MHTT
 


free counters


    Részlet Molnár Izabell 7. osztályos tanuló március 20-án este küldött leveléből:

"Csupán pár napja találtam rá a Magyar Haltani Társaság weboldalára, ahol olvastam, hogy ma van a Halak Napja. A halak eddig is a kedvenc állataim voltak, a weboldal adta az ötletet, hogy az ő tiszteletükre írjak egy verset."

Molnár Izabell: Halak Napja

Kora tavasszal márciusban, eljön egy nap minden évben, mikor köszönetet
mondunk Nektek, Halak, az összes ember nevében. Ezen a napon ünnepelünk,
ünnepelünk Titeket egytől-egyig, az arany-harmatos hajnaltól, egészen
a holdfényes, mélykék estig. Hisz annyi módon megmutattátok már, milyen
csodálatosak is vagytok, midőn az erőtől, a vadságtól, és az élettől csak úgy
ragyogtok! Példát vehet a világ rólatok, hisz fel egyszer se adjátok,
vízszennyezés vagy otthonvesztés, magatok sosem hagyjátok! Mikor azt
gondoljuk, végetek van, Ti mindig új erővel felléptek, százezer oroszlán
bátorsága, s hite került minden ellenére belétek! Ezért ma, a Halak Napján, mi
egyben a Boldogság Napja, azt kívánom, gondoljon Rátok mind, ki e verset
hallja!
Zúgó, hideg esőben, vagy meleg napsütésben, éljetek mindig nagy
megbecsülésben!

HALAK NAPJA - 2021

    A Magyar Haltani Társaság kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium horgászati és halgazdálkodási főosztálya, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHoSZ), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete közös döntése értelmében március 20-án hazánkban a Halak Napját ünnepeljük.
    A kezdeményezés eszmei alapja az volt, hogy legyen egy olyan nap az évben, amikor a halakra terelődjön a figyelem, a halak kerüljenek középpontba, de ünneplésük mintegy ökomenikus módon történjen, függetlenül attól, hogy ki milyen vonatkozásban kerül velük kapcsolatba. Ünnepe lett így ez a nap a halainknak, amit számon tartanak a halkutatással foglalkozók, a természetvédők, a haltermelők, a horgászok, az akvaristák, a halakkal foglakozó hatóságok és szakmai felügyeletek, a gasztronómusok, a művészek, a média és a halakat kedvelő emberek.


    Az ünnep dátumának szakmai alapját az teremtette meg, hogy március 20-a csillagászati tél utolsó napja, és - a csuka kivételével, melynek ívása már zajlik - legfontosabb halfajaink most készülnek az ívásra, az új generáció útra bocsájtására. Nem mellékesen ez a nap, a boldogság világnapja is, amit sajnos idén beárnyékol a még mindig tomboló vírus. Így meg sem kezdődhettek olyan e napon szokásos rendezvények, konferenciák, gasztronómiai bemutatók, iskolai versenyek szervező munkái, amelyek egyre bővülő számban kapcsolódtak e jeles naphoz.
    Különösen fájó a szabad ünneplés elmaradása az idén, hiszen az első Halak Napja rendezvény 2017-ben volt, és 2021-ben már a jubileuminak tekinthető ötödik ünnepre került volna sor. Minden probléma ellenére úgy gondolom, érdemes példát venni közös kedvenceinkről. Ahogy a halaink is minden veszélyeztetettségük ellenére, a romló élőhelyi viszonyokkal és vízszennyezésekkel dacolva minden év tavaszán újult erővel indulnak neki a vegetációs periódusnak, mi is ilyen reménykedve ünnepeljük most csendesen és magunkban ezt a napot annak a reményében, hogy egy év múlva már felszabadultan, a most elmaradt közös ünneplést bőven bepótolva tehessük azt meg.
Nagy Sándor Alex


HALAK NAPJA - 2020

    A központi rendezvény a COVID-járvány miatt elmaradt.
HALAK NAPJA - 2019

    2019. március 20-án immáron harmadik alkalommal ünnepeltük a halak napját. A központi rendezvény szervezője és házigazdája idén a Magyar Haltani Társaság volt. Az ünnepi ülésnek, melynek a fővédnökségét dr. Nagy István agrárminiszter úr vállalta, a tiszafüredi Hableány Hotel vigadója adott otthont. A jeles nap célja kettős. Egyrészt felhívja a társadalom figyelmét ezen állatcsoport jelentőségére, a társadalom életében betöltött fontos szerepére, másrészt a fenntartható hasznosítás fontosságát igyekszik népszerűsíteni a halgazdálkodók körében. Mindehhez nagymértékben számítunk a médiára, amelynek számos képviselője jelent meg a rendezvényen.
    Bevezetőként dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Dérer István, a társrendező Magyar Országos Horgász Szövetség elnökhelyettese mondott rövid megnyitóbeszédet.


Dr. Dérer István (balra) és a résztvevőket köszöntő dr. Harka Ákos

    Az eseményre az ország számos pontjáról érkeztek az előadók és a vendégek. Az elhangzott előadásokban hallhattunk a halak világában előforduló érdekességekről (Staszny Ádám dr.), a természetesvízi halaink hasznosítására vonatkozó elképzelésekről (Csörgits Gábor), a keszegfélék tógazdasági szaporításának és nevelésének a problémáiról (Sziráki Bence).
    A frissítők fogyasztása mellett rádió- és tv-riportok riportok készítésére is alkalmat adó szünetet követően a felelősségteljes akvarisztikáról (Liziczai Márk), továbbá a vizeink fokozatos felmelegedésével járó kihívásokról (Nagy Sándor Alex dr.) hallhattunk előadást, majd zárásként Szendőfi Balázs, a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál győztesének filmelőzetesét tekinthettük meg, melynek középpontjában a Tisza-tó és annak élővilága áll.


A vendégek az előadásokat és a vetítést is érdeklődéssel figyelték

    A halak napja, mely egyben a boldogság világnapja is, kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy felhívjuk a figyelmet vizeink és halaink bölcs, azaz fenntartható hasznosításának fontosságára, hogy szépségükben még sokáig örömünket lelhessük.
Somogyi Dóra


HALAK NAPJA - 2018
HALAK NAPJA - 2017
Magyar English
Jan
27
2022

Ajánlott böngésző:
Firefox
Mozilla Firefox

Ajánlott felbontás:

1280*xxxx