak, valamint nagy folyóink alföldi szakaszának jellemző és gyakori küllőfaja a képen is látható halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi, korábban Gobio albipinnatus).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság, a csatolt képen lévő halat a Szilas patakban fogtam. Rengeteg van belőle. Nem tudtam eldönteni, hogy jász vagy bodorka. Segítenének? Köszönettel: K. G.


    A bodorka oldalvonalán 40-46 pikkely számolható, a jászkeszegén 55-60. Erre figyelve könnyű eldönteni, hogy a hal egy ivadékkorú jászkeszeg (Leuciscus idus).

---------------------------------------------------------------------------------

    Az egyik ismerősöm kérdezte, elképzelhető-e, hogy kárász-koiponty hibridet fogott a Szigetközben? Mellékelt is egy fényképet, amit csatolok. A halat nézve nekem is a kárász jutott róla eszembe, a feje viszont így ránézésre emlékeztet kicsit a koiponty fejére. Nem tudom, lehetséges-e a természetben hibridje kárásznak és pontynak. Esetleg mesterséges hibrid lenne vagy fajtiszta hal? Ebben szeretnék segítséget kérni. Üdvözlettel: L. M.


    A természetben ritkák a hibridek, ezért nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez a hal valamiféle tenyésztői tevékenység eredményeként született. A ponty és a kárászfajok (széles kárász, ezüstkárász, aranyhal) kereszteződhetnek, de nem vagyunk benne biztosak, hogy ez a hal hibrid. Az is elképzelhető, hogy valamelyik fajnak egy mutáns, úgynevezett xantorisztikus egyede, amelynek a bőrében sötét színű melanin helyett sárga színű xantofill pigment képződik. Köszönjük az érdekes képet, de biztos választ csak akkor tudnánk adni, ha visszaengedéskor a hal felajánlotta volna három kívánság teljesítését. Ez esetben egészen biztosak lennénk abban, hogy aranyhal.

---------------------------------------------------------------------------------

    Érdeklődni szeretnék a mellékelt képen látható halról, melyet 2017. 07. 30-án fogtam Budapesten, az újpesti öbölben. A reggeli órákban, felszín közelében vezetett küsz formájú woblerrel pergetve esett zsákmányul. Én elsőre balinként azonosítottam, aztán túl színesnek találtam a képek alapján. Egy ismerősöm leánykoncérnak mondta. Pontos mérlegelés nem történt, így csak saccolni tudom, kb. 45 centiméter és 1 kilogramm fölötti súlyú volt. Előre is köszönöm válaszukat. Tisztelettel: V. I.


    Ennek a halnak a szája nagy (szeglete a szem alatt van) és félig felső állású, míg a leánykoncér szája kicsi és félig alsó állású. Már ennyi is elég lenne a leánykoncér kizárásához, de az apró pikkelyek és a mélyen beöblösödő farokalatti úszó egyértelműen jelzi, hogy a hal balin (Leuciscus aspius, korábban Aspius aspius). A színezettel kapcsolatban jó tudni, hogy nem stabil bélyeg, a környezettől függően változhat.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Vasárnap kora délután a hollandiai Roer folyó roermondi szakaszán fogtam a csatolt képen lévő halat. A teste és feje szokatlanul nyurga, a szája pedig belül sárga volt, mint azoknak a pontyoknak, amelyek kagylótelepeken legelik át az egész napot. Kapás utáni viselkedése is a pontyéhoz volt hasonló, bár 4-5 erőteljesebb kirohanás után megadta magát, felfeküdt a vízre. A kirohanásai azonban erősen hajaztak a pontyéra. Míg 30-40 méterről betereltem a szákba, minden megfordult a fejemben, hogy mi lehet. Segítségüket előre is köszönöm, és sok sikert kívánok a beazonosításhoz. Üdvözlettel: T. Sz.


    A hal valóban nagyon nyurga, de semmi nem fedezhető fel rajta, ami alapján hibridnek (vagy régies szóhasználattal korcsnak) kellene gondolnunk. A hibrideknél a pikkelyek és az úszósugarak száma köztes értéket mutat a szülőfajokhoz képest, itt viszont a rövid hátúszó, a hosszú farokalatti úszó, az oldalvonal pikkelyszáma (55), valamint a hátúszó eleje és az oldalvonal közti hosszanti pikkelysorok száma (12) egyértelműen dévérkeszegre (Abramis brama) utal. Megjegyezzük azonban, hogy alak tekintetében a dévérkeszegek nagy változékonyságot mutatnak. Akadnak köztük igen magas hátú és kis testmagasságú példányok is. Előbbiek főként az ikrások, utóbbiak inkább a tejesek körében.

---------------------------------------------------------------------------------

    Meg tudják állapítani a mellékelt fotó alapján, hogy milyen halat sikerült fognia az egyik ismerősömnek? Sajnos csak ez az egy kép készült róla. Még annyi infóm van, hogy apró szálka nem volt benne, csak nagy. Várom válaszukat, maradok tisztelettel: P. A.


    A kép kitűnően érzékelteti, hogy milyen szép, jó kondícióban lévő halat fogott az ismerőse, de a fotóról sajnos a faj azonosítását segítő bélyegek közül sem a száj mérete és állása, sem a hát- és a farokalatti úszó alakja, sugárszáma nem állapítható meg. A testforma, a pikkelyek és a színezet alapján azonban ennek ellenére is eldönthető, hogy a hal egy méretes amur (Ctenopharyngodon idella).

---------------------------------------------------------------------------------

    2015-ben a szentesi komplejárónál fogtam jiggel ezt a bucót. Sokáig magyar bucónak gondoltam, de a hátúszó tüskéi alapján mégis inkább német bucónak tűnik. Üdvözlettel: J. G.


    A német bucó első hátúszójában csak 10-nél kevesebb tüske lehet, a magyar bucóéban viszont csak 10-nél több. A képen nincs eléggé kifeszítve a hátúszó, ezért az utolsó sugarai nem látszanak jól. Továbbá fontos tudni, hogy számolásuknál az úszó elején lévő csökevényes sugarakat is figyelembe kell venni. Ami a képen első sugárnak tűnik (a leghosszabb), az valójában már a harmadik. Előtte, szorosan hozzátapadva egy sötétebb színű, rövidebb sugár is látható, és a hüvelykujj körme előtt is van egy alig pár milliméteres sugár. Ezek alapján tehát a hal magyar bucó (Zingel zingel), amit a vaskosabb faroknyél és a német bucóénál zömökebb testforma is megerősít.

---------------------------------------------------------------------------------

    2017. augusztus 5-én fogtam egy balint a Balatonon. Már fárasztás közben látszott, hogy valami nem stimmel a farokúszójával. Jó erőben volt, elengedéskor egy pillanat alatt távozott. A farokúszóján azonban a képen látható kelésszerű seb éktelenkedett. Nem kevés balint fogtam már, és láttam már sok mindent, de ilyet még soha. Mi lehet ez? És ha találkozom ilyennel, akkor mi a teendő? Utána gondoltam rá, hogy talán le kellett volna vágnom róla. H. F.


    Halegészségügyi szakértőnk szerint valószínűleg egy vírusos eredetű daganat van a balin farokúszóján. Biztos diagnózis azonban csak alapos laboratóriumi vizsgálat alapján adható. Ehhez az elváltozott területet kimetszve és lefagyasztva kell eljuttatni az MTA ATTK Állatorvos-tudományi Intézetébe (Budapest, Hungária krt. 21.).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Pár hete fogtam a képen látható halat a Duna süttői szakaszán. Testhossza 40 cm, testtömege pedig 1,32 kg volt. A horgásztársak megoszló véleménye miatt szeretném az önök segítségét kérni a halfaj pontos meghatározásában. Köszönettel: B. A.


    A félig alsó állású száj, az oldalvonalon lévő 46 pikkely, valamint a pirosas farok- és alsó úszók alapján a képen a leánykoncérnak (Rutilus virgo, korábban R. pigus virgo) egy méretes példánya látható. A leánykoncér a Duna vízrendszerének bennszülött és egyben védett faja.

---------------------------------------------------------------------------------

    Az Ráckevei-Soroksári-Dunán horgásztam, ahol vízmerítéskor ez a halacska úszott a vödörbe. A kép sajnos nem adja vissza azokat a csodálatos zöld és kék színeket, amik az oldalán látszottak. Én tarka vagy fekete sügérre gondoltam, de sajnos nem vagyok biztos benne. Kérném segítségüket a halfaj meghatározásában. Tisztelettel: T. A.


    A kerekded forma, az egyetlen, de jól láthatóan két részre különülő hátúszó és a kopoltyúfedő felső részén lévő folt naphalra (Lepomis gibbosus) utal, annak ellenére is, hogy utóbbinak hiányzik a piros része (ez ugyanis nem minden példányon jelenik meg). Naphalra vall továbbá a fogáskor még jól látható kék és zöld szín is, amely feltehetőleg az erős stressz hatására halványodott el.

---------------------------------------------------------------------------------

    A csatolt fotókon látható hal a Tisza vajdasági, közelebbről magyarkanizsai szakaszán (140. fkm) került horogra. Nyilvánvaló, hogy a cápaharcsák valamelyikéről van szó. Adott esetben azonban nem is annyira a hal pontos fajbeli hovatartozására vagyok kíváncsi, hanem az érdekel, hogy képes-e áttelelni, és elszaporodhat-e a Tiszában. Válaszukat előre köszönöm. Üdvözlettel. Z. N.


    A képen szerintünk is egy cápaharcsa vagy más néven pangáziusz látható, de hogy a Dél- és Délkelet-Ázsiában honos Pangasius nemnek pontosan melyik faja, azt nem tudjuk megállapítani. Előkerülése a Tiszából rendkívül meglepő, ugyanis tudomásunk szerint a folyó mentén sehol nem foglalkoznak a nevelésével. Táplálkozását tekintve mindenevő, kezdetben algákat, zooplanktont, férgeket és rovarlárvákat fogyaszt, később rákokat, puhatestűeket és halakat is. Mint idegenhonos faj nemkívánatos vizeinkben, de elszaporodása nem valószínű, mert elpusztul, ha a víz hőmérséklete 12-14 Celsius-fok alá süllyed.
---------------------------------------------------------------------------------

    Győrben, a Mosoni-Dunából fogtam, szürkületkor. A hal hossza 38 cm, egy 8,5 cm-es wobblerre jött. Én jászkeszegnek véltem, bár pár horgász kolléga koncérnak mondja. Önök szerint mi? Üdvözlettel: M. Z.


    A leánykoncér oldalvonalán maximum 49 pikkely lehet, ezen a halon viszont 55 számolható, ami kizárja ezt a lehetőséget. Ugyanez következik abból is, hogy a hátúszó a hasúszónál hátrébb ered, míg a leánykoncérnál egy függőleges vonalba esik a két úszó kezdete. A hal tehát, ahogyan gondolta is, valóban jászkeszeg (Leuciscus idus).

---------------------------------------------------------------------------------

    Elég sok hibrid fogásáról olvashattunk az utóbbi időben a haltani társaság honlapján. Lehet tudni, hogy ezekre és a többi hibridre milyen fajlagos tilalom, méret- és darabkorlátozás vonatkozik? Üdvözlettel: H. Z.


    Védett és fokozottan védett fajok esetében a természetvédelmi jogszabályok irányadóak, amelyek a hibridjeiket is védik. Akkor is, ha csak az egyik szülőfaj áll oltalom alatt, tehát pl. a széles durbincs és a vágódurbincs képünkön látható hibridjére a védett széles durbincsra vonatkozó, szigorúbb szabályok érvényesek.
    A horgászatra és halászatra vonatkozó jogszabályok nem foglalkoznak a hibridekkel, tehát azokra semmilyen korlátozást nem írnak elő. Ebből következően pl. a jászkeszeg és balin hibridjére se az egyik, se a másik szülőre érvényes korlátozások nem vonatkoznak.

---------------------------------------------------------------------------------

    Érdekes fotókat töltött föl a Haltani Társaság Facebook-oldalára Belgrádból M. O. K., s ezek közül egyet mi is közzéteszünk. A képek mellé szöveget nem írt, csak három kérdőjelet tett, így nem tudjuk, hogy a halat mikor és hol fogta, de bizonyára a faj nevére kíváncsi. Kimondatlan kérdésére itt válaszolunk.


    A tapadókoronggá összenőtt hasúszók alapján nyilvánvaló, hogy egy gébfélével van dolgunk. Nagy, felülről lapított feje és hatalmas szája pedig azt is elárulja, hogy halunk a békafejű géb vagy másként Kessler-géb (Ponticola kessleri, korábban Neogobius kessleri). Ez a faj korábban a Dunának csak a legalsó szakaszán élt, napjainkra azonban a Duna-Majna-Rajna-csatornán át már Hollandiáig jutott.

---------------------------------------------------------------------------------

    A Facebook-oldalunkon nemrég közreadtuk egy nászruhás folyami géb fényképét, és azt is megírtuk, hogy ennél a fajnál ritkaság a szurokfekete példány. Válaszként L. J. egy hasonló fotót küldött be, amely azonban egy másik gébfajról készült. Ezt jelezve tippelésre biztattuk látogatóinkat, de mivel nem kaptunk helyes választ, közzétesszük a megoldást.


    A hal meglehetősen sötét színű, de ennek ellenére látható, hogy terepmintás, továbbá az is, hogy szeme, amely aránylag kicsi, nem fönn, hanem a fej oldalán helyezkedik el. Ezeken túlmenően a szája is inkább félig alsó, mintsem félig vagy egészen felső állású, ellentétben a nálunk honos többi gébfajjal. Halunk tehát egy nászruhás tarka géb (Proterorhinus semilunaris, korábban P. marmoratus).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Ezt a halat július 12-én fogtuk egy szentendrei kis tavacskából. Nincs bajsza, tehát kárász lenne, de a fejformája nem erről árulkodik. Esetleg hibrid? Válaszukat izgatottan várom. Tisztelettel: Z. M.


    A hal teste ezüstkárászra vall, de a feje hosszabb, mint általában az ezüstkárászoké, pontyszerű. Meglehet, hogy a hal valóban a ponty és az ezüstkárász hibridje, de nem zárható ki az sem, hogy egy furcsa, hosszú fejű ezüstkárász. Megalapozottan a garatfogak, és az első kopoltyúív tüskéinek a száma alapján lehetne dönteni.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt MHTT! Ezt a halat 2017. 07. 12-én fogtam a veresegyházi Pamut-tóból. Elsőre egyből rávágtam, hogy egy szép dévér, ám közel sincs olyan magas háta. Vajon milyen halról lehet szó, netán lapos keszegről? Köszönettel: J. P.


    Habár a Balatonban és a Tisza-tóban is megél a laposkeszeg, elsősorban közepes és nagyobb folyóink lakója, ezért meglepő, hogy egy kisebb állóvízből is előkerült. A nagyon hosszú farokalatti úszó, a fölső állású száj és a hát apró pikkelyei alapján azonban nem vitás, hogy a hal valóban egy szép, méretes laposkeszeg (Ballerus ballerus, korábban Abramis ballerus). Jó lenne tudni, hogy honnan és mikor kerülhetett a tóba.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A képen látható gébet az egyik barátom fogta a Tisza, Tiszatelek és Ibrány közötti szakaszán. Nászruhás hím folyami gébre gyanakszunk az Önök honlapján talált kép alapján, de ez annyira fekete, hogy az oldalán levő foltsor sem látszik. T. Cs.


    A folyami gébek közt ritka az ennyire fekete nászruhás példány, ennek ellenére jól tippeltek. Bár az oldalán nem látszik a foltsor, az alakja elárulja, hogy a hal folyami géb (Neogobius fluviatilis).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Ezt a halat a Duna százhalombattai szakaszán fogtam 2017. 07. 04-én. Úgy vélem, hogy egy hibrid, mégpedig a balin és a jász hibridje. A kérdésem az lenne, hogy helytálló-e a határozás ? Köszönettel: Sz. I.


    A hal oldalvonalán 63 pikkelyt számoltunk, ami a jászkeszegre sok, a balinra kevés, vagyis köztes érték. A farokalatti úszó elágazó sugarainak a száma 11, azaz ugyancsak köztes helyzetet mutat (a jászra 9-10, a balinra 12-14 a jellemző). A száj viszonylag kis mérete a jászra, az enyhén kampós alsó állkapocs viszont a balinra jellemző. Összefoglalva: az azonosítás kitűnően sikerült, a hal a jászkeszeg (Leuciscus idus) és a balin (Leuciscus aspius, korábban Aspius aspius) hibridje.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Ezt a halat egy jóbarátom fogta a Sebes-Körösön, és nem bírunk dűlőre jutni, hogy pontosan mi lehet. Tudnának segíteni? Üdvözlettel: P. P.


    Fotózás előtt a horgot és a csalit el kellett volna távolítani, mert így a szájállás nem állapítható meg. Biztosat mondani, nem tudunk, de feltevésünk szerint a hal vagy egy szokatlanul magas hátú küsz lehet (idős példányoknál a test magassága lényegesen nagyobb, mint a fiataloknál), vagy egy olyan hibrid, amelynek az anyja küsz (Alburnus alburnus), az apja karikakeszeg (Blicca bjoerkna) volt.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Tegnap fogtam ezt a halat Tiszanagyfaluban, a Morotva nevű holtágon. Folyami gébnek gondolom, de szeretnék kérni egy pontos meghatározást, ha lehet. Tisztelettel: B. R.


    A hal azonosítása tökéletes, a képen egy nászruhás (azaz sötét színű), hím folyami géb (Neogobius fluviatilis) látható. Egyik könnyen észrevehető jellegzetessége a testoldal középvonalán végighúzódó fekete foltsor.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Pápán található horgásztavunkban több dévérkeszegen is megjelent ez a betegség. Ezzel kapcsolatban kérdezem, hogy kell-e komolyan foglalkozni a dologgal. Esetleg tudnak segíteni annak kiderítésében, hogy mi lehet ez? Üdvözlettel: Ny. M.


    Halegészségügyi szakértőnk szerint lehetséges, hogy a gyulladásos területek a Tracheliastes maculatus nevű rákparazita befurakodási helyein alakultak ki. A pontos diagnózishoz azonban ez a felvétel nem elegendő, ahhoz egy élő, beteg halat kellene eljuttatni a NÉBIH ADI hal- és méhbetegségekkel foglalkozó laboratóriumába (Bp., Tábornok u. 2.). További részletek a parazitáról itt olvashatók.

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a halat a Duna fővárosi szakaszán fogtam, pergető módszerrel. A feje és a szája alapján a helyszínen domolykónak határoztam (meglehetősen fáradt állapotomban). Itthon viszont, alaposabban megnézve a képeket, úgy látom, hogy a hal úszói és pikkelyei inkább a balinra jellemzőek. Leszámolni a fényviszonyok és a csillogás miatt nem tudtam, de nekem leginkább a balin és a domolykó hibridjének tűnik. Kérem, segítsenek a pontos meghatározásban. Tisztelettel: S. Z.


    Egyetértünk abban, hogy a hal hibrid, és abban is, hogy egyik szülője a balin (Leuciscus aspius, korábban Aspius aspius). Ez utóbbira a testalkat mellett főként az aránylag hosszú és nagyon homorú szegélyű farokalatti úszó utal. A másik szülőfaj azonban inkább a jászkeszeg (Leuciscis idus) lehetett. Erre vall, hogy a test hosszához képest viszonylag nagy a hal magassága (régebben szélességnek mondták, lásd: széles kárász). Emellett szól az is, hogy a szájhasítéka nem nyúlik a szeme alá, továbbá hogy a farokalatti úszója viszonylag hosszú és erősen homorú. (A domolykó farokalatti úszója ugyanis domború szegélyű, ezért a hibridjénél sem lehetne ilyen mélyen beöblösödő.) Véleményünk szerint tehát a hal a balin és a jászkeszeg hibridje lehet (Leuciscus aspius x Leuciscus idus).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Meg tudnák mondani, hogy a csatolt képen milyen halat látunk? A Duna hazai szakaszán fogták. Üdvözlettel: I. R.


    Kerekded formája, hosszú farokalatti úszója, pikkelyeinek mérete és narancsos-rózsaszínes mellúszója alapján eldönthető, hogy a hal karikakeszeg (Blicca bjoerkna), továbbá az is nagyon valószínű, hogy hasa a benne élősködő ligula nevű galandférgektől ilyen duzzadt. Ugyanezen az oldalon lejjebb egy hasonlóan beteg, duzzadt hasú tiszai példány látható.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Az alábbi halat a Répce folyó Vas megyei szakaszán fogtam. Szeretném segítségüket kérni a hal azonosításában! Előre is köszönöm, H. Á.


    A hosszú, szalagszerű alak a csíkok jellegzetessége. A hazai csíkfajok közül háromra jellemző, hogy a farokúszója előtt sötét folt van. A balkáni és a bolgár törpecsíknál azonban a foltok száma kettő, ebből következően a hal csakis vágócsík (Cobitis elongatoides). lehet. Magyar nevét a szeme alatt lévő, és a képen is látható csonttüskéről kapta, amely felmeresztve az ember ujját is megsértheti. Ez a példány feltehetőleg zavaros vízből került elő, szokatlanul fakó színét ez okozhatja.

---------------------------------------------------------------------------------

    Egy tiszai fórumban megy a vita ennek a halnak a kilétét illetően. Szerintem egyértelműen amurgéb, jól látható jelekkel (kettős hátúszó, V alakú folt a faroknyélen, hasúszók a mellúszók alatt), többek szerint viszont lápi póc. Örülnénk, ha segítenének eldönteni. Előre is köszönjük! P. Zs.


    A kiemelt bélyegek egyértelművé teszik, hogy a hal amurgéb (Perccottus glenii). Olyan lápi póc nem létezik, amelyiknek két hátúszója lenne.

---------------------------------------------------------------------------------

    Az alábbi képet a vajdasági Kúláról, a Duna-Tisza-csatorna partjáról küldte be egy horgász a Magyar Szó horgászrovata szerkesztőjének, aki a hal hasán látható pontszerű bevérzések okának kiderítése reményében a Magyar Haltani Társasághoz továbbította a felvételt.


    Magyarországon 2008-ban figyeltek fel először erre a betegségre, amely a Szeged közelében lévő Maty-éri-víztározón a törpeharcsák tömeges pusztulását okozta. Azóta már többször és több helyen is felütötte fejét a kór, melynek egyik jellemző tüneteként pontszerű bevérzések keletkeznek a bőrön, az úszókon és a belső szerveken. Okozója az iridovírusok közé tartozó törpeharcsa-ranavírus, amely fertőz ugyan, de kizárólag a törpeharcsák körében, más halfajokra és az emberre nem jelent veszélyt.

---------------------------------------------------------------------------------

    A pontyot, amelyről a fénykép készült, a Nagykunsági-főcsatornából fogtam, a Tiszaburát Abádszalókkal összekötő közút hídjánál. A hal hátúszóján egy különös, fekélyszerű elváltozásra lettem figyelmes. A haltani társaság Mit fogtam? rovatában egy márna száján láttam hasonlót. Ezt is valamilyen vírus okozhatta? Ny. K.


    Baktériumok, vírusok, gombák és állati élősködők egyaránt okozhatnak fekélyszerű elváltozásokat a bőrön, de a kiváltó ok egyszerű ránézés alapján többnyire nem azonosítható. Halegészségügyi szakértőink azonban kinagyítva olyan sejtfonalakat láttak a hátúszó fekélyszerű hólyagjában, amelyek egy Dermocystidium nevű kórokozóra utalnak. A név találó, ugyanis a derma szó bőrt, a ciszta hólyagot jelent. Azt biztosan lehet tudni, hogy a Dermocystidium nembe sorolt lények nem vírusok, de hogy pontosan mik, az még ma is vitatott. A legelfogadottabb nézet szerint különleges élőlények, amelyek átmenetet képeznek a gombák és az állatok között. A nemnek számos faja ismert, de az általuk okozott betegségek szerencsére nem gyakoriak.

---------------------------------------------------------------------------------

    A képen látható halat május 1-jén fogtam Sárospatakon, a Svábszögi-holtágban. Első látásra lápi pócként azonosítottam, ezért fényképezés után gyorsan visszaengedtem. Amikor utánanéztem a szakirodalomban, akkor kezdtem gyanítani, hogy talán amurgéb lehetett. Sajnos a hátúszó nem igazán látszik a képen, de most már, ha fogadni kéne, inkább amurgébre tippelnék. Ha így van, nem kellett volna visszaengednem, de mentségemre legyen mondva, hogy még egyik halfaj egyedét sem láttam élőben. Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel: N. P.


    A hal valóban amurgéb (Perccottus glenii). A két hátúszón kívül ezt bizonyítja, hogy hasúszói a mellúszók alatt helyezkednek el, hogy fejét a szeme körül sötét sávok mintázzák, és hogy a farokúszója előtt egy sötét, hátrafelé nyitott, V alakú folt van. Mivel inváziós faj, amely ráadásul a lápi pócokra különösen veszélyes, visszaengedését az érvényben lévő jogszabály tiltja.

---------------------------------------------------------------------------------

    A Dunakanyarnál fogtuk ezt az apró halacskát, egy kis patakból többet is. Mellettük kövicsík és fürge cselle volt még ott sok. Mi lehet ez, Petényi-márna, cselleivadék? Üdvözlettel: B. A.


    A mindössze másfél-kétcentis ivadékokat fényképezni sem könnyű, azonosításuk pedig elég nagy gyakorlatot igényel, hiszen az adult (felnőtt) példányokra jellemző bélyegek még csak részben mutatkoznak meg rajtuk. Az alsó, bizonyítottan cselleivadékot ábrázoló fotóval összehasonlítva azonban a Dunakanyarban készült fölső képről is megállapítható, hogy a színbeli eltérések ellenére is egy nagyon fiatal fürge csellét (Phoxinus phoxinus) ábrázol.

---------------------------------------------------------------------------------

    Az alábbi halat a Felvidéken, a Duna egyik mellékágában fogtam, a hossza 40 centiméter körül volt. Fotózás után visszaengedtem, de a fajtáját sajnos nem sikerült megállapítanom, ebben kérem a segítségüket. Tisztelettel: C. T.


    A kifejezetten fölső állású száj, a szinte egyenes vonalú hát és a hosszú mellúszó alapján a hal egyértelműen garda (Pelecus cultratus). Ugyanezt erősíti meg, hogy hátúszója nagyon hátul, a farokalatti úszó fölött helyezkedik el, és ez pontyféléink közül egyedül erre a fajra jellemző. A fölvetett kérdéssel kapcsolatban megjegyezzük, hogy habár a köznyelv többnyire azonos értelemben használja a faj és a fajta kifejezést, a szaknyelv csak a fajon belül kitenyésztett, egymástól kevésbé lényeges tulajdonságokban eltérő csoportokat nevezi fajtának.

---------------------------------------------------------------------------------

    A fényképen szereplő hal beazonosításához kérném a segítségüket. A halat három hivatásos halőr is látta, de nem sikerült teljes biztonsággal azonosítani. Legerősebb tippünk az, hogy jászkeszeg. A 40 cm hosszú halat a Kákafoki-Holt-Körösben fogták Szarvasnál, de visszaengedték. Segítségüket előre is köszönjük. J. Zs.


    A halak színe erősen függ a környezetüktől, amelyhez igyekeznek alkalmazkodni. Jó példa erre a képen látható pontyféle, amelynek se a pikkelyire nem mondható rá, hogy ónfehérek, se az alsó úszóira, hogy pirosak. A testforma, a csúcsba nyíló száj és az oldalvonalon sorakozó 57 pikkely alapján azonban ennek ellenére is bizonyos, hogy a hal jászkeszeg (Leuciscus idus). Ezt támasztja alá az alsó úszók szegélyén fölfedezhető enyhe vörhenyes árnyalat is. Visszaengedése jó döntés volt, hiszen a jászkeszegre vonatkozó tilalmi időszak május 31-ig tart.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Társaság! Érdeklődni szeretnék, hogy a csatolmányban szereplő 2 csuka ugyanaz-e, vagy csak hasonlóak. Az egyiket én fogtam, de mérés nélkül sietve visszaengedtem, a másikat két nappal később egy sporttárs fogta. Az utóbbi 7,20 kg volt, ami tórekordnak számít. Válaszukat előre is köszönöm. Cs. Cs.


    A halak mintázata meglehetősen stabil bélyeg, éveken át alig változik. A bal és jobb oldaluk azonban nem egyforma, csak hasonló, köztük jelentős különbségek is lehetnek. Mivel az egyik halnak a bal, a másiknak a jobb oldaláról készült a fénykép, biztos válasz nem adható a kérdésére, de az eltérések alapján valószínűbbnek tűnik, hogy nem ugyanarról a példányról készült a két felvétel.

---------------------------------------------------------------------------------

    Egy kérdéssel fordulnék önökhöz, hátha tudnának segíteni. Mi történhetett ezekkel a kősüllőkkel, mi okozhatta a sérüléseiket? Valami betegség, esetleg kormorán? Süllőzés közben akadtak horogra a Nagykunsági-főcsatornán. Többet is fogtam, de mindegyikük oldalán gyógyulóban lévő seb volt. Válaszukat előre is köszönöm. Cs. F.


    Halegészségügyi szakértőnk szerint az ilyen sebek nem fertőzés, hanem valamilyen mechanikai behatás következtében alakulnak ki. Azt azonban, hogy konkrétan mi okozta, még friss sérüléseknél sem könnyű eldönteni, a gyógyulóban lévő sebeknél pedig szinte lehetetlen. Mivel egy helyen több sebesült példány is előkerült, arra lehet gyanakodni, hogy gereblyéző orvhorgászok sértették meg a pár hónapja még csapatokban telelő kősüllőket, de ez csak feltételezés.

---------------------------------------------------------------------------------

    Több alkalommal találkoztam már azzal a halfajjal, melynek pontos meghatározása reményében most Önökhöz fordulok. A képen felül egy vörösszárnyú keszeg van, de az alatta lévőt nem ismerem. A halat a Holt-Sebes-Körösben fogtam, de visszaengedtem. Segítségüket előre is köszönöm. D. B.


    A hal szája csúcsba nyíló, szeglete nem éri el a szem vonalát. Pikkelyei aprók, számuk az oldalvonalon 57. Az alsó úszók és valamelyest a farokúszó színe is vöröses. Ezek alapján dönthető el, hogy a hal jászkeszeg (Leuciscus idus).

---------------------------------------------------------------------------------

    A Tisza Bodrog-torkolat feletti szakaszán, Balsánál fogtam ezt a karikakeszeget (felső kép), melynek igen érdekes, szokatlan a formája. Lehetséges, hogy a sok ikrától ilyen duzzadt a hasa? Ny. K.


    Nem zárható ki ez a lehetőség sem, de sajnos valószínűbbnek tűnik, hogy a hal hasa a benne élősködő ligula (Ligula intestinalis) nevű galandféreg köztes állapotú lárvájától ilyen duzzadt. Az ikratömeg ugyanis többnyire szimmetrikusan növeli meg a has térfogatát, míg a ligulától elsősorban a has elülső része lesz nagyobb. A ligulák lapos testű, plecocercoidnak nevezett lárvái a nagyobb halakban akár 1 méternél hosszabbra és 1 centiméternél szélesebbre is megnőhetnek. Az alsó kép egy liguláktól erősen fertőzött, felnyitott hasüregű dévérkeszeget mutat be.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Az alábbi, Szlovákiából származó képen látható hal azonosításával bajban vagyunk. Főleg a méretét, arányait illetően. Esetleg torzított is lehet a kép... Tudnának segíteni ebben? Sz. Cs.


    A témában jártas kollégáink véleménye szerint nincs szükség a kép torzítására ahhoz, hogy így kikerekedjen egy pisztráng. Ehhez csupán az kell, hogy táplálékban rendkívül gazdag legyen az élőhelye. Ilyen viszonyok között a fejhez mérten brutálisan képes megnövekedni a test. A válaszunk tehát az, hogy a képen egy rendkívül jól táplált tavi pisztráng (Salmo trutta m. lacustris) látható. A tavi pisztráng a sebes pisztráng állóvizekben honos alakja, amelyet Szlovákiában gyakran telepítenek a hideg vizű tavakba. Jellemzője a magasabb hát, továbbá hogy kizárólag fekete pettyek találhatók rajta, pirosak nem.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! 2017. április 23-án délelőtt egy békéscsabai csónakázótóból sikerült kifogni ezt a halat. Sajnos nem tudjuk eldönteni mi lehet, ebben szeretnénk a segítségüket kérni. Válaszukat előre is köszönjük. B. Gy.


    Többnyire a hímekre jellemző, hogy szaporodás idején nászruhát öltve megváltozik a külsejük, de kisebb mértékben az ivarérett nőstények külleme is módosul ívás előtt. Ami a felső fényképen látható halon furcsa, az egyrészt a mérete, másrészt a hosszához képest szokatlanul nagy testmagassága (régebben szélességnek mondtuk, ezt őrzi a széles kárász és a széles durbincs neve). A nagyobb testmagasság azonban nem a hát kiemelkedéséből adódik, hiszen az kevéssé ívelt, hanem az ikrával telt has kidomborodása okozza. Emellett persze az is igaz, hogy az idősebb példányok mindig magasabbak, mint a fiatalok, és ez a példány a méretéből következtetve már nem fiatal. A hal ugyanis egy nagyra nőtt, ikrától duzzadó hasú küsz (Alburnus alburnus). Az alsó kép azt próbálja több-kevesebb sikerrel bemutatni, hogy milyen lehetett a hal alakja a múlt év őszén. Ilyen állapotban kifogva valószínűleg nem jelentett volna gondot az azonosítása.

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a halat április 17-én fogtam a Taktaközi-főcsatornán, de még most sem tudom eldönteni, hogy valójában mi. Lápi pócra gyanakszom, de ebben nem vagyok biztos. Tudnának segíteni? Válaszukat előre is köszönöm. K. Á.


    A hal testalkat, színezet és élőhelyi igények tekintetében is nagyon hasonlít a lápi póchoz, de sajnos nem az, hanem amurgéb (Perccottus glenii). Legfontosabb jellegzetessége, hogy a lápi póccal ellentétben nem egy, hanem két hátúszója van. Emellett az orra kissé hegyesebb, a farokúszója előtt rendszerint egy fekete, fekvő V-re emlékeztető folt látható, a fejét pedig a szeme környékén sötét csíkok díszítik. Számos esetben tapasztaltuk már az eddigiek során, hogy ahol megjelenik ez az Amur folyó vidékéről származó invazív faj, a fokozottan védett lápi póc állománya megfogyatkozik, esetleg el is tűnik. Érvényes jogszabályaink tiltják az invazív fajok kifogott példányainak visszaengedését.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani társaság! A képen látható halat a Hortobágy folyó nádudvari szakaszán fogtam április 8-án. Hálás lennék, ha megmondanák, hogy milyen fajról van szó. Tisztelettel: K. P.


    A hal alakja megtévesztő, mert ikrától duzzadó hasa miatt sokkal vaskosabb, mint ami a fajra általában jellemző. A hát íve azonban a hátúszó kezdetéig domború, mögötte viszont homorúvá válik, ami egyenes tartású farok mellett még jobban látszana. Ezek szerint, továbbá az oldalvonalat kísérő kettős pontsor, valamint a határozott fekete pettyek nélküli hát- és farokúszó alapján megállapítható, hogy a hal halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi, korábban Gobio albipinnatus).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Egy közösségi oldalon nem tudjuk eldönteni, hogy jászok vagy koncérok láthatók a képen. Az oldalvonalon 60 pikkelyt számoltam, ezért szerintem jász. Várjuk válaszukat, a tét 10 doboz sör. Tisztelettel: Cs. Sz.


    A pikkelyek száma stabil bélyeg, bízni lehet benne. De mivel két koncérfajunk van, mindkettőt számba vesszük. Ennek a halnak legalább tíz-tizenkettővel több pikkelye van az oldalvonalán, mint amennyi a leánykoncérnál előfordulhat. A jászkeszegnek és gyöngyös koncérnak ugyan hasonló a pikkelyszáma, de az utóbbi teste vaskos, háta alacsony, szája alsó állású, tehát szintén kizárható. A hal tehát jászkeszeg (Leuciscus idus).

---------------------------------------------------------------------------------

    A minap fogtam ezt a halat a Római-parton, jászkeszegnek vélem. De még sosem fogtam jászt, így nem vagyok benne biztos. Tudnának segíteni a meghatározásában? Köszönettel: T. M.


    A jászkeszeg szája kicsi, a pikkelyi apróbbak (számuk az oldalvonalon 55-60), a farokalatti úszója pedig homorú szegélyű. Ennek a halnak a szája viszonylag nagy (állkapocsszeglete eléri a szem elejének a vonalát), az oldalvonalán csupán 45 pikkely számolható, farokalatti úszójának a szegélye pedig kifejezetten domború. Ezek alapján tehát jászkeszeg helyett egy domolykót (Squalius cephalus, korábban Leuciscus cephalus) sikerült fognia.

---------------------------------------------------------------------------------

    A vizeinkben hajdan gyakori (barna) törpeharcsát évtizedeken át kiirthatatlannak gondoltuk, de amint megjelent rokona, a fekete törpeharcsa, pár év alatt szinte eltűnt. Ma már az összes törpés vízen csak ez utóbbi fajjal lehet találkozni, jómagam bő 10 éve nem láttam egyetlen darabot sem a "régi" törpéből. Legalábbis a múlt év őszéig, amikor 4 példányt sikerült fognom az Öreg-Túr sonkádi szakaszán. A testoldal halvány, de azért látható felhőzöttsége, a farokúszó sugarainak és hártyájának nagyjából azonos színe, továbbá a farokúszó előtti világosabb harántsáv hiánya miatt semmiképpen se mondanám fekete törpeharcsáknak a képen beküldött példányt, de szívesen olvasnám erről az önök véleményét is. Üdvözlettel: P. Zs.


    A felsorolt jellegzetességeken túl a has fehéres színe, valamint a mellúszó elején lévő csonttüske erős fogazottsága is azt igazolja, hogy a hal "eredeti" törpeharcsa (Ameiurus nebulosus), amelyet manapság már inkább barna törpeharcsának nevezünk, mert a rövidebb név a gyakoribb fajra szállt át. A fénykép beküldését külön köszönjük, mert bennünket is érdekel, hogy az országban merre élnek még barna törpeharcsák. Arra biztatunk ezért mindenkit, hogy ha ilyen kinézetű halat fog, fotózza le, majd a fogás helyét és időpontját is jelezve küldje be a képet, hogy az adatok alapján egy friss elterjedési térképet készíthessünk.

---------------------------------------------------------------------------------

    A Marcalból fogtam ezt a halat, amelyről annyit megállapítottam, hogy géb, de nem tudom, melyik faj. Ebben kérem a segítségüket. Üdvözlettel: N. A.


    Megállapításával egyetértünk, mert bár a képen nem látszik, hogy a hasúszók tapadókoronggá nőttek össze (ez a valódi gébek legfőbb jellemzője), a két hátúszó, melyek közül a második feltűnően hosszú, valamint az ennek szinte tükörképét adó farokalatti úszó egyértelművé teszi, hogy a hal a gébek közé tartozik. Hazai gébfajaink közül csupán egyre jellemző, hogy az első hátúszóját egy sötét folt díszíti, ennek alapján egyértelmű, hogy a képen egy kerekfejű vagy más néven feketeszájú géb (Neogobius melanostomus) látható. Ezt a Duna irányából terjedő gébfajt 2008-ban észleltük először a Marcal torkolati részén, de gyorsan elterjedt a följebb eső szakaszokon is.

---------------------------------------------------------------------------------

    Az alábbi halat 2016. augusztusában fotóztam a Nyékládházi bányatavak egyikében. Társaival együtt mozgott egy stég mellett, a parti sekély, kb. 50 centis vízben, így sikerült lencsevégre kapni. Érdekelne, hogy milyen halfaj. Esetleg tarka gébről lenne szó? Előre is köszönettel: B. F.


    Nem könnyű jó felvételt készíteni a víz alatt mozgó halakról, különösen akkor, ha ilyen "terepruhát" viselnek, amely szinte beleolvad a környezetbe. Habár az orr, a száj és az azonosításban fontos szerepet játszó úszók részletei nem látszanak a halon, a mintázata és az alakja annyira jellegzetes, hogy ezek alapján is kijelenthető: helyes volt a feltételezés, a hal egyértelműen tarka géb (Proterorhinus semilunaris, korábban P. marmoratus).

---------------------------------------------------------------------------------

    A képen látható halat a szerbiai Leskovac környékén, a Dél-Morava mentén levő kavicsbányák egyikében fogtam, a fotózás után visszaengedtem. A közösségi oldalakon ádáz vita alakult ki akörül, milyen halról van szó. Nekem úgy fest, hogy bodorkából és dévérből is van benne. A választ előre köszönöm. A. M.


    Csúcsba nyíló szája, narancsos szeme és az oldalvonalon lévő pikkelyek száma alapján akár bodorkának is vélhetnénk a halat. A hasúszóknál lényegesen hátrébb kezdődő hátúszó, a mérethez viszonyítva magas hát, a hát felé haladva jelentősen csökkenő pikkelyméret, valamint a nagyításban erősen homorú szegélyűnek látszó farokalatti úszó azonban kizárja, hogy tiszta bodorka legyen. Ez utóbbi bélyegek és a farokúszó alsó lebenyének a fejlettebb volta alapján egyetértünk azzal a feltételezéssel, hogy halunk a jelzett két faj hibridje, vagyis egy bodorkadévér (Rutilus rutilus x Abramis brama).

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a 42 cm hosszú és 1,7 kg tömegű halat február 26-án, a balatonfenyvesi móló végénél fogtam a Balatonból egy kishallal. Domolykóra tippeltem, de a szürke has- és farokalatti úszó miatt elbizonytalanodtam. Meg szeretném kérni, hogy segítsenek azonosítani. Előre is köszönöm, F. Cs.


    A szín, beleértve az úszók színét is, többnyire jellemző az adott fajra, de a környezet és a hormonok hatására gyakran eltér a megszokottól. Attól tehát, hogy az alsó úszói nem vörösek, még akár domolykó is lehetett volna, és erre utal az is, hogy kishalra kapott rá. Ennek ellenére a hal mégsem lehet domolykó, mert annak oldalán maximum 46 pikkely lehet, ennél pedig 57 számolható. A pikkelyek száma sokkal stabilabb bélyeg, bízni lehet benne. A hal szája nem látható a képen, ebből következően kicsi lehet, szeglete nem éri el a szem elejének vonalát, és a farokalatti úszójának a szegélye sem domború, ahogyan a domolykónál megszokott. A domolykóénál magasabb hát, a kis száj és az oldalvonal pikkelyszáma alapján a hal jászkeszeg (Leuciscus idus). Annak ellenére, hogy az úszói nem piroslanak. Ebből viszont arra lehet következtetni, hogy nem a Balaton tiszta vizében nőtt fel, hanem a környék valamelyik befolyóján érkezhetett ide. A jászkeszeg ritkaság a Balatonban, tudomásunk szerint eddig csak a tó nyugati medencéjéből került elő. A fogás jó példa arra, hogy a békéshalak nagyobb példányai is elkapják az apró halat, ha módjuk van rá.

---------------------------------------------------------------------------------

    2016. augusztus 3-án találtam ezt a szép színű gébet. Éppen egy sikló próbálta elfogyasztani, amikor megzavartam. Szeretném megtudni az önök véleményét, hogy pontosan melyik fajról van szó. A helyszín: TASS VI-os víz és a Nagy-Duna határa. Tisztelettel: Z. Z.


    Nem könnyű felismerni az ívás idején sötét nászruhát öltő gébeket, mert az ivari hormonok magasabb koncentrációja következtében fokozottan termelődő melanin feketesége elfedi rajtuk a többi színt, eltakarva ezáltal a jellemző mintázatukat. Ilyenkor főként az alakjukra kell figyelni, ezért külön köszönjük a kitűnő felvételt, amelyen minden lényeges részlet jól látható. A rövid, lekerekített orr, a csúcsba nyíló száj és viszonylag kevéssé elvékonyodó faroknyél alapján ez a hal egy nászruhás kerekfejű vagy másként feketeszájú géb (Neogobius melanostomus).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Az egyik Facebook-csoportban nagy vitát kevert a beküldött kép a hal fajtájáról. Szeretném az önök véleményét kikérni a fényképről. Üdvözlettel: N. J. Zs.


    A hal feje és testalkata pontyszerű, az oldalvonalán lévő pikkelyek száma is éppen eléri a pontyra jellemző minimumot (32). A csökevényesnek látszó bajuszszál alapján azonban az is elképzelhető, hogy a képen a ponty ezüstkárásszal alkotott hibridje látható. Ám ennek eldöntéséhez alaposabb vizsgálatra lenne szükség.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt MHTT! 2017 februárjában fogtam ezt a halat, és többen azon vitatkozunk, hogy melyik fajhoz is tartozhat. Én leánykoncérra tippelek, mások jászra. Szeretném segítségüket kérni a beazonosításhoz. Válaszukat előre is köszönöm. Sch. A. B.


    A jászkeszeg pikkelyei viszonylag kicsik, 55-60 sorakozik belőlük az oldalvonalán, szemben a leánykoncérra jellemző 44-49 pikkellyel. Mivel a képen látható hal oldalvonalán csak 45 pikkely számolható, jászkeszeg nem lehet. Fogadás esetén megnyerte volna a tétet, mert a hal valóban leánykoncér (Rutilus virgo).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tavaly, 2016 májusában találtam ezt az óriás halat a Duna budapesti szakaszán, a Kopaszi-gátnál. Egy napja legalább döglött lehetett, nem jöttem rá, hogy mi lehet. Talán balin? G. B.


    Formája, apró pikkelyei és erősen beöblösödő farokalatti úszója miatt kissé hasonlít a balinhoz, de a viszonylag kis száj és az alul ülő szem elárulja, hogy a tetem egy busáé. A mellén és a hasán teljesen végighúzódó él a fehér busa jellemzője (Hypophthalmichthys molitrix), de vizeinkben nagyon elterjedtek a fehér busa pettyes busával alkotott hibridjei is. Hogy hibrid-e a hal, azt a kopoltyúívein lévő szűrőkészülék alapján lehetne eldönteni.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Még 2015. július 3-án, balinpergetés közben fogtam ezt a halat a Kvassay zsilip alatt, az RSD-n. Mivel többen vitázunk róla, hogy mi lehet, gondoltam, beküldöm. Mi dunai galócára tippelünk, de sokan pisztrángnak látják, így szakemberekhez fordulok. Sötét este a cimborámnak is jött még egy hasonló. Segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: K. B.


    A fényviszonyokból következtetve a felső kép lehetett az esti fogás, a középső pedig a nappali. A könnyebb összehasonlítás érdekében betettük alájuk harmadiknak egy fiatal galóca korábban beküldött képét is. Szemügyre véve a Ráckevei-Soroksári-Dunán fogott halak orrhosszát és fejhosszát egyértelmű, hogy nem galócák, hanem pisztrángok, hiszen sokkal zömökebb a fejük, és valamelyest a testük is. Viszont a két pisztráng szája is elég nagy, ezért úgy véljük, hogy piros pettyek nélküli sebes pisztrángok (Salmo trutta fario) lehetnek.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Az egyik dél-dunántúli horgásztóból fogtam ezt a különös halat. Érdekelne, hogy mi a véleményük róla. Üdvözlettel: Sz. Cs.


    Ha eltekintenénk e nem mindennapi hal túlméretezett úszóitól, egy szép, szabályos ezüstkárászt (Carassius gibelio) látnánk. Rendellenessége egy mutációnak, vagyis az örökítőanyagában hirtelen bekövetkező változásnak a következménye. A természetben általában eltűnnek az ilyen tulajdonságok, mert vad típusos példánnyal történő szaporodáskor többnyire az utóbbiak domináns génjeinek a hatása érvényesül. Díszhaltenyészetekben azonban az egymással szaporított mutáns példányok utódai tovább viszik a tulajdonságot. A fátyolfarkú díszhalakat is ehhez hasonló módon hozták létre a tenyésztők.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Egy nádassal benőtt kis tóban találtam a napokban ezt a kb. tízcentis valamit. A jég alól szedtem ki a vajdasági Apatin környékén, kb. 2 kilométere a Dunától. Meg tudnák mondani, hogy mi lehet? Köszönettel B. B. J.


    Szakembereink kollektív bölcsességére támaszkodva először azt kellett eldöntenünk, hogy egyáltalán halmaradvány-e az, amit a képen látunk. A testhez mérten nagy fej miatt szóba jöhetett a Kessler-géb, de annak laposabb a feje és nagyobbak a szemei. Az apró szemek miatt gondolhattunk volna valamelyik bajszait már elvesztett harcsafélére, de azok feje is laposabb, így hát áttértünk az ebihalakra, habár azok őszre már rendszerint négylábú, farok nélküli békává alakulnak. Igen ám, de a barna ásóbéka lárvái gyakran ebihalként telelnek át az olyan vizek iszapjában, amelyekben viszonylagos biztonságban érezhetik magukat, mert kevés a ragadozó. Végül is arra jutottunk, hogy ez a "valami" a barna ásóbéka (Pelobates fuscus) porontyának kissé már oszlásnak indult, esetleg valamilyen dögevő által már kissé lerágott teteme lehet.

---------------------------------------------------------------------------------

    A két képen látható csukák közül az egyiket október 13-an fogta egy ismerősöm a Közép-Tiszán. A másikat december 23-án fogták az előző fogás helyszínéhez nagyon közel. Mindkét példány felső állkapcsa lényegesen rövidebb a szokásosnál. Ugyanakkor az úszóik mintázata eltérő. Vajon ugyanaz a példány látható mindkét képen? Az úszók mintázata változhat az év különböző szakaszaiban? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: T. Sz.


    Csukákat ilyen szempontból nem vizsgáltunk, de más halfajoknál úgy tapasztaltuk, hogy a mintázat olyan egyedi jellegzetesség, amely legalábbis több éven át megmarad. Kizártnak tartjuk, hogy pár hónap alatt ilyen mértékű változás következzen be, így szerintünk a két példány nem azonos. Az viszont, hogy egy adott folyószakaszról több ilyen csuka is előkerül, örökletes tulajdonságra vall. Érdemes lenne a továbbiakban is figyelni a jelenségre.

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a kis halat a neten "fogtam". Nagyon megtetszett, és tippem is van rá, hogy mit ábrázol. Szerintem most ez az év hala, de kíváncsi lennék az önök véleményére is. Üdvözlettel: V. J.


    A kisplasztika nekünk is nagyon tetszik. Lestyán Goda János szobrászművész alkotása a lényeget ragadja meg, a részleteket fantáziánkra bízza. A jellegzetesen zömök, legömbölyített forma, a magas faroknyél és a húsos úszók így is egyértelműen jelzik, hogy a hal compó. Az összhatást csak fokozza a bronz óaranyba hajló színe, amely ugyancsak az idei év halát idézi.

---------------------------------------------------------------------------------

    A Zagyva középső szakasza mentén járva találtam ezt haltetemet. Gondolom, vidra fogta és hagyta a parton, sajnos elég hiányos állapotban. A vízparton semmi kétség nem volt bennem, hogy domolykót látok, de egy baráti beszélgetés közben elbizonytalanodtam, ugyanis a vélemények megoszlottak a domolykó és az amur között. Önök szerint melyik fajhoz tartozik? Köszönettel: G. B.


    Dr. Csont nem tagja a társaságunknak, így biztosat mondani nem tudunk. (Ámbár ő is csak alapos vizsgálat után állapítja meg az áldozat kilétét). Sajnos egyetlen olyan határozóbélyeg sem látszik tisztán a felvételen, amely eldöntené a kérdést. A képet kinagyítva azonban a hal szája inkább csúcsba nyílónak tűnik, mintsem félig alsó állásúnak, és az ajkai sem olyan húsosak, mint amilyen az amuré szokott lenni. Ezek alapján inkább a domolykót tartjuk valószínűnek. Ha a hal fejéről és szájáról egy nagyobb felbontású kép is készült volna, akkor nem kellene bizonytalankodnunk.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Az egynyaras dévérkeszegeim között találtam egy különös, sárga hátú példányt, amely felülnézetben különösképpen kiválik a többiek közül. Szeretném a véleményüket kérni róla. Üdvözlettel: B. P.


    Ez a jelenség a részleges xantorizmus. Lényege ugyanaz, mint amit az aranyszínű domolykóval kapcsolatban elmondtunk, de ilyen esetekben a sárga színű xantofill fokozott termelődése a testnek csak bizonyos részeire terjed ki. Más fajoknál sem gyakori, de a dévérkeszegek között most találkozunk vele először. Nem előnyös tulajdonság, mert átlátszó vízben a ragadozók könnyebben észreveszik a világos hátú halat, és nagyobb eséllyel válik prédává. Ennek következtében a természetes vizekben általában nem szaporodnak el az ilyen példányok.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Már hetek óta azon töprengünk, hogy mi lehet ez a hal, amelyet számos küsszel együtt, emelőhálóval fogtunk ki a Tisza egyik holtágából. A válaszra azonban sehogy sem tudunk rájönni. Esetleg amur lenne? Hatalmas segítség lenne, ha megoldanák a problémánkat. Válaszukat előre is köszönjük. F. A. M.


    A hal oldalvonala a faroktájékon nem jól látszik, de kb. 44-45 pikkely sorakozik rajta. Ez ráillik az amurra, ugyanígy a hát- és a farokalatti úszó sugárszáma is, de a hal mégsem amur. Nem csupán azért, mert a szája inkább csúcsba nyíló, mint félig alsó állású, hanem főként azért, mert hátúszója a hasúszóknál kissé hátrébb kezdődik, vagyis éppen fordítva, mint az amur esetében. A felsorolt jellegzetességek alapján a hal egy domolykó (Squalius cephalus, korábban Leuciscus cephalus), mégpedig a fajnak az aranyszínű, úgynevezett xantorisztikus változata. A xantorizmus egy olyan genetikai rendellenesség, amelyben a halbőr pigmentsejtjei fokozott mennyiségben szintetizálják a xantofill nevű sárga festékanyagot.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság. A képen szereplő halat a Duna újpesti szakaszán fogtam. Először gébre gondoltam, utána német bucóra. Előre is köszönöm fáradozásukat a hal meghatározásában. A halat természetesen visszaengedtem. Üdvözlettel: B. D.


    A második tippel egyetértünk, mert bár a takarás miatt épp nem látni, hogy a hal első hátúszójában tíznél kevesebb sugár van, a nagyon nyúlánk termet, a sötét ferde sávokkal díszített barnás testoldal és a nagyon vékony farokrész elárulja, hogy német bucó (Zingel streber) akadt a horogra. Elengedésével egy fokozottan védett természeti értékünk nyerte vissza a szabadságát.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! A képen látható halat a Dunából fogtam. Szerintem vagy egy fiatal márna, vagy valamilyen küllő lehet, de szeretném megtudni, hogy pontosan milyen halfajról van szó. A választ előre is köszönöm. R. Z.


    A küllőknek és márnáknak nemcsak az alakja, hanem a szája is nagyon hasonló, de amíg a márnák barnás-szürkés színűek, a küllők kékes-zöldes árnyalatúak. További eltérés köztük, hogy az utóbbiak oldalán viszonylag nagy, sötétebb foltok sorakoznak. Ezekből már nyilvánvaló, hogy halunk egy küllő. A kép ugyan életlen, de így is kivehető rajta, hogy a farokúszót nem sötét pettyek, hanem csupán rövid, sötét vonalkák mintázzák. Ebből és és a hal aránylag vaskos formájából arra lehet következtetni, hogy az egy halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi, korábban Gobio albipinnatus).

---------------------------------------------------------------------------------

    Ez a 60 centiméter hosszú és 1,55 kg-os tokféle 2016. november 5-én reggel a Duna bácsújlaki (Bačko Novo Selo) szakaszán akadt a vajdasági halászok hálójába. Az életben tartott hal a fényképek elkészítését követően visszakerült a folyóba. A fotón bemutatott halat - a biológus barátommal egyetértésben - vágótokként azonosítottuk, de köszönettel vennénk, ha a Magyar Haltani Társaság szakemberei is véleményt mondanának róla. Üdvözlettel: B. M.


    A tompán lekerekített orr, a nyerges, azaz középen kissé bemélyedő felső ajak, a megszakított alsó ajak, valamint a sima és rövid bajuszszálak olyan bélyegek, amelyek leginkább a vágótokot jellemzik a Dunában élő tokfélék közül, ezért először mi is erre a fajra gondoltunk. Alaposabban szemügyre véve azonban olyan sajátosságokra is felfigyeltünk, amelyek ezt kétségessé tették: 1./ Az oldalvértek száma a vágótoknál 30 és 50 között lehet, itt viszont 51-et számoltunk (a kecsgénél 57-71). 2./ A vágótok bajuszszálainak a töve közelebb esik az orr csúcsához, mint a szájhoz, a fogott példánynál viszont mindkettőtől azonos távolságban van. 3./ A vágótok bajuszszálainak a vége nem közelíti meg a szájat, itt viszont majdnem eléri. 4./ A fogott példány orra lekerekített ugyan, de kicsit hosszabb, mint ahogy a vágótoknál szokásos, inkább a kecsege tompa orrú változatához hasonlít. A faji hovatartozást teljes biztonsággal csak genetikai vizsgálattal lehetett volna eldönteni, de az elmondottak és a Berg könyvéből vett ábra alapján az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy halunk a vágótok (Acipenser gueldenstaedtii) és a kecsege (Acipenser ruthenus) hibridje, amely a szakirodalom szerint nem ritkaság. Napjainkban pedig, amikor vágótok már alig van a Dunában, könnyen megtörténhet, hogy nem találva párt, a kecsegével ívik össze. A kérdéses halpéldány feltehetőleg egy ilyen kereszteződés eredménye.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Ezt a halat (szerintem valami sügérféle) Budapesten, az Újhegyi-horgásztónál sikerült fognom. Érdeklődnék, hogy pontosan milyen halfajról lehet szó. A választ előre is köszönöm. R. Z.


    Fényképezéskor ügyelni kell rá, hogy a halnak lehetőleg egyetlen részletét se takarjuk el. Szerencsére a hátúszón így is látható egy olyan jellegzetesség, amilyen a hazai sügérfélék egyetlen másik faján sincs. Mi ez a bélyeg, és melyik fajra jellemző? A válaszokat a Facebook-oldalunkra várjuk, de elrejtve, hogy ne rontsuk el mások játékát. Segítséget jelent, hogy az interneten elérhető Magyarország halfaunája című könyvben valamennyi sügérféle halunk képe és leírása megtalálható.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Legyenek szívesek meghatározni a képen szereplő halat, melyet a Duna fővárosi szakaszán fogtam. Elsőre nekem jásznak tűnt, de a pikkelyek alapján koncérnak. Köszönöm válaszukat. H. Zs.


    Az említett két faj elkülönítésében az oldalvonal pikkelyeinek a száma biztos bélyeg. A képen jól kivehető, hogy 47 pikkely sorakozik az oldalvonalon. A jászkeszegnél ez 55 és 60 közé esne, tehát a hal leánykoncér (Rutilus virgo, korábban R. pigus virgo), amelyet alsó állású szája a bodorkától is megkülönböztet.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! A segítségüket szeretném kérni a két küllőfaj azonosításában, melyeket a fővárosi Dunán, ugyanazon a helyen fogtam. Az elsőt fenékjáró küllőnek gondolom. Köszönettel: B. Z.


    Eltérő színe ellenére is egyazon fajba tartozik a két küllőpéldány. Ám egyik se fenékjáró küllő (újabb nevén dunai küllő), ugyanis annak a hát- és a farokúszója erősen pettyezett, míg ezeknél mindkettőt csupán vékony, halvány vonalkák díszítik. Jellegzetes bélyeg viszont rajtuk a kettős pontsorral szegett oldalvonal, amely a halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi, régebbi nevén Gobio albipinnatus) jellemzője, legalábbis a test közepe táján.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Nemrég egy lehalászáson vettem részt, ahol egy ilyen ezüstkárász került a kezembe (felső kép). Meg tudnák mondani, hogy mitől van eltorzulva a hal orra és a szájnyílása? Üdvözlettel: V. Gy.


    Egy fiatalkori sérülés következménye is lehetne a torzulás, de mivel hegesedés nem látszik a hal orrán, inkább valamilyen teratogén ártalom, vagyis az ivarsejteket, illetve a fejlődő embriót érő káros hatás állhat a jelenség hátterében (pl. valamilyen vegyszer vagy sugárzás). Olykor ennél súlyosabb esetek is előfordulnak. Az alsó, 2010-ben beküldött fotón például egy olyan ezüstkárász látható, amelynek egyáltalán nincs szája, táplálékát csak a megnagyobbodott kopoltyúrésén át tudta fölvenni.

---------------------------------------------------------------------------------

    Mint érdekességet küldöm ezt a fotót. Egy kis csatornán pergetve, egy hét alatt két, majdnem teljesen színtelen, mondhatni, hogy "fekete-fehér" sügért sikerült fognom. Gondolom, valami genetikai baki lehet a dolog mögött. Talán többen is lehetnek, kíváncsian várom, hogy lesz-e még hasonló fogásom. Üdvözlettel: P. P.


    A felső hal az alsóhoz képest valóban szinte fekete-fehér. Úszóin nyoma sincs a piros színnek, és az oldala sem zöldes árnyalatú. Nem zárható ki, hogy a háttérben "genetikai baki" húzódik meg, de nem valószínű, mert a piros és a zöld szín más-más mechanizmus révén alakul ki. Előbbit egy piros festékanyag, az eritrofill okozza, amely a bőr pigmentsejtjeiben képződik, a zöld színt azonban a bőr rétegzettsége, pontosabban az egyik felszín alatt húzódó réteg határáról visszaverődő fénysugarak interferenciája idézi elő. (Hasonlóan ahhoz, ahogy a vízfelszínen szétterülő olajfolt - a réteg vastagságától függően - szivárványszíneket hoz létre.) Genetikai ok esetén tehát egyszerre két olyan "bakinak" kellett volna bekövetkeznie, amely hatást gyakorol a hal színére, és ennek viszonylag kicsi a valószínűsége. Ugyanakkor azonban az is ismert, hogy a halak színe erősen függ a környezetüktől. A sötét vizekben élő halak általában kevéssé színesek, de ha tiszta, átlátszó közegbe kerülnek, ők is kiszínesednek. Hogy itt ez utóbbiról van-e szó, azt a hal akváriumi megfigyelésével lehetne eldönteni.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Kérem segítsenek azonosítani a képen látható halat, amelyet 2016. 10. 17-én fogtam a Duna fővárosi szakaszán. Halványfoltú küllő lenne? Köszönettel: D. L.


    A Duna budapesti szakaszán csupán két küllőfaj él. Egyikük a korábban fenékjáró küllőnek tartott dunai küllő (Gobio obtusirostris), amelynek a hát- és farokúszója erősen pettyezett. Jóval gyakoribb nála a csupán rövid, sötét vonalkákkal díszített hát- és farokúszójú halványfoltú küllő. A képen a farokúszó sötétben van, de a hátúszón kivehető, hogy csupán vékony vonalkák tarkítják. Jó volt tehát a tipp: a védett halványfoltú küllő (mai nevén Romanogobio vladykovi) akadt horogra, amely a most zajló "év hala" versenynek is az egyik jelöltje.

---------------------------------------------------------------------------------

    Október 1-jén gilisztacsalival fogtam a Dunán ezt az általam bucónak vélt halat, de a bucófajok képeit nézve egyikre sem hasonlít. A faj számomra teljesen ismeretlen, segítségüket kérném a meghatározásában. Tisztelettel: Sz. R.


    Hátúszója felépítéséből következően a hal nyilvánvalóan sügérféle, de amíg a sügér, valamint a süllő- és bucófajok hátúszójában a tüskés és a lágy úszósugarak két önálló részre különülnek, itt egységes úszót alkotnak, hézag nélkül. Az ilyen hátúszó a durbincsok jellemzője, a sötét, hosszanti csíkok pedig azt is eldöntik, hogy halunk a példányonként 50 ezer forint természetvédelmi értékkel védett selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Kérem, segítsenek azonosítani ezt a dunai halat, amelyből egyre több kerül elő az utóbbi időben. Leánykoncér lenne? R. F.


    Helyesbítjük korábbi válaszunkat, amelyben az oldalvonal pikkelyszáma és a csúcsba nyílónak vélt száj alapján jászkeszegként azonosítottuk a képen látható halat. Facebook-oldalunk látogatói azonban felhívták a figyelmünket arra, hogy a hasúszó gyakorlatilag egy vonalban kezdődik a hátúszóval, és nem előrébb, tehát a hal csak paduc (Chondrostoma nasus) lehet. Köszönjük az észrevételeket.

---------------------------------------------------------------------------------

    Az Újpesti-öbölben pergetett halam fajának pontos meghatározásában szeretném a segítségüket kérni. Mivel egy csuka mellett ő a második dunai pergetett halam, így nem sok jártasságom van a pontos fajmeghatározásban. Ami szerintem lehetséges: balin, domolykó. Segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: M. Á.


    A jelzett két fajt legkönnyebben a farokalatti úszó alapján lehet elkülöníteni. A domolykó farokalatti úszója rövid és domború szegélyű, a baliné hosszú és erősen homorú. Ebből következően a fogott hal egy fiatal balin (Leuciscus aspius, korábban Aspius aspius).

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a halat is a Tiszán, a 199-es folyamkilométer környékén fogtam, de bizonytalan vagyok benne, hogy melyik fajhoz tartozik. Talán egy domolykó lenne? Kérném a segítségüket. B. A.


    A "fehérhalak" azonosításában sokat segít, ha megfigyeljük a száj állását és méretét, az oldalvonalon lévő pikkelyek számát, valamint a farokalatti úszó hosszát és szegélyének az ívét. Ennek a példánynak az oldalvonalán 57 pikkely számolható, a szája csúcsba nyíló és kicsi, a farokalatti úszója rövid és homorú. Ezek alapján a hal csak jászkeszeg (Leuciscus idus) lehet.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Az alábbi halat a Tiszán fogtam, a 199-es folyamkilométer környékén. Véleményem szerint ez egy szilvaorrú keszeg, de a biztonság kedvéért megerősítést kérnék. Köszönettel: B. A.


    Megerősítjük, hogy a hal valóban egy szép, enyhén rózsaszín páros úszókkal rendelkező szilvaorrú keszeg (Vimba vimba). Bizonyítja ezt a pikkelyek kis mérete, a kifejezetten alsó állású, ívelt ajkakkal keretezett száj, valamint a hasonló méretű pikkelyekkel rendelkező paducénál és nyúldomolykóénál lényegesen hosszabb farokalatti úszó.

---------------------------------------------------------------------------------

    2016. szeptember 13-án az egyik budapesti hídnál fogtam ezt a halat, ill. amikor kihúztam a horgot, ez a hal lógott rajta. Kapást nem érzékeltem, csonti és kukorica volt a csali. A fénykép alapján több vélemény is elhangzott ismerőseim körében: szilvaorrú, kősüllő stb., mindenki mást mondott. Én paptetűn kívül mást nemigen szoktam fogni, de azt is ritkán, ezért meglepődnék, ha nem az lenne. Önöknek mi a véleményük? Tisztelettel: N. K.


    A paptetű a vágódurbincs egyik népi neve, ám az egy kissé zömök, magas hátú, oldalról lapított hal, amelynek egyetlen hátúszója van. Ezzel szemben a képen látható példány nyúlánk, hengeres testű, és két különálló hátúszóval rendelkezik. Ez utóbbitól még éppen lehetne kősüllő, de annak a színezete zöldesszürke, és az oldalát díszítő sávok haránt irányúak. Ez a hal viszont szürkésbarna, sötétebb széles sávjai pedig ferdén előre futnak le. A barnás szín és a ferde mintázat (ami feltehetőleg a fogás okozta stressz miatt ilyen fakó) a nálunk fokozottan védett bucófajok jellemzője. A két bucófaj az első hátúszó sugárszáma alapján biztonságosan elkülöníthető. A német bucónál ez a szám maximum 9 lehet, a magyar bucónál a minimum 11. Ennek a példánynak az első hátúszója sérült, úszóhártyája a kilencedik sugár után beszakadt, de jól látszik, hogy a közbeékelődött pálcika után is folytatódik. Ez alapján tehát a hal csakis magyar bucó (Zingel zingel) lehet, a természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tavaly volt szerencsém fogni egy érdekes mintázatú csukát. Most, egy év elteltével a barátnőm is fogott egy nagyon hasonlót, ugyanazon a tavon. Az első gondolatom az volt, hogy ugyanarról a példányról van szó, de összehasonlítva a tavalyi képekkel, nem egyezik teljesen a mintázat, bár felfedezhetők hasonló alakzatok. Változhat egy csuka mintázata a növekedése során? Vagy ez egy másik hal lehet? V. Gy.


    A törpecsíkok tanulmányozása során azt tapasztaltuk, hogy a mintázatuk gyakorlatilag nem változik az életük során. Fényképfelvételek alapján évek múlva is biztonsággal azonosíthatók az egyes példányok. Ha a csuka esetében is ez a helyzet, akkor inkább arra gondolunk, hogy a kifogott példányok egymáshoz hasonló testvérek lehetnek. Mindenesetre a mintázatuk ritka és érdekes különlegesség.

---------------------------------------------------------------------------------

    Az előző kérdésre adott válaszunkat ezzel a mondattal zártuk: Időközben egy újabb, hasonló képet kaptunk, így a témát hamarosan folytatjuk. Íme a két fotó együtt:


    A két hal igencsak hasonló, és ha a hátúszójuk alakját, illetve az első hátúszó három kezdősugarának a hosszát összevetjük az eggyel lejjebb látható képen bemutatott sügérével és durbincséval, akkor már ki-ki maga dönthet az eredeti kérdésben.

---------------------------------------------------------------------------------

    Az alábbi kérdést 2016. szeptember 4-én kaptuk:
   Az egyik közösségi oldalon korrekt eszmecsere folyt arról, hogy a képen látható hal vágódurbincs, avagy csapósügér. Tudnának-e segíteni nekünk a helyes döntésben? N. A.


    A levélre szeptember 6-án e-mailben válaszoltunk, de bizonytalanul:
   Négyen is megnéztük a képet, de nem jutottunk közös nevezőre. Hárman inkább egy sérült hátúszójú vágódurbincsnak látták a halat, egyikünk viszont a sügér felé hajlott. Ugyanis a durbincs első hátúszójában a harmadik-negyedik sugártól hátrafelé haladva gyors ütemben rövidülnek a tüskék, míg a sügérnél ez csak a nyolcadik-kilencedik sugár után következik be. Továbbá a második hátúszó elején mintha három osztatlan sugár látszana (az első kettő csökevényes), a durbincsnál viszont itt csak egy ilyen sugár lenne. A farokúszó pettyezettsége a durbincs jellemzője, de a jelen esetben ez valószínűleg nem természetes pigmentáltság, hanem egy mételyféreg metacerkáriának nevezett apró lárvái okozzák. Az első hátúszó végén ugyan látható a sügérekre jellemző sötét folt, de ezt is okozhatják az élősködők. Egyelőre tehát nem tudunk biztosat mondani.
   Időközben egy újabb, hasonló képet kaptunk, így a témát hamarosan folytatjuk.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! 2016. augusztus 26-án a Miskolchoz tartozó Alsóhámornál sikerült fognom a Szinva patakból egy pataki szajblingot (Salvelinus fontinalis). Mikor utánaolvastam, avval szembesültem, hogy Magyarországon csak 3 helyen lehet fogni, de nem tudom, menyire megbízható a forrás. Tisztelettel: T. B. M.


    Ez az Észak-Amerikából származó pisztrángféle ritkaság nálunk. Mivel természetes önfenntartó állománya nincs hazánkban, csak a szaporításával és nevelésével foglalkozó pisztrángtelepek környékén számíthatunk előfordulására. Vásárhelyi István 1961-ben megjelent Magyarország halai írásban és képekben című munkája határainkon belül egyedül a bükki Garadna-patakból említi. Pintér Károly Magyarország halai c. kötete (1989) a bakonyi Viszló-patakból íja le, ahová az ódörögdi halgazdaságból került a múlt század 70-es éveiben, a vízhozam csökkenésével azonban ez az élőhely alkalmatlanná vált számára. Hoitsy György A pisztráng tenyésztése és horgászata c. könyve (2002) szerint a Hámori-tóban is előfordul. Harka Ákos és Sallai Zoltán Magyarország halfaunája c. kötete (2004) az előbbi két lelőhely mellett a Pinka patakból jelzi előfordulását, ahová Ausztriából vándorolhatott le. Két hasonló eredetű, azaz leúszó-lesodródó példányról kaptunk hírt 2015-ben. Egyiket a Lajtán fogták, a másik Békésnél került elő a Körösből. A Szinvából ez az első adata a fajnak, köszönjük az értesítést.

---------------------------------------------------------------------------------

    Egyelőre csak annyit tudunk erről a halról, hogy Belgrád környékén (valószínűleg Grockánál) fogták. Nem mérték, de a súlyát egy kilóra becsülték. Megették. Maréna? B. M.


    A nyúlánk testforma, a sok apró pikkely, a viszonylag kicsi farokalatti úszó, valamint a fölötte látható zsírúszó alapján a hal kétségtelenül maréna, de annak eldöntéséhez, hogy a sok közül melyik faj (vagy mely fajok hibridje), ahhoz igen alapos vizsgálatra lenne szükség, ám a képről még a szájállás sem állapítható meg. A Duna vízgyűjtőjén, elsősorban Németország és Ausztria hegyvidéki tavaiban 6 marénafaj él, amelyek elvándorló példányai a Duna alsóbb szakaszaira is eljuthatnak, de mellettük olyanok is felbukkanhatnak, amelyeket korábban Európa más vidékeiről telepítettek be.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltai Társaság! Az alábbi halat a Bódva egyik felső, köves szakaszán fogtam. Az lenne a kérdésem, hogy küllő-e, és ha igen, melyik faj a hazaiakból? Válaszukat várom. Köszönettel: Sz. Z.


    A küllő jó tipp, az erősen pettyezett hát- és farokúszó pedig azt is elárulja róla, hogy a korábban fenékjáró küllőnek nevezett csoportba tartozik. Újabban azonban ezt a csoportot genetikai alapon három fajra bontották. Közülük a fenékjáró küllő (Gobio gobio) tőlünk északabbra honos, a Duna mentét és a dunántúli vizeket a dunai küllő (Gobio obtusirostris) népesíti be, a Tisza vízrendszerében pedig, ahová a Bódva is tartozik, a tiszai küllő él (Gobio carpathicus). Külső megjelenés alapján ez a három faj nem különíthető el egymástól.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság, bár nem a legmegfelelőbb helyre küldöm, de érdekelne milyen betegsége van a fotón található márnának. Köszönettel egy horgász.


    Hasonló példányokat már korábban is fogtak a budapesti Dunából, ezeket az Állatorvos-tudományi Intézetben vizsgálják. Feltehetőleg valamilyen vírus okozza a megbetegedést, így ebben az irányban folyik a kórokozó keresése, de eredményről egyelőre nem tudunk beszámolni.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Cím! A minap a Sajó tiszaújvárosi szakaszán fogtam ezt a gébet, de nem sikerült rájönnöm, hogy melyik faj. Válaszukat előre is köszönöm. D. J.


    A hal alakja, szájállása és úszói nagyon hasonlóak ahhoz, amit az eggyel lejjebb lévő képen láthatunk. A mintázata is egyező vonásokat mutat: testoldalának csak a felső részén vannak foltok, közülük a legalsók a leghatározottabbak, amelyek hosszanti sorba rendeződnek. Színezete ugyan eltér az alatta bemutatott példányétól, de ez nagymértékben függ a környezettől, tehát a faj azonosítása szempontjából nem mérvadó. A hal tehát ugyanaz, mint amit előzőleg bemutattunk: folyami géb (Neogobius fluviatilis).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társáság! Pár napja fogtam a képen látható halat a Tisza tiszapalkonyai szakaszán. A segítségüket szeretném kérni a hal pontos beazonosításában. Én magam folyami gébre gyanakodom. Előre is köszönöm a segítséget. P. T.


    Az alsó képen jól kivehető, hogy az összenőtt hasúszók tapadókorongot alkotnak. Ez a gébfélék családjának jellemzője, tehát a hal valóban géb, ellentétben a különálló hasúszókkal rendelkező amurgébbel, amely viszont nem a gébek, hanem az alvógébek képviselője. (Helyzete némileg hasonlít a sárgarigóéhoz, amely szintén nem rigó.) A Tisza hazai szakaszán jelenleg három gébfaj él: a tarka géb, a folyami géb és a kaukázusi törpegéb. Az utóbbi nemigen nő nagyobbra három centiméternél, így már a méret alapján kizárható. A tarka és a folyami géb a száj helyzete alapján könnyen megkülönböztethető. A tarka gébé csúcsba nyíló vagy kissé alsó állású, míg a folyami gébé felső állású (alsó állkapcsa előrébb nyúlik a felsőnél). A képen látható hal tehát valóban folyami géb (Neogobius fluviatilis). Megjegyezzük azonban, hogy a Duna esetében ez a bélyeg nem lenne elég az azonosításhoz, mert ott több gébfaj él.

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt az apró keszeget a napokban fogtam a Balatonon, fenekező felszereléssel. A Balatonban előforduló keszegfajok közül melyik fiatal példánya lehet? Válaszukat előre is köszönöm. S. Zs.


    A kerekdedbe hajló alak és a csúcsba nyíló száj miatt csak a karikakeszeg és a dévérkeszeg jöhet számításba. Közöttük a farokalatti úszó sugárszáma, valamint az oldalvonal és a hátúszó között húzódó hosszanti pikkelysorok száma alapján lehet dönteni. Jelen esetben a farokalatti úszót 19 elágazó sugár merevíti (a dévérnél legalább 21), a pikkelysorok száma pedig 10 (a dévérnél legalább 12), tehát a hal karikakeszeg (Blicca bjoerkna, korábban Abramis bjoerkna).

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Érdeklődni szeretnék, hogy melyik faj tagja a mellékelt képen látható hal. Sajnos én nem tudtam döntésre jutni. Remélem sikerül választ kapnom önöktől. Üdvözlettel: B. S.


    A hal egy termetes bodorkához hasonlít, de a szája nem csúcsba nyíló, hanem alsó állású, és ez döntő különbség. Emellett a szemgyűrűje sem a bodorkára általában jellemző narancsos árnyalatú, hanem fehéres. Ezek alapján eldönthető, hogy a fényképen a védett leánykoncér (Rutilus virgo) egyik képviselője látható.

---------------------------------------------------------------------------------

    Békésszentandráson a Kákafoki-Holt-Körösben fogtam néhány példányt a képen látható gyönyörű halból. Sajnos nem igazán tudom hova tenni ezt a fajt, tudnának segíteni? Nem tudom, látszik-e a képeken, de aranyszínű. Előre is köszönöm! Üdvözlettel: M. G.


    A vöröslő úszók, a felső állású száj és a hasúszóknál jóval hátrébb kezdődő hátúszó egyértelműen bizonyítja, hogy a hal vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus).

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a halat egy Tolna megyei magántavon fogtam. Az ismerőseim véleménye megoszlik. Valaki azt mondja, hogy kárász, valaki pontynak véli, mások szerint hibrid. Önök mit mit mondanak? Válaszukat előre is köszönöm. K. B.


    A hal nyúlánk testalkata a pontyéhoz áll közelebb, és az oldalvonalán lévő pikkelyek száma is eggyel több az ezüstkárászra megadott maximumnál. Szürkés úszói azonban inkább ezüstkárászosak, és a bajusza sem olyan fejlett, mint amilyet egy igazi pontytól elvárnánk. A garatfogak alapján biztosabb diagnózist lehetne adni, de a külső bélyegek alapján is azt mondhatjuk, hogy ez a példány nagy valószínűséggel a ponty és az ezüstkárász hibridje.

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a halat a Tisza egyik mellékvizén, a Lónyay-főcsatornán fogtam, 2016. július 10-én. A kanálison Magyarország összes keszegfaja megtalálható, és ezt én dévérkeszegnek nézem, de önöktől szeretném megtudni, hogy melyik? Válaszukat előre is köszönöm. A. D.


    A csúcsba nyíló száj, a karikakeszegénél hosszabb farokalatti úszó, valamint az oldalvonal és a hátúszó között húzódó 13 hosszanti pikkelysor alapján megerősítjük, hogy a hal valóban dévérkeszeg (Abramis brama).

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a halat a páromnak sikerült horogra csalni a Rábába torkolló Pinka patakban, 2016. július 3-án. Véleményem szerint kövicsík, de lehet, hogy vágócsík. Megerősítést szeretnék kérni Önöktől. Köszönettel: F. L.


   Tippjeit nem tudjuk megerősíteni, mert a hal nem kövicsík és nem is vágócsík, hanem törpecsík (régebbi nevén Sabanejewia aurata). A Duna vízrendszeréhez tartozó folyóvizekben e fajon belül korábban két alfajt különböztettek meg, amelyeket jelenleg két fajnak tekintenek. Egyik a balkáni csík (S. balcanica), másik a bolgár csík (S. bulgarica). A képen látható példány ez utóbbi jegyeit mutatja.

---------------------------------------------------------------------------------

    Tisztelt Haltani Társaság! Tudnának-e a kezdő "mezei" horgászok számára egy "bolondbiztos" halazonosítást biztosító művet (weboldal, cd-rom, e-book,) ajánlani? Egy klasszikus kérdésem is lenne. A képen látható hal bodorka vagy vörösszárnyú keszeg? Találkoztam már világosabb példányokkal, továbbá vörös, narancsszínű és fehér szeműekkel is. Üdvözlettel: S. P.


   Nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon biztos azonosítást garantáló segédanyagot sajnos nem ismerünk. A horgászvizsgára való felkészülést segítő tankönyv, valamint a Magyarország halfaunája című kötet digitális változata elérhető a világhálón, de gyors és könnyű siker egyiktől sem várható. Az utóbbiban viszont mindegyik halnál szerepel a hasonló fajok listája, és azt is jelzi, hogy mire érdemes figyelni. Ennek alapján a bodorka és a vörösszárnyú keszeg is könnyen megkülönböztethető. Utóbbinál ugyanis a hasúszók tövénél jóval hátrébb helyezkedik el a hátúszó, ellentétben a bodorkával, amelyiknél szinte egy vonalban kezdődnek. A két kép egyben arra is rámutat, milyen fontos részletet takarhat el az ember keze, ha nem ügyel rá.

---------------------------------------------------------------------------------

    A Fertő tó meglepően gazdag vízi világa mindig lenyűgöz, tapasztalataim szerint sok eltérést mutat a többi, általam ismert állóvízhez képest. Ebből ered az első kérdésem. A horgásztársak szerint ebben a vízben a halak növekedési üteme a meglehetősen magas sótartalom miatt jelentősen lassabb, mint hazánk más állóvizeiben. Igaz-e ez? Másodsoron az alábbi fotón látható sügérféle beazonosításához kérném segítségüket, amely a hal növendék mivolta miatt okozott nekem nehézséget. Tisztelettel: S. P.


   A Fertő halainak növekedéséről sajnos nem rendelkezünk tudományos igényű vizsgálati eredményekkel, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk a horgászok tapasztalatát. A magasabb sótartalom egyébként nem föltétlenül jár együtt lassabb növekedéssel, ennek - ha valóban fennáll - számos egyéb oka is lehet. A fotón látható hal abban különleges, hogy a szokásosnál több harántsáv díszíti az oldalát. Az alsó képen azonban jól látszik az első hátúszója végén lévő sötét folt, amely egyértelművé teszi, hogy csakis sügérről (Perca fluviatilis) lehet szó.

---------------------------------------------------------------------------------

    Akácvirágzás idején még nagyban tart a halak násza. Bizonyíték rá Sallai Zoltán kollégánk fotója, amelyet 2016. május 22-én készített egy Drávából fogott különleges, színes nászruhát viselő példányról. Kiváló halszakértőnk jól tudja, hogy mit fogott, így hát most kérdés nincs, de a képet közreadjuk, hogy mások is gyönyörködhessenek benne.


   Az előreugró orr miatt talán még paducra is lehetne gondolni, ám a hosszú farokalatti úszó elárulja, hogy a képen szilvaorrú keszeg (Vimba vimba) látható, amelyek a hímjei ívás idején ilyen szép nászruhában pompáznak.

---------------------------------------------------------------------------------

    2016. május 19-én este 6 óra tájban a Dunán horgásztam, Tát község mellett. A gyorsan áramló sekély vízből, a parttól kb. 10 méterre, egy sóderpad mögül fogtam ki a képen látható halat, ami véleményem szerint dunai galóca. A viszonylag kis méretű, kb. 28-29 centiméteres példány vehemensen kapott a horogra, és hevesen védekezett. A gyors fényképezést követően pedig azonnal visszakerült a Dunába. Üdvözlettel: V. G.


   A hal farokúszója kisebb, a fején lévő foltok pedig nagyobbak, mint ahogyan várnánk, de a hosszú fej, a szem mögé érő száj és a karcsú test a galócák jellemzője. Még fontosabb azonban, hogy a pikkelyei igen aprók, számuk az oldalvonalon 190 körül van. Ilyen sok pikkely egyetlen más pisztrángfélénknél sincs, ezért szakértőink a szokatlan bélyegek ellenére is úgy látják, hogy a hal egy fiatal galóca (Hucho hucho). E ritka ragadozóhal ivadékait olykor telepítik a Duna osztrák szakaszára és szlovákiai mellékfolyóiba, talán ennek köszönhető mostani felbukkanása is. A fogáshoz gratulálunk, és köszönjük a ritka zsákmány hírét, melyet örömmel osztunk meg honlapunk látogatóival.

---------------------------------------------------------------------------------

    Érdeklődnék, hogy magyar vagy német bucót sikerült kipergetnem a Keleti-főcsatorna balmazújvárosi szakaszáról? Egy 6,4 cm hosszú, sötétbarna gumihalra vágott rá, melyet a mederfenéken pattogtattam. Üdvözlettel: O. J.


   Gratulálunk a fogáshoz és a kitűnő felvételhez, amelyen a hal valamennyi jellegzetessége jól látható. A két bucófaj megkülönböztetése egyébként nagyon egyszerű, csak az első hátúszóját kell jól szemügyre venni. Ha tíznél kevesebb sugár támasztja, akkor a hal német bucó, ha tíznél több, miként a jelen esetben is, akkor magyar bucó (Zingel zingel).

---------------------------------------------------------------------------------

    Kérem, segítsenek azonosítani a mellékelt fotón látható halat, amelyet a Balatonból fogtam. Köszönettel: T. A.


   Ívás idején a gébek hímjei komoly átalakuláson mehetnek át. A fejükön duzzanatok képződhetnek, állkapcsuk erőteljesebbé válhat. Eközben a mintázatuk és a színük is megváltozik: fekete vagy legalábbis sötét nászruhát öltenek. Ilyen állapotban nem könnyű felismerni őket. Egy Balatonból fogott példány esetében azonban viszonylag könnyű a döntés, mert jelenleg egyetlen gébfaj él a tóban, a folyami géb (Neogobius fluviatilis), és a hal testalkata is ennek megfelelő.

---------------------------------------------------------------------------------

   A Duna győri szakszán fogtam nemrégiben a képen látható halat. Érdeklődnék, hogy milyen faj. H. T.


   A tapadókoronggá összenőtt hasúszók egyértelműen bizonyítják hogy egy gébről van szó. Ugyanez állapítható meg a bajusz hiánya, a test hengeres, hátrafelé vékonyodó formája, valamint a második hátúszó és a farokalatti úszó hossza alapján. A sötét szín és a duzzadt pofa a hímeket ívási időszakban jellemző nászruha kellékei. Az is észrevehető, hogy a hal oldalán lévő sötétebb foltok sávokat alkotnak, amelyek fölülről lefelé és ferdén előre irányulnak. Ez a mintázat hazai gébjeink közül egyedül a csupasztorkú gébet jellemzi (jelenleg érvényes tudományos neve Babka gymnotrachelus).

---------------------------------------------------------------------------------

   A mellékelt képen szereplő halat áprilisban fogtam a Sebes-Körösből. Ez a halfaj egyre sűrűbben kerül horogra a Sebes-Körös és a Berettyó folyókból spiccbotozás közben. Első gondolatom szerint folyami gébeket fogtam, de 100%-ban nem vagyok benne biztos. Kérem, hogy a kép alapján segítsenek azonosítani! Tisztelettel: Zs. J.


   A hal azonosítása hibátlan, valóban folyami géb (Neogobius fluviatilis), amely jelenleg is terjed a Körösök vidékén. Mindkét említett folyóból előkerült már 2010-ben, és a sodrással szemben lassan haladt bennük Románia felé. Jó lenne tudni, hogy napjainkra meddig jutott az élboly.

---------------------------------------------------------------------------------

   Kérem, segítsenek azonosítani a képen látható halat, melyet a Jászsági-öntöző-főcsatorna alsó szakaszán sikerült fognom, 2016. április 18-án. Először sebes pisztrángra gyanakodtam, de a pettyeinek az elhelyezkedése és a színe elbizonytalanított. Több közösségi oldalon is megosztottam, de a vélemények megoszlanak róla, így a segítségüket kérem. Fotózás után a halat visszaengedtem, azonnal el is úszott. V. M.


   Elbizonytalanodása érthető, hiszen a patakjainkban és folyóvizeinkben őshonos sebes pisztrángon (Salmo trutta fario) többnyire piros pettyek is vannak. A hűs vizű mélyebb tavakban azonban ugyanennek a fajnak olyan állományai élnek, amelyeken minden petty fekete. Utóbbiakat tavi pisztrángnak (Salmo trutta lacustris) nevezik. A sebes és a tavi pisztráng tudományos nevének az első két tagja azonos, ami azt jelenti, hogy egyazon fajba tartoznak. Csupán a harmadik nevük utal rá, hogy a fajon belül két különböző formát képviselnek, ám ezek új környezetbe kerülve egymásba átalakulhatnak. Pisztrángszakértőnk szerint ezt a példányt az alakja, szájmérete és színezete alapján egy piros pettyek nélküli sebes pisztrángnak tekinthetjük.

---------------------------------------------------------------------------------

   Több mint 10 éve horgászom már, és mindig vágytam rá, hogy egy hibriddel találkozzam. Szerintem most sikerült is. Véleményem szerint egy kárász és ponty összeívásából született egyedet sikerült fognom, de mondják ki hozzá értő szakemberek a végső szót. A kép minőségéért elnézésüket kérem, de nem volt nálam a fényképezőgépem, ezért telefonommal készítettem a felvételt. K. P. G.
   A mobiltelefonos felvétel teljesen megfelelne, csak sajnos a hal orra és farka lemaradt a képről. Nagyításban azonban szerencsére még éppen kivehető a csökevényes bajuszkája, és ennek alapján megerősítjük a feltevését. Valóban egy ezüstkárászpontyot fogott (Carassius gibelio x Cyprinus carpio), azaz egy olyan halat, amelynek az anyja ezüstkárász, az apja ponty lehetett. Magyarország területéről 2009-ben írták le először ezt a hibridet egy halastóból. Érdekessége volt, hogy az egyik oldalon rövid bajuszkát viselt, a másikon viszont ennek nyoma sem volt. Belső jellemzője az ezüstkárászénál világosabb, de határozottan szürke hashártya. A hibrid elterjedéséről és gyakoriságáról nincsenek adataink, ezért minden hasonló bejelentést köszönettel fogadunk.

---------------------------------------------------------------------------------

   Hosszabb találgatást és vitát váltott ki ez az Ipolyból fogott hal egy horgászfórumon. Egyesek balinnak, mások viszont jászkeszegnek tartják. Véleményem szerint azonban a balin karcsúbb, és a szája nagyobb (a szeme alá ér). A jász viszont magasabb hátú, és amint a hibrid balinjász bemutatása során korábban már láthattuk a "Mit fogtam?" rovatban, más a koponyacsontjainak a felépítése. A domolykó hasonló testalkatú hal, mint ez, viszont nem homorú az anális (farokalatti) úszója. Ha nyúldomolykó lenne (a homorú szegélyű anális úszó miatt ez is szóba jöhet), akkor nem csúcsba nyíló lenne a szája. Szerintem tehát hibrid ez a hal, és egyik részről valószínűleg balin, másik részről pedig vagy domolykó, vagy jász. Helyes-e a feltételezésem? Sz. B.


   A megközelítés nagyon jó. A hal valóban hibrid, és az egyik szülője balin, tehát csak azt kell eldönteni, hogy a másik szülő domolykó vagy jász. Ennek eldöntéséhez a következőkre érdemes figyelni. Habár a hal testének egy kisebb részletét eredetileg eltakarta a hüvelykujj, a fototechnika segítségével kiegészítve a képet 62 pikkely számolható az oldalvonalon, ami nem sokkal marad el a balinra jellemző minimumtól (65). A domolykó oldalvonalán viszont maximum 46 pikkely lehet, ezért domolykóhibrid esetén 62-nél kevesebb pikkelyt várnánk, továbbá nagyobb méretű szájat (mert a domolykóé is elég nagy), valamint rövidebb és kevésbé homorú anális úszót. Véleményünk szerint tehát halunk a balin és a jász hibridje, azaz balinjász.

---------------------------------------------------------------------------------

   Az alábbi fotót Facebook-oldalunk egyik látogatója küldte be, aki aziránt érdeklődött, hogy mi okozza a halon látható elváltozást, és hogy emberre ártalmas-e. Főként az utóbbi kérdés olyan, amely többeket is érdekelhet, ezért állategészségügyi szakembereink véleménye alapján nyilvánosan válaszolunk a felvetésére


   A ponty oldalán mutatkozó bevérzés és a rongyos hátúszó nagy valószínűséggel egy Aeromonas baktérium által okozott fertőzés következménye. Emellett a hal testén egysejtű élősködők által okozott kis göbök is felfedezhetők. A hazai halak körében szerencsére nem fordul elő olyan betegség, amely az emberre veszélyes lenne, rendesen megsütve vagy megfőzve kockázat nélkül fogyaszthatók.

---------------------------------------------------------------------------------

    Március 28-án Sopronkövesd és Lövő között, a gyors és hideg vizű Kardos-érből merítettem ki ezt a kétcentis ivadékot, amelyről úgy gondolom, hogy talán fenékjáró küllő lehet. Meg tudnák mondani, hogy tényleg az-e? Válaszukat előre is köszönöm. Sz. K.


    Első megközelítésre nagyon jól sikerült azonosítani a kishalat. Küllőink közül egyedül a fenékjáró küllőnek (Gobio gobio) nevezett faj volt az, amelynek már ilyen fiatalon is sötét mintázat díszítette a hát- és farokúszóját, ami a beküldött képen is jól kivehető.
    Időközben azonban genetikai alapon kimutatták, hogy a fenékjáró küllő állományai Európának csak a tőlünk nyugatra, északra és északkeletre fekvő területein élnek. Hazánkban a Duna mentén és a Dunántúlon a dunai küllő (Gobio obtusirostris), a Tisza vízrendszerén pedig a tiszai küllő (Gobio carpathicus) honos, ahogyan az alábbi térkép is mutatja.


    Ebből következően tehát a halunk egy dunai küllő (G. obtusirostris). Teljes biztonsággal azonban ezt csak DNS-vizsgálattal lehetne bizonyítani, mert az említett fajok külsőleg annyira hasonlítanak egymáshoz, hogy egy-egy példányról pusztán szemrevételezéssel nem lehet megállapítani hovatartozásukat. Esetükben tehát a lelőhely ismerete ugyanolyan fontos, mint a pataki márnáknál láthattuk, a Körös vízrendszerében nemrég felfedezett bihari márna kapcsán.

---------------------------------------------------------------------------------

    Egyik húsvéti látogatónk három fényképet is továbbított a Facebook-oldalunkra arról a különös halpéldányról, amely Soltnál került elő a Dunából. A képeken látható halra vonatkozóan több, egymástól eltérő vélemény érkezett (https://www.facebook.com/magyarhaltanitarsasag). Saját álláspontunkat az alábbiakban tesszük közzé.


    Abban - velünk együtt - szinte minden hozzászóló egyetértett, hogy a halon látható kinövések nászkiütések. Ezek a szaruképződmények szaporodás idején jelennek meg egyes halfajokon, éspedig legtöbbször csak azok tejes, azaz hím példányain. A szaruszemölcsök mérete és alakja fajtól és egyedtől függően változhat. A dévér- és lasposkeszegek többnyire olyanok, mintha grízzel lennének behintve. Az ilyen "dorozsmás" példányok tapintása érdes, s ha íváskor a nőstény oldalához dörgölődznek, érintésük elősegíti az ikra leadását. Más fajoknál hegyes és horgas, tüskére emlékeztető nászkiütések is előfordulnak. A horgas tüskék hazai halaink közül főként a gyöngyös koncérra és a leánykoncérra jellemzőek. Előbbi oldalvonalán 62-67, az utóbbién 45-49 pikkely számolható. Ennek alapján tehát eldönthető, hogy halunk egy nászruhás leánykoncér (Rutilus virgo), amelynek az angol neve (cactus roach, azaz kaktuszkoncér) egyértelmű utalás e jellegzetességére. A gyöngyös és leánykoncér mellett szóba került még az amur, a domolykó és jászkeszeg is, ám azok szája csúcsba nyíló, míg esetünkben az alsó kép alsó állású szájat mutat.

---------------------------------------------------------------------------------

    Ezt a halat még szeptemberben fogtam Budapesten, pergetve. Akkor hibridnek könyveltem el, de újabban megnézve a képet elbizonytalanodtam. Balinra pergettem a part mentén, amikor ezt a halat fogtam. Balin biztosan nem lehet, de jászkeszegnek se nézném és a domolykótól is távol áll. Tudnának segíteni beazonosítani ezt a halat? Válaszukat előre is köszönöm. Sch. T.


    A kép alapján, amelyen a farokalatti úszó nagyrészt takarásban van, és az oldalvonal pikkelyszámát is csak becsülni lehet, felelőtlenség lenne bármit is határozottan állítani, de mérlegelve a látottakat megpróbáljuk megadni az általunk legvalószínűbbnek tartott megoldást.
    A hal nagyon hasonlít a balinhoz, de kisebb a szája és magasabb a háta. Utóbbi tulajdonságokból inkább jászkeszegre lehetne következtetni. Ugyanakkor azonban a koponyacsontok inkább mégis balinszerűek. Az alábbi kép jól mutatja, hogy a balin esetében az a-val jelölt távolság lényegesen nagyobb a b-nél, és ugyanez figyelhető meg a beküldött képen is.


    Mindezek alapján balinjászra (Aspius aspius x Leuciscus idus) gondolunk, azaz olyan hibridre, amelynek balin volt az anyja, jászkeszeg az apja. Ugyanis általános tapasztalat, hogy a hibridek jobban hasonlítanak az anyjukhoz, mint az apjukhoz. Domolykóra utaló jellegzetesség (rövid farokalatti úszó, kisebb pikkelyszám az oldalvonalon) nem látható a halon, így a szülők közül kizárhatjuk. Összehasonlításként egy korábban másutt fogott hasonló hibrid képét is bemutatjuk.---------------------------------------------------------------------------------

    A minap fogtam egy bodorkát (Rutilus rutilius), amelynek jobb oldalán a fej alsó részének a színe erősen eltért a szokásostól, nagyban hasonlított az akváriumi koipontyok aranysárga színéhez. Az lenne a kérdésem, elképzelhető-e, hogy egy szabadon engedett díszhal és egy bodorka összeívásából jött létre ez a színváltozat? Köszönettel B. Z.


    A hibridizáció eredményeként létrejövő utódoknak több olyan tulajdonsága is van, amely a szülők jellegzetességei tekintetében köztes helyen áll. A képen látható hal esetében azonban se a pikkelysorok száma, se a hátúszó hossza nem tér el a bodorkára jellemző értékektől, ezért az összeívás kizárható. A rendellenességet az okozza, hogy ezen a területen a bőr pigmentsejtjei fokozott mennyiségben termelik a xantofill nevű sárga festékanyagot. Az egész testükön narancssárga halakat a faj xantorisztikus változatának nevezik, ilyenek pl. az aranyhalak, ez esetben pedig részleges xantorizmusról beszélhetünk.

---------------------------------------------------------------------------------

   A mellékelt képen egy számomra ismeretlen hal látható. Tavaly fogtam a Duna óbudai részén, a békási árok környékén. Durbincs és sügér összeívására gondolok. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: I. G.


   A fotón nem látszanak olyan bélyegek, amelyek alapján sügérhibridre kellene gondolnunk. A testoldal kissé elmosódó, de határozott harántsávokba rendeződő foltjai alapján a képen látható hal a védett széles durbincs (Gymnocephalus baloni). Remélhetőleg komolyabb sérülés nélkül került vissza a Dunába.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Magyar Haltani Társaság. Ezt az ezüstkárászt nyáron fogtam. Mitől lehet ilyen a hátúszója? Esetleg valamilyen összeívás? Válaszukat előre is köszönöm. D. K.


    Az alak torzulása és a hiányos hátúszó nem magyarázható összeívással, mert a vizeinkben nincs olyan faj, amelytől ilyen jellegzetességeket örökölhetett volna. A rendellenesség oka vagy valamilyen embrionális ártalom lehet, vagy egy igen fiatal korban bekövetkezett sérülés, amely begyógyult. A hal hátáról készült felvételen mintha kisebb hegesedések látszanának. Ha valóban azok, akkor a fiatalkori sérülés valószínű.

---------------------------------------------------------------------------------

   A tavunkban már hosszú évek óta élnek ezüstkárászok. Azt tudom, hogy a színük alkalmazkodik a környezethez, csak azt nem értem, hogy ha egy helyen élnek, miért található két színváltozat a tavunkban. Válaszukat előre is köszönöm, N. A.


    Az adott esetre vonatkozóan nem tudunk konkrét választ adni, mert bár a szín alapvetően genetikailag meghatározott, azt idegi és hormonális tényezők is befolyásolják. Az egyedek színének időleges megváltozása az ezüstös, a fekete, a sárga és a vörös festékanyagot tartalmazó pigmentsejtek működésének a következménye. Ha a festékanyag a csillag alakú sejtek nyúlványaiba áramolva szétterjed, akkor nagyobb felületet fed be, ezért erősödik az adott szín, ha a sejtek központi részébe húzódik vissza, akkor halványul. A pigmentszemcsék szétáramlása, illetve koncentrálódása idegi parancsra és hormonhatásra következik be. A változást legtöbbször az új környezet színeinek látványa váltja ki, de előidézheti valamilyen stresszhatás is, pl. egy rivális hím megjelenése vagy a félelem. A hímivarú öklék és gébek szivárványszínű, illetve fekete nászruhájának kialakításában viszont elsősorban az ivari hormonok növekvő koncentrációja játszik szerepet. Ahhoz, hogy a feltett kérdésre választ kapjunk, akváriumban kellene huzamosabb ideig együtt tartani néhány világos és sötétebb színű ezüstkárászt, s közben megfigyelni, hogy megmarad-e köztük a különbség. Ha igen, akkor örökletes tulajdonságról lehet szó, ahogyan az emberek között is akadnak eredendően világosabb és sötétebb bőrűek.

---------------------------------------------------------------------------------

   A képen látható halat nem természetes vízben, hanem egy telepített magántóban fogtam, ám a faj pontos beazonosítása ezidáig nem sikerült. A tulajdonos és a többi horgász szerint lénai tok, de én szívesebben hagyatkozom az önök véleményére. Ezúton kérném segítségüket a hal beazonosításában, amit előre is köszönök. Tisztelettel: A. P.


   A tokfélék azonosításában a bajuszszálak hossza, sima vagy rojtozott volta, a száj mérete, továbbá az ajkakon látható befűződés megléte vagy hiánya döntő jelentőséggel bír. Sajnos a fénykép ezekből semmit nem mutat. Az viszont látható, hogy a hal orra nem hegyes, hanem tompán lekerekített és rövid. Hazai tokféléink közül ez egyedül a vágótokra jellemző (Acipenser gueldenstaedtii).

---------------------------------------------------------------------------------

   Szeretném megtudni,hogy milyen halivadék szerepel a képen. Egy ismerősöm merítette véletlenül egy Hortobágy környéki lápos, mocsaras tóból a nyáron. Sajnos csak ez az egy értékelhető kép van róla. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel S. J.


   A testforma, a különálló hátúszók, a keskeny hasúszók, a farokúszó előtt sötétlő két folt, valamint a hát-, a farok- és a farokalatti úszó sávozottsága alapján a fakó testszín ellenére is megállapítható, hogy a hal egy fiatal amurgéb (Perccottus glenii).

---------------------------------------------------------------------------------

   A mellékelt fotón látható halat 2015. 06. 16-án fogtam a Duna fővárosi szakaszán, több hasonló méretű (1,3 kg) jászkeszeggel együtt, ám azok alakjától és színétől ez a példány eltérő volt. Szájállása sem csúcsba nyíló, hanem alsó állású, pikkelyeinek száma az oldalvonalon kb. 60, felette 8 sor. Leánykoncérra gondoltam, fel is tettem az egyik horgászfórumra, ám ott is többféle megoldás született, a gyöngyös koncér is szóba került. Természetesen visszaengedtem. Sajnos csak ez az egy fotó készült, de örülnék, ha végre megtudnám a biztos választ. H. M.


   Alakját tekintve a példány valóban hasonlít a leánykoncérra, de mégsem az, mert az oldalvonalán lévő pikkelyek száma jóval több 53-nál, és a szája nem alsó állású (a felső állkapocs nem nyúlik előrébb az alsónál, tehát a szájrés nem lefelé irányul). Kizárható a gyöngyös koncér is, mert annak a testformája nyújtottabb és vaskosabb, inkább az amuréhoz hasonló. A hal - az oldalvonal pikkelyeinek és a fölötte húzódó pikkelysoroknak a számát tekintve, továbbá kis méretű szája, valamint pirosas farokúszója és alsó úszói alapján - a kissé szokatlan alak és a fakó színezet ellenére is jászkeszegnek tűnik (Leuciscus idus). Ha a szájáról és a kifeszített úszóiról is készültek volna fényképek, az biztosabb azonosítást tett volna lehetővé. Továbbá érdemes árnyékban fotózni a halakat, mert a fénylő helyeken nem számolhatók a pikkelyek.

---------------------------------------------------------------------------------

   A Veszprém megyei Kígyós-patakban fogtam ezt a halacskát domolykózás közben, pergetve, apró gumihallal. Először azt hittem, hogy egy domolykó a többi közt, aztán közelebbről megnézve már elgondolkoztam, végül arra jutottam, hogy nyúldomolykót fogtam. Kérem, segítsenek a döntésben! Fényképezés után természetesen szabadon engedtem. H. B.


   A pikkelyek erősebb kontúrja miatt kicsit domolykós megjelenésű a hal, de alsó állású szája, kevésbé színes alsó úszói és homorú szegélyű farokalatti úszója egyértelművé teszi, hogy nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus).

---------------------------------------------------------------------------------

   Ezt a halat Tiszaföldvár közelében fogtuk, a Holt-Tiszában. Nem tudtuk megállapítani, hogy milyen fajhoz tartozik, ebben szeretném a segítségüket kérni. Előre is köszönöm szépen. L. S. E.


   A fölső képen jól látszik, hogy a hal hasúszói összenőttek, ami a valódi gébek sajátossága (velük ellentétben a különálló hasúszókkal rendelkező amurgéb az úgynevezett alvógébek közé tartozik). Az alsó képen a felső állkapocsról kissé előrenyúló, az orrnyílások előbbre helyeződését szolgáló parányi csövecskék is felfedezhetők, amelyek a hazánkban élő gébek közül kizárólag a tarka gébet (Proterorhinus semilunaris, korábban Proterorhinus marmoratus) jellemzik.

---------------------------------------------------------------------------------

   Szeptember második felében a Duna Dunakeszi és Göd közötti szakaszán fogtam ezt a két halat, azonos helyen, de nem ugyanazon a napon. Sejtésem szerint leánykoncérok, esetleg annak paduccal vagy szilvaorrú keszeggel alkotott hibridjei, ezért mindkettőt visszaengedtem. Válaszukat kíváncsian várom és előre is köszönöm. Sz. G.


   A halak szerintünk is leánykoncérok (Rutilus virgo, korábban Rutilus pigus virgo). Orruk valóban emlékeztet a szilvaorrú keszegekére és a paducokéra, de ez érthető, hiszen a leánykoncér szája is alsó állású. Az oldalvonalán azonban mindkét halnak 45 pikkely számolható, ami a leánykoncér jellemzője. Az említett hibrideknél lényegesen magasabb lenne a pikkelyszám.

---------------------------------------------------------------------------------

   Szeptember 26-án a Duna komárom-szőnyi szakaszán fogtam a képen látható halat, amely a véleményem szerint leánykoncér. A faj ritkasága, a példány mérete és tömege (2,7 kg) miatt azonban elbizonytalanodtam, ezért megerősítésüket szeretném kérni. Mérés és fotózás után természetesen visszakerült élőhelyére. Üdvözlettel: G. E.


   A határozás tökéletes, a hal valóban egy védett leánykoncér (Rutilus virgo, korábban Rutilus pigus virgo). Fogásával nem dőlt meg a hazai horgászrekord, mert azt egy 3,21 kilogrammos példány tartja, de ez is gyönyörű, rekordközeli képviselője a fajnak. Fogásához gratulálunk.

---------------------------------------------------------------------------------

   A napokban egy bányatóban horgásztam, ahol figyelmes lettem egy fiatal példányokból álló halrajra a part közelében. Először keszegekre gondoltam, de amikor merítettem belőlük, meglepődve láttam, hogy egészen más a kinézetük. Naphal is van a tóban, de ezek nyúlánkabbnak tűnnek, és nincs színes foltjuk a kopoltyúrésnél. Kérném segítségüket a halak beazonosításához. Maradok tisztelettel: F. Zs.


   Általános tapasztalat, hogy a fiatal halak karcsúbbak az idős példányoknál, és gyakran színezetben is eltérnek azoktól. A naphal esetében mindkettő igaz. A nyúlánkabb fiatalok csak felnőtt korukra kerekednek ki igazán, s mintázatban is eltérnek az idősebbektől. Az ivadékot még haránt irányú sávok jellemzik, ám ivarérett korukra ez vagy eltűnik, vagy kevésbé kifejezetté válik. A kopoltyúfedőn viszont éppen idősebb korban jelenik meg a jellegzetes fekete-piros folt, a fiataloknál legföljebb egy sötét pötty jelzi a helyét. A kérdéses kishalak tehát, ahogyan a kérdésben is utalás történt rá, a naphal (Lepomis gibbosus) ivadékai.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Magyar Haltani Társaság! Szentendrén egy kis tóból merítettem ki a fényképen szereplő apró halat. Ez a tavacska a Pannónia-tó, amelybe tudomásom szerint nem folyik semmilyen patak vagy ér. Kérem segítségüket a halfaj megállapításában. Üdvözlettel: L. Z.


   A kérdés éppen aznap este érkezett, amelyik napon az MTI hírt adott egy Zagyvából fogott olyan halról, amelynek eddig nálunk csak termálvizekben alakultak ki stabil állományai. Érdekes egybeesés, mivel a szolnoki Zagyvából és a szentendrei tóból ugyanaz a faj került elő, nevezetesen a szúnyogirtó fogasponty (Gambusia holbrooki, korábban Gambusia affinis). A régebben csak a Hévízi-tóból és a miskolc-tapolcai hőforrás vizéből ismert halacska alakra és színezetre nagyon hasonlít az akvaristák által jól ismert guppi vad változatához, de megkülönbözteti attól, hogy a hát- és a farokúszója finoman pettyezett, a szeme alatt pedig egy sötétebb foltot visel. Információink szerint a miskolc-tapolcai állomány nyaranta a Hejő felső szakaszát is benépesíti, a hévízi halak pedig már nem csupán nyáron jutnak el a Kis-Balatonig, hanem a telet is átvészelik annak jégmentes helyein. A Zagyvában 2014 őszén észleltük először, így feltehetőleg itt is áttelelt példányok szaporodtak el 2015-ben. A szentendrei előfordulás arra mutat, hogy a faj a Kárpát-medence más vizeiben is jelen lehet már. Ha valaki újabb vízterületen találkozik vele, kérjük, fényképezze le a halat, s a lelőhelyi adatokkal együtt küldje be hozzánk a fotót.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! Osztálytársam fogta pár napja a képen látható halat az Ér patak és a Berettyó összefolyásánál. Tisztelettel kérem önöktől, hogy segítsenek nekünk beazonosítani. Én valamelyik küllőfajunkra gondoltam. Tisztelettel: P. T.


   A megközelítés kitűnő. A hal formájából, viszonylag gyengén pettyezett farokúszójából, valamint abból, hogy egy iszapos medrű, lassan áramló kis folyó alföldi szakaszáról került elő, halványfoltú küllőre lehet következtetni (Romanogobio vladykovi, korábban Gobio albipinnatus). Megjegyezzük azonban, az sem zárható ki, hogy a példány a halványfoltú és a fenékjáró küllő hibridje, ám ennek eldöntéséhez alaposabb vizsgálatra lenne szükség. Emlékeztetőként: mindegyik küllőfajunk védelem alatt áll, a fogott példányokat vissza kell engedni.

---------------------------------------------------------------------------------

   A segítségüket szeretném kérni, mert nem tudtam azonosítani a képen látható halat. A minap zsebpecával fogtam a Duna fővárosi szakaszán, az Óbudai-szigetnél. Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm! Sch. T.


   A fogott példány szája csúcsba nyíló, oldalvonalán a pikkelyek száma 40 és 46 között van. Farokalatti úszója viszonylag rövid és enyhén narancsos árnyalatú. A testforma és az említett bélyegek alapján a hal egy kevésbé színes bodorkaként (Rutilus rutilus) azonosítható. Ha a fotón a szájállás nem lenne kivehető, akkor egy fakó vörösszárnyú keszegre is gondolhatnánk. Ám igencsak gondban lennénk, mert a hasúszó helyzete, amely eldöntené a kérdést, nem látszik. Érdemes tehát ügyelni fényképezésnél, hogy ne takarjuk el a jellegzetességeket. A hát- és a farokúszó fekete pettyezettsége nem tartozik ez utóbbiak közé, okozója egy parazita mételyféreg, amelynek apró, betokozódott lárvái körül erősen pigmentált burok képződik.

   Megjegyzés: Válaszunk kizárólag a képen ténylegesen látható jellegzetességeket veszi figyelembe. Ám ha a fotózott példány szájhasítéka valójában a szem vonaláig ér, farokalatti úszójának a szegélye pedig kifeszítve nem homorú, hanem domború, akkor a hal domolykó (Squalius cephalus, korábban Leuciscus cephalus). A száj és a farokalatti úszó sok esetben eldöntheti a faji hovatartozást, ezért érdemes róluk külön felvételt készíteni.

---------------------------------------------------------------------------------

   Tisztelt Haltani Társaság! A képen szereplő halat a Bódvában fogtam spiccbottal. Nem sikerült rájönnünk, milyen halfaj lehet, összesen pár darab került elő belőle, valamint néhány sujtásos küszt is fogtunk. A halakat sértetlenül elengedtük (különös tekintettel a védett sujtásos küszre). Köszönettel: B. F.


   A hal hasonlít a sujtásos küszhöz, de annál kissé nyúlánkabb, a farokalatti úszója hosszabb, a szája pedig nem csúcsba nyíló, hanem fölső állású. Ezek alapján megállapítható, hogy egy rokonfaj akadt horogra, nevezetesen a vizeinkben széles körben elterjedt küsz (Alburnus alburnus).

---------------------------------------------------------------------------------

   A Rákos-patakból fogtam ezt a halat, amelyet kispaducnak gondolok, de a szája alulról nézve nem egyenes, hanem enyhén görbe, nagyjából annyira, mint egy zárójel, ). Másik tippem a nyúldomolykó lenne, mivel a hal farokalatti úszója rövid és homorú szegélyű, de annak a szája csak félig alsó állású, ellentétben a fényképen látható példánnyal, amelyé teljesen az. S. B.


   A fiatal paducok szája még kissé íveltebb a felnőtt példányokénál, de való igaz, hogy a nyúldomolykóké soha nincs ennyire alsó állású. Emellett a nyúldomolykó oldalvonalán 53 pikkelynél nem lehet több, a fényképen viszont 60 körül van. A hal tehát nem nyúldomolykó, hanem az elsőként tippelt paduc (Chondrostoma nasus).

---------------------------------------------------------------------------------

   Az alábbi halat Rózsaszentmártonban, egy kis magántóban fogtam. A tóban vannak koi pontyok is. A hosszú farokúszó miatt nem tudjuk, hogy milyen hal. Esetleg valamilyen kereszteződés eredménye? Köszönettel: D. K.


   A hal nagy valószínűséggel az ezüstkárász (Carassius gibelio) fátyolfarkú, mutáció révén kialakult változata. Külsőleg azonban az ezüstkárász nemigen különbözik az aranyhal (Carassius auratus) elvadult, közönséges színváltozatától, s mivel gyakran tapasztaljuk, hogy akváriumi halakat engednek szabadon, ez utóbbi lehetőség sem zárható ki.

---------------------------------------------------------------------------------

   Ezt a 46 centis halat a szlovákiai Garam folyóból fogtam, egy kétcentis süllyedő wobblerre kapott rá. Nem tudom eldönteni, hogy domolykó vagy amur. Válaszukat előre is köszönöm. Cs. T.


   Bármilyen furcsa is, hogy egy növényevő hal ragadozóként viselkedve csapjon rá a műcsalira, ezúttal mégis ez történt. A zsákmány ugyanis minden kétséget kizáróan egy amur (Ctenopharyngodon idella).

---------------------------------------------------------------------------------

   A napokban fogtam ezt a halat Tolna megyében, egy lassú folyású, zavaros vizű patakban. Nyúldomolykóra gondolok, de az élőhely miatt sem vagyok biztos benne. Az lenne? Esetleg valami más? Köszönettel: S. Zs.


   A nyúldomolykó oldalvonalán kicsit nagyobb a pikkelyek száma, továbbá a farokalatti úszója rendszerint színtelen. Ez utóbbi úszó domború szegélye pedig egyértelművé teszi, hogy a hal domolykó (Squalius cephalus, korábban Leuciscus cephalus).

---------------------------------------------------------------------------------

   BigFish Hunter címről a következő kérdés érkezett a Magyar Haltani Társaság Facebook-oldalára: Önök szerint a képen látható hal domolykó? Számomra furcsa a fej állása. Válaszukat köszönöm!


   A hal feje valóban furcsa, az orra szokatlanul hosszú, de ennyi még talán belefér a fajon belüli változatosságba. Egyéb olyan jellegzetességet nem látunk, amelynek alapján más fajra vagy hibridre kellene gondolnunk. Az oldalvonalon lévő pikkelyek száma egyértelműen domolykóra utal (Squalius cephalus, korábban Leuciscus cephalus), a farokalatti úszó azonban sajnos nem látszik, pedig annak a hossza és alakja is fontos határozóbélyeg.

---------------------------------------------------------------------------------

   2015. június 26-án este 7 óra körül fogtam ezt a halat, balinozás közben, snecivel, a győri Iparcsatornán. Jászkeszegnek vagy fejes domolykónak tippelem, de nem tudom eldönteni. Ebben szeretném a segítségüket kérni. Fotózás után a hal visszakerült a vízbe. Válaszukat előre is köszönöm. P. S.


   A nagy száj és az aránylag hosszú, erősen homorú farokalatti úszó balinra vall (Aspius aspius). Ugyanakkor az oldalvonalon lévő pikkelyek száma 60 (a balinnál 65-75 lenne), és fölöttük csak 9 pikkelysor húzódik (a balinnál 11-12), ami a jászkeszeg (Leuciscus idus). Ezek alapján a hal a jászkeszeg és a balin hibridjének tűnik (Leuciscus idus x Aspius aspius). Ennek biztos eldöntéséhez azonban alaposabb vizsgálatra lett volna szükség.

---------------------------------------------------------------------------------

   Hétvégén az abaligeti horgásztavon több keszeget is fogtunk, csak a faj meghatározásával akadt némi gondunk. A képen mellékelt hal dévérkeszeg, karikakeszeg, vagy a kettő hibridje ("karikadévér"), esetleg egyik sem? A szája kissé alsó állású, mell- és hasúszóinak töve vörhenyes, szeme nagy, orr-szem távolsága kicsi, háta enyhén emelkedik. Ezek alapján akár karika is lehetne. Amivel a gondom van: az ormányszerűen kinyúló száj, a mellúszója hátranyúlva eléri a hasúszó tövét, az oldalvonal fölötti pikkelysorok száma 11-12. Ez alapján inkább dévér? Üdvözlettel: F. N.


   A kiölthető száj (sok más faj mellett) a karika- és dévérkeszegre is jellemző. De biztonsággal megkülönbözteti őket egymástól, hogy a karikakeszeg oldalvonala és hátúszója között csak 8-10 hosszanti pikkelysor húzódik, míg a dévérkeszegnél 11-13. Ebből következően tehát a hal dévérkeszeg (Abramis brama), és ezt erősíti meg a hasúszók tövéig elérő mellúszó, a hát vonalának enyhén megtörő íve, továbbá a hosszú farokalatti úszó, amelyben 23-nál több elágazó sugár sejthető.

Korábbi kérdések és válaszok 1.
Korábbi kérdések és válaszok 2.
Korábbi kérdések és válaszok 3.

Magyar English
Oct
18
2019

Ajánlott böngésző:
Firefox
Mozilla Firefox

Ajánlott felbontás:

1280*xxxx